Mesni venec s čebulo in brokolijem
Print Friendly, PDF & Email

Mesni venec s čebulo in brokolijem je jed, ki jo lahko pripravimo za kosilo in zraven postrežemo skledo solate. Lahko pa je tudi veliko več – pripravimo ga za zabavo in ponudimo s pomako. Res je, da je mesni venec pripravljen iz le nekaj sestavin, a imajo te veliko okusa, zato je tudi končna jed okusna in dišeča. Glavno vlogo igra čebula, ki jo prepražimo, da postane rjavkasta in popečena, kar daje jedi sladek priokus. V njem se prepletata še svinjsko meso in nežen brokoli, vse pa skupaj drži listnato testo. V sredini venca nastane priročen prostor, kamor lahko vstavimo skledico z izbrano omako za pomakanje.

Pripomočki za mesni venec s čebulo in brokolijem:

  • okrogel pekač (lahko uporabimo tistega za torte ali pa takega za potice)
  • posoda ali ponev
  • deska
  • nož
  • posoda za kuhanje
  • skleda
  • kuhinjski čopič
  • žlička
  • vilice
  • ribežen
  • valjar
  • kuhalnica
  • cedilo
  • štedilnik
  • klasična pečica

Sestavine za mesni venec s čebulo in brokolijem:

Za 1 venec (kot glavna jed zadošča za 3-4 osebe, kot prigrizek pa za 8):

  • 150 g čebule
  • 500 g svinjskih zrezkov
  • ščep soli
  • 200 g brokolija
  • 275 g listnatega testa
  • 1 jajce
  • 2 žlici domače začimbne mešanice
  • 80 g sira
  • 1 žlica olja
  • malo masla za namastitev pekača
  • malo moke za valjanje testa

Postopek za mesni venec s čebulo in brokolijem:

Mesni venec s čebulo in brokolijem pripravimo tako, da najprej narežemo čebulo in sicer na kolobarje. V ponvi jih na malo maščobe pražimo okoli 10 minut, da posteklenijo in začnejo postajati rjavkasti, kar bo dalo vencu čudovito sladko noto.

Svinjsko meso po potrebi potolčemo, solimo in ga dodamo v ponev s čebulo. Na višji temperaturi ga zapečemo na obeh straneh –  skupaj približno 15 minut. Ko je meso pečeno, ga rahlo ohladimo in narežemo na manjše trakove ali koščke. Damo jih v skledo in dodamo tudi čebulo.

V posodo za kuhanje nalijemo vodo. V njej bomo skuhali brokoli. Da bo imel boljši okus, dodamo vanjo 2 žlici domače (ali kupljene) začimbne mešanice.

Brokoli očistimo in narežemo na manjše kose. Ko voda zavre, ga vsujemo vanjo in kuhamo približno 10 minut. Potem vodo odcedimo, brokoli pa damo v skledo k mesu in čebuli. Premešamo.

Pripravimo še testo: odvijemo ga iz ovitka, rahlo ga razvaljamo in razrežemo na 10-12 pravokotnikov.

Opomba avtorice
Listnato testo bomo lažje odvili iz ovitka, če ga prej pustimo približno pol ure na sobni temperaturi.

Okrogel pekač dobro namastimo z maslom. Najlažje je, če maslo stopimo in ga namažemo po pekaču s pomočjo kuhinjskega čopiča. Vanj nato zložimo pravokotnike testa.

V pekač nadevamo nadev iz mesa, čebule in brokolija. Sir naribamo in z njim posujemo nadev za mesni venec. Malo sira prihranimo za povrh. Nato testo zapognemo čez nadev, da je ta pokrit. Nič hudega, če ostanejo posamezne luknjice. 😉

V skledo ubijemo jajce, ga razžvrkljamo in s kuhinjskim čopičem premažemo testo. Če nam kaj jajca ostane, ga preprosto vlijemo v luknjice v testu, da zleze v nadev. Čez posujemo preostanek sira.

Mesni venec s čebulo in brokolijem moramo le še speči. Pekač damo v pečico, ogreto na 170 °C in ga pečemo približno pol ure, ker pa je točen čas peke odvisen od pečice, preverimo, kdaj se skorjica obarva zlatorjavo.

Pekač damo iz pečice in venec rahlo ohladimo (okoli 10 minut). Nato z vilicami ali z nožem previdno zarežemo ob robu in ga previdno zvrnemo na desko ali večji krožnik. Tako bo venec obrnjen na glavo. Previdno, nežno ga pokrijemo z drugim, servirnim krožnikom ali desko, dobro primemo in obrnemo, da bo spet obrnjen pravilno. V sredino postavimo kozarec ali skledico s pomako. Priporočam jajčno ali sirovo.

Na podoben način lahko pripravimo tudi mesni venec s koruzo in fižolom po mehiško.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor