Sirova pomaka
Print Friendly, PDF & Email

Poleg prigrizkov se prileže ravno prav gosta, okusna sirova pomaka z rahlo sladkim priokusom, v katero lahko pomakamo različna živila ali jedi. Lahko jo ponudimo tudi kot omako poleg testenin, jo namažemo na kruh, uporabimo kot bogat bešamel za še okusnejšo lazanjo … Res se ponuja veliko možnosti, pripravimo pa jo s kuhanjem osnove, v katero postopoma vmešamo nariban sir in počakamo, da se stopi, nato pa dodamo še začimbe, ki jo naredijo res slastno.

Pripomočki za sirovo pomako:

  • posoda za kuhanje
  • ribežen
  • žlička
  • metlica za ročno mešanje
  • posoda za merjenje tekočin
  • tehtnica
  • štedilnik
  • skledica za serviranje

Sestavine za sirovo pomako:

Za približno 2,5-3 dl pomake:

  • 25 g masla
  • 25 g bele moke
  • 3 dl mleka
  • 1/4 žličke soli
  • 1/4 žličke sladke paprike v prahu
  • malo muškatnega oreščka
  • 100 g sira (uporabila sem po približno tretjino ementalerja, masdamerja in parmezana)
  • ščep origana
  • za pekočo omako še malo (kajenskega) popra

Postopek za sirovo pomako:

Priprava sirove pomake poteka v dveh stopnjah, prva je kuhanje osnove, druga pa je vmešanje sira in začimb. Za kuhanje osnove v posodo za kuhanje damo 25 g masla in jo postavimo na štedilnik. Grejemo jo počasi, nežno, da se maslo stopi.

Odtehtamo 25 g bele moke in jo, ko se maslo stopi, postopoma vsujemo v posodo, pri tem pa ves čas mešamo z metlico.

Moka in maslo se hitro zmešata in nastajati začne gostejša zmes. Vanjo vlijemo približno 2 dl mleka in ves čas mešamo z metlico, saj se moka takoj začne kuhati in s tem gostiti nastajajočo omako.

Ko dodamo mleko, omako kuhamo še 15 minut na zmerni temperaturi. Postopoma vlijemo preostanek mleka. Vmes moramo omako skoraj ves čas mešati. Dobimo enotno zmes, ki jo posolimo s četrtino žličke soli oz. po okusu.

Naribamo sire in jih postopoma, približno za eno žlico naenkrat, dodamo v omako, da se bodo stopili in omako zgostili.

V nastalo sirovo pomako vsujemo 1/4 žličke sladke paprike v prahu, ščep origana in malo sveže naribanega muškatnega oreščka. Dobro premešamo in poskusimo ter po potrebi dodamo več začimb. Če želimo, da je sirova pomaka rahlo pekoča, lahko dodamo malo (kajenskega) popra. Po želji lahko gostoto uravnavamo z dodajanjem mleka.

Dobili smo nekoliko sladko sirovo pomako, ki jo ponudimo poleg poljubnih jedi, pečenega mesa, zelenjave, testenin … Če sirove pomake ne porabimo v celoti, jo nekaj dni lahko hranimo v hladilniku. Preden jo ponovno uporabimo prilijemo malo mleka in jo segrejemo na zmernem ognju, vmes pa večkrat premešamo, da se nam ne prismodi.

Jaz sem jo ponudila k mesnemu vencu s koruzo in fižolom po mehiško, ki ima v sredini ravno pravi prostor za skledico pomake.

Če iščete še druge ideje za pomake, je odlična tudi jajčna pomaka. 😉

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor