Mesni venec s koruzo in fižolom po mehiško
Print Friendly, PDF & Email

Tale jed je lahko običajno kosilo ali večerja, lahko pa jo razrežemo na več kosov in postrežemo kot glavni prigrizek na zabavi. Gre za listnato testo, ki ga nadevamo z nadevom po mehiško in oblikujemo v krogu, da nastane venec. Priprava nadeva je enostavna, če sledimo postopku pa tudi razrez in polaganje testa v pekač, da dobimo popolno okroglo obliko. Pečen mesni venec po mehiško lahko gostje primejo kar v roke in ga pomočijo še v pomako, ki jo postrežemo zraven. Oziroma ne zraven, ampak kar na sredini venca, saj ima tako priročen prostor, kamor lahko vstavimo skledico s pomako. 😉 Postrezite svoje goste z mesnim vencem, iz katerega bo lezel stopljen sir in omamen vonj po okusnem mesnem nadevu z zelenjavo in začimbami, ki jih običajno uporabljamo za pripravo mehiških jedi. 😉

Pripomočki za mesni venec s koruzo in fižolom po mehiško:

  • nož
  • ponev z višjim robom ali posoda s pokrovko
  • kuhalnica
  • žlička
  • vilice
  • ribežen
  • valjar
  • okrogel pekač (moj je premera 23 cm)
  • skodelica
  • cedilo
  • kuhinjski čopič
  • pult
  • štedilnik
  • klasična pečica
  • po potrebi papir za peko

Sestavine za mesni venec s koruzo in fižolom po mehiško:

Za 1 venec (kot glavna jed zadošča za 3-4 osebe, kot prigrizek pa za 8):

  • 70 g čebule
  • 1 žlica olja (uporabila sem sončnično)
  • 230 g mletega govejega mesa
  • 140 g zelene paprike
  • 3 dl paradižnikove omake (uporabila sem domačo)
  • 120 g kuhanega rjavega fižola
  • 140 g koruze
  • 130 g sira
  • 275 g listnatega testa
  • 1 manjše jajce
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička nepekoče začimbne mešanice za fajitas
  • 1 žlička moke ali koruznega škroba in 2 žlički vode
  • malo moke za valjanje testa in pomokanje pekača

Postopek za mesni venec s koruzo in fižolom po mehiško:

Za ta mesni venec najprej skuhamo nadev, saj se mora pred nadaljnjim postopkom ohladiti. Čebulo olupimo in jo sesekljamo. V ponev vlijemo 1 žlico olja in jo postavimo na štedilnik. Ko postane vroča, dodamo čebulo in jo 10 minut pražimo na zmernem ognju, da postekleni in postane rjavkaste barve.

K čebuli dodamo 230 g mletega govejega mesa, ga posolimo s pol žličke soli in s kuhalnico mešamo, da se lepo razpusti in popraži v približno 10 minutah na zmernem ognju.

Pripravo mesnega venca po mehiško nadaljujemo z zeleno papriko. To speremo pod tekočo vodo in narežemo na trakce, ki jih dodamo v ponev, kjer se praži meso. Tukaj je namig za lažje čiščenje in rezanje paprik. 😉

Pokrijemo s pokrovko in dušimo približno 15 minut, nato pa dolijemo 3 dl paradižnikove omake, najboljša je seveda domača. V nepokriti ponvi kuhamo približno 15 minut, da se okusi povežejo in se omaka zgosti zaradi izhlapevanja vode.

Verjetno bo po tem času omaka še vedno premalo gosta, da bi jo z lahkoto nanesli na testo in bi tam tudi ostala :), zato v skodelici zmešamo 1 žličko moke ali škroba z 2 žličkama vode. Dobro premešamo, da ni grudic in vlijemo v omako ter kuhamo še 5 minut.

Zdaj dodamo še 1 žličko mehiške začimbne mešanice, ki bo naši jedi dala zelo dober okus. Po želji jih lahko nadomestimo s posameznimi začimbami in zelišči, ki so sicer uporabljeni v kupljeni mešanici.

Omako premešamo in dodamo odcejeno in splaknjeno koruzo in kuhan rjavi fižol. Vmešamo ju v nadev in ponev pokrijemo ter pustimo stati na pultu, dokler se ne ohladi.

Medtem ko se nadev hladi, pripravimo listnato testo. Razvaljamo ga na približno 3 mm debelo in ga razrežemo na trikotnike. To bomo najlažje storili tako, da ga najprej razrežemo na pravokotnike.

Pravokotnike pa prerežemo po diagonali, da dobimo trikotnike.

Pekač, v katerem bomo pekli mesni venec po mehiško, dobro namastimo ali pomokamo, da ga bomo po peki lahko vzeli ven, ne da bi nam pri tem razpadel. Uporabljam pekač s prevleko proti prijemanju, zato ga le rahlo namastim, sicer pa je bolje, da pekač pomokamo ali uporabimo papir za peko. Vanj naložimo trikotnike listnatega testa tako, da kraki visijo čez rob, na sredini pa ostane prazen prostor, ki tvori manjšo odprtino.

Ob rob nanesemo ohlajen nadev.

Naribamo sir in ga posujemo čez nadev. Nekaj sira prihranimo, da ga bomo lahko posuli po vencu. Pri tem nam z lahkoto pomagajo tudi otroci. 😉

Zdaj zapognemo krake testa, ki visijo čez rob pekača, proti notranjosti, da lepo objamejo nadev.

V skodelici razžvrkljamo jajce in z njim premažemo testo venca. Če nam kaj jajca ostane, ga vlijemo v luknjice med posameznimi deli testa, da bo zlezel v nadev.

Čez mesni venec posujemo preostanek sira in ga damo v pečico, ki smo jo ogreli na 170 °C. Venec se peče približno 30 minut oziroma toliko, da lepo pozlati.

Pečen mesni venec po mehiško vzamemo iz pečice in ga s pomočjo noža, vilice ali kuhinjske lopatke ločimo od pekača in ga previdno prestavimo na krožnik ali desko, na kateri ga bomo postregli.

Na sredino postavimo skledico s pomako, npr. sirovo ali jajčno in ga razrežemo na poljubno velike kose.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor