Topli kruhki s smetanovim nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Topli kruhki s smetanovim nadevom so prigrizek, ki se ga spomnim še iz otroštva. Moja mami jih je pripravila, ko smo dobili obiske ali praznovali rojstni dan. Všeč ji je bilo, da je lahko vse pripravila vnaprej in nato samo potisnila pekač v pečico ter kruhke postregla. Radi so jih imeli otroci in odrasli. Že med peko se je po stanovanju širil omamen vonj, kruhki so bili hrustljavi, topli (no, na začetku celo vroči :)), nadev pa kremast, mehak in tako okusen. Spomnim se tudi, da sem, če sem le lahko, kakšno žlico nadeva pojedla še preden ga je mami nazamala na toast. 🙂 Kruhki so namreč sestavljeni iz toasta ter nadeva iz kisle smetane, majoneze, sira, šunke in kumaric.

Pripomočki za tople kruhke s smetanovim nadevom:

  • večja skleda
  • tehtnica
  • ribežen
  • žlica
  • nož za rezanje
  • nož za mazanje
  • deska za rezanje
  • čim večji pekač
  • kuhinjska lopatka
  • klasična pečica
  • servirni krožnik

Sestavine za tople kruhke s smetanovim nadevom:

Za 6-8 ljudi:

  • 240 g sira (ponavadi uporabim ementaler ali masdamer)
  • 240 g salame (ponavadi uporabim šunko, pečen ali kuhan pršut ali puranje prsi)
  • 240 g kisle smetane
  • 200 g majoneze
  • 80 g kislih kumaric (lahko izpustimo)
  • 2 ščepa origana
  • 650 g toasta

Postopek za tople kruhke s smetanovim nadevom:

Za kruhke s smetanovim nadevom najprej pripravimo nadev. V večjo skledo naribamo 240 g izbranega sira, sama najpogosteje uporabim masdamer, ementaler, včasih tudi edamec, gavdo, tilzit …

Na desko naložimo rezine izbrane mesnine. Sama najpogosteje uporabim šunko, kuhan ali pečen pršut ali puranje prsi, ki sem jih uporabila tudi v tem receptu. Z nožem jih narežemo na približno 1×1 cm velike koščke.

Narezane puranje prsi dodamo v skledo k naribanemu siru in sestavini premešamo z žlico. Nato dodamo 200 g majoneze, 240 g kisle smetane in 2 ščepa origana. Origano pomanemo med prsti, da bo vonj bolj izrazit. Vse skupaj dobro premešamo z žlico.

Masi za tople kruhke s smetanovim nadevom zdaj dodamo še kumarice. Če jih tisti, ki bodo kruhke jedli, ne marajo, jih lahko izpustimo, sicer pa jim odrežemo oba konca in jih narežemo na majhne kockice, velike 3-4 mm.

Ko dodamo kisle kumarice, nadev ponovno premešamo. Nato se lotimo mazanja nadeva na toast. Na vsak toast damo približno 1 zvrhano žlico nadeva, ki ga lepo namažemo po celotni površini toasta. Ko je toast nadevan s smetanovim nadevom, ga po diagonali prerežemo na pol, da dobimo trikotnik. Po enakem postopku nadaljujemo, dokler ne porabimo sestavin. Obložene kruhke zložimo na čim večji pekač (ni ga potrebno namastiti), vseh pa vseeno ne bomo mogli speči naenkrat. Pečemo jih približno 20 minut na 160 °C, da dobijo zlatorjavo barvo in postanejo hrustljavi.

Nasvet:

Po želji lahko toast prerežemo dvakrat, da dobimo 4 majhne trikotnike. To je še posebej dobrodošlo, ko pripravljamo t. i. finger food oz. prigrizke za zabavo, kjer bodo gostje stali in bodo z mize vzeli kruhek ter ga pojedli v nekaj grižljajih. Priporočam, da kruhke narežete na manjše trikotnike tudi, ko jih pripravljate za otroke.

Pečene kruhke s kuhinjsko lopatko poberemo s pekača in jih nadevamo na servirni krožnik. Sveže pečeni so zelo vroči, zato pazljivo! Okusni so tudi, ko so popolnoma ohlajeni.

Dober tek!

Lušten prigrizek za zabavo so tudi sirove palčke in sirove lizike, otroci pa se bodo razveselili teh sadnih nabodal. 😉

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor