Hrustljavi kruhki z lososom in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Majhni, priročni, okusni, hrustljavi, dišeči, topli. S temi besedami bi lahko opisali hrustljave kruhke z lososom in sirom. So nežnega okusa po siru, razen če izberemo sir z bolj izrazitim okusom, če nam je to všeč, obenem pa zaradi nežne arome lahko pride do izraza okus lososa. Nadev povezuje jajce, ki kruhkom daje tudi lepo rumeno barvo. Kruhki so odlična ideja za malo drugačen prigrizek, ko pričakujemo goste, lahko pa si jih privoščimo tudi za malico ali večerjo. Pripravljeni so hitro in preprosto in iz le nekaj sestavin, tako da nam lahko pomagajo tudi otroci, kot sta meni moja dva.

Pripomočki za hrustljave kruhke z lososom in sirom:

  • skleda za mešanje sestavin
  • žlica
  • vilice
  • ribežen
  • ponev
  • pekač velikosti približno 25 x 35 cm
  • kuhinjska lopatka
  • servirni krožnik

Sestavine za hrustljave kruhke z lososom in sirom:

Za 12 mini kruhkov:

  • 60 g lososa
  • ščep soli
  • 65 g sira (npr. ementaler, masdamer, gauda, edamec ali drug sir po okusu)
  • 2 jajci
  • ščep šetraja
  • 3 kosi toasta
  • po želji vejica rožmarina za dekoracijo

Postopek za hrustljave kruhke z lososom in sirom:

Kruhke z lososom in sirom pripravimo povsem enostavno. Najprej pripravimo nadev, za katerega v skledo, v kateri bomo zmešali sestavine, ubijemo dve jajci in ju razžvrkljamo. Dodamo nariban sir in ščep šetraja in vse skupaj premešamo z vilico.

Na štedilnik postavimo ponev in ko se segreje, vanjo položimo lososa, ki ga posolimo s ščepom soli. Maščobe ni potrebno dodajati, saj je losos sam po sebi precej masten. Pečemo ga nekaj minut na vsaki strani, odvisno od debeline kosa. Pečen je takrat, ko meso spremeni barvo na značilno lososovo svetlo oranžno-roza barvo. Rahlo ga ohladimo in natrgamo na koščke, ki jih dodamo v skledo k siru in jajcem.

Nadev premešamo in po okusu posolimo. Kose toasta prerežemo na 4 dele in vsakega namažemo z nadevom iz lososa, sira in jajc. Toaste zlagamo na pekač, ki ga ni treba namastiti.

Pekač potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 160 °C in kruhke z lososom in sirom pečemo približno 20 minut oz. do zlato-rjave barve.

S kuhinjsko lopatko jih preložimo s pekača na servirni krožnik in postrežemo. Ker so tako majhni, so zelo primerni za finger food na zabavah.

Gostom pa lahko postrežemo tudi druge prigrizke:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor