Čokoladni fondue
Čokoladni fondue je eksplozija okusov. Z njim lahko presenetimo goste, uživamo v dvoje ali ga pripravimo za poseben dogodek, npr. novo leto. Priprava je enostavna in hitra, dopušča pa nam ogromno možnosti, uporabiti moramo le domišljijo ali dobro poznati tistega, ki mu to sladico pripravljamo.
Pripomočki za čokoladni fondue:
- kozica
- skledica
- žlica
- set za čokoladni fondue ali lepša skledica
- čajna svečka in vžigalnik
- vilice (če nimamo seta za čokoladni fondue)
- deska
- nož
- servirni krožnik ali skledice
Sestavine za čokoladni fondue:
Za 2 osebi
Za fondue iz mlečne čokolade
- mlečna čokolada in sladka smetana v razmerju 2:1 (npr. 200 g mlečne čokolade in 100 g sladke smetane)
- po želji rum, eterična olja, cimet …
Za fondue iz bele čokolade
- bela čokolada in sladka smetana v razmerju 3:1 (npr. 300 g mlečne čokolade in 100 g sladke smetane)
- po želji rum, eterična olja, cimet …
Zraven ponudimo:
- različno sadje (jabolka, hruške, banane, kivi, jagode, pomaranče, mandarine …)
- suho sadje
- piškoti ali kosi biskvita
- še kaj drugega po želji
Postopek za čokoladni fondue:
Ne glede na to, katero čokolado bomo izbrali za pripravo čokoladnega fondueja, najprej pripravimo krožnik z dobrotami, ki jih bomo ponudili za pomakanje v čokoladno zmes, saj potem, ko bo ta pripravljena, ne smemo izgubljati časa. K čokoladnemu fondueju se zelo poda sadje. Izberemo tistega, ki ga imamo najraje sami ali naši posebni gostje. Sadje operemo, po želji ali potrebi olupimo in narežemo na za grižljaj velike koščke. Domiselno jih razporedimo po servirnem krožniku. Dodamo lahko tudi suho sadje, koščke biskvita ali manj sočnega, a kompaktnega peciva, piškote ali kaj drugega, kar se nam zdi, da bi dobro spadalo k čokoladi. Pozorni bodimo na to, da je dovolj trdno, da ne bo razpadlo, ko ga bomo nabodli na vilico in pomočili v čokolado. Krožnik lahko pokrijemo s folijo za živila in ga postavimo na hladno. Tako bomo imeli nekaj dela že opravljenega vnaprej.
Tik pred postrežbo se lotimo priprave čokolade. Zmešati moramo čokolado in sladko smetano. Za to najprej nasekljamo čokolado in jo damo v skledico.
V kozico nalijemo odmerjeno količino sladke smetane. Postavimo jo na štedilnik in počakamo, da skoraj zavre.
Nato vročo sladko smetano takoj prelijemo čez nasekljano čokolado v skledici. Tudi če ne prekrije vse čokolade, jo pustimo stati par minutk. Šele nato premešamo z žlico, da nastane enotna zmes. Po želji primešamo rum, cimet, eterična olja ali kaj drugega za obogatitev okusa.
Če imamo set za čokoladni fondue, čokoladno zmes prelijemo v skledico iz seta in jo postavimo na podstavek, podenj pa pristavimo prižgano čajno svečko, ki bo grela čokolado. Da se na mestu, kjer ogenj svečke oddaja največ toplote, ne bi čokolada prismodila, jo vmes večkrat premešajmo.
Če seta nimamo, lahko uporabimo lepšo skledico in čokolado ponudimo takoj, čimprej pa jo tudi pojejmo, saj bo iz minute v minuto postajala gostejša.
Povabljencem ponudimo vilice (iz seta ali navadne), s katerimi bodo lahko nabodli izbran košček in ga pomočili v čokolado.
Prijetno sladkanje! 😉