Prigrizek, ki očara – dvojne tortilje z zelenjavnim nadevom in mesom
Print Friendly, PDF & Email

Dvojne tortilje z zelenjavnim nadevom in mesom so zagotovo prigrizek, ki bo očaral goste in ostal ne bo niti košček. Ko pričakujemo goste, je dobrodošlo, da imamo vsaj nekaj jedi, ki jih bomo postregli, že pripravljenih, zato so te dvojne tortilje odlične, ker jih delno lahko pripravimo vnaprej. Dokončamo jih v 10 minutah, potem pa jih le še razrežemo in postrežemo gostom, ki bodo z zanimanjem pogledali na pladenj.

Pripomočki za dvojne tortilje z zelenjavnim nadevom in mesom:

  • posoda
  • kozica
  • ponev
  • deska
  • nož
  • žlica
  • ribežen
  • cedilo
  • čim večji pekač
  • skleda
  • kuhalnica

Sestavine za dvojne tortilje z zelenjavnim nadevom in mesom za 5 oseb:

  • 10 poljubnih tortilj
  • pol piščančjih prsi ali 2 zrezka svinjskega mesa
  • olje
  • 1 čebula
  • 3 paradižniki
  • 1 rumena ali zelena paprika
  • 1 konzervica koruze
  • 1 konzervica rjavega fižola
  • 3 korenji
  • pest špargljev
  • 200 g sira
  • okoli 20 listov solate
  • 1 lonček kisle smetane
  • sol
  • 1 žlička mešanice začimb za tortilje
  • 1 žlička curryja
  • (pol žličke moke)

Postopek za dvojne tortilje z zelenjavnim nadevom in mesom:

Za dvojne tortilje z zelenjavnim nadevom in mesom najprej pripravimo zelenjavni nadev. Zanj olupimo in sesekljamo čebulo in jo damo v vročo posodo z nekaj kapljicami olja. Pražimo par minut in pokrijemo s pokrovko, medtem pa olupimo in narežemo korenje ter šparglje. Oboje narežemo na kolobarčke.

Ko čebula postekleni, šparglje in korenje dodamo v posodo. V kozici zavremo vodo in vanjo potopimo paradižnike (kolikor jih gre vanjo naenkrat). Po dobri minutki jih vzamemo ven in z lahkoto olupimo, nato pa narezane dodamo v posodo. Papriko narežemo na majhne koščke in tudi to dodamo.

Zelenjavo v posodi rahlo solimo (ker je slana tudi mešanica začimb za tortilje), premešamo in pokrijemo, da se počasi kuha približno 20 minut.

Medtem na zelo majhne koščke narežemo piščančje prsi, jih potresemo s soljo in curryjem, nato pa v vročo ponev vlijemo malo olja in dodamo koščke mesa. Pražimo jih okoli 15 minut na zmerni temperaturi. Lahko se odločimo tudi za tortilje s svinjskim mesom, ki ga najprej stolčemo s kladivom za meso, razrežemo na koščke, solimo in popramo ter popečemo.

Ko je zelenjavni nadev kuhan, vmešamo rjav fižol in koruzo (oba damo v cedilo in splaknemo pod tekočo vodo) in žličko mešanice začimb za tortilje. Dobro premešamo in po potrebi zgostimo s pol žličke moke, ki jo vmešamo v nekaj žličk vode in vlijemo v nadev in kuhamo še par minutk na nižji temperaturi, da se nam ne prime na dno.

Na velik pekač položimo tortilje, kolikor jih pač spravimo nanj (postopek ponovimo tolikokrat, da spečemo vse tortilje). Na vsako nadevamo nekaj žlic zelenjavnega nadeva in ga lepo razporedimo po celi tortilji. Nanj potresemo malo mesa, čez pa posujemo nariban sir.

Tortilje pokrijemo z drugo tortiljo in jih damo v pečico, ogreto na 160 °C. Če želimo hrustljav prigrizek, jih pečemo približno 10 minut, če so nam všeč bolj mehke tortilje, pa jih vzemimo ven že po 5 minutah.

Ko se tortilje pečejo, operemo liste solate in si jih pripravimo v skledo. Pečene tortilje preložimo na desko, kjer jih bomo lahko razrezali. Najprej dvignemo zgornjo tortiljo in po celi površini razporedimo liste solate (približno 2 lista na vsako).

Nato z nožem dvojno tortiljo prerežemo na 6 kosov ali 4, če so manjše. Na vsak kos damo žličko kisle smetane.

Dvojne tortilje z zelenjavnim nadevom in mesom postrežemo takoj, sicer solata oveni in ni več prav okusna.

Uživajte – vi in vaši gostje! 😉

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor