Mesni burger s sirom z modro plesnijo
Print Friendly, PDF & Email

Ljubitelji mesa in mesnih burgerjev se bodo razveselili doma pripravljenega burgerja, ki poleg okusnega mesnega polpeta vsebuje še paradižnik, rukolo in preliv iz sira z modro plesnijo, ki je mehek sir in se lepo stopi, zato je odličen za razne omake ali prelive. Ima specifičen okus, zato ga v preliv dodamo zmerno količino, da le podkrepi okuse burgerja, ne pa prevlada nad njimi. Priprava tega burgerja je enostavna in vsakomur bo uspelo pripraviti ta mesni posladek kar doma, sploh če si zadevo še olajšamo in uporabimo že pripravljene bombetke, lahko pa se seveda lotimo peke tudi teh. V vsakem primeru bo mesni burger odlično kosilo ali večerja, sploh če bomo zraven postregli še pečen krompirček in kozarec piva za tiste, ki ga imajo radi. Burger je lahko tudi okusen prigrizek na zabavi ali nasitna malica.

Pripomočki za mesni burger s sirom z modro plesnijo:

  • globlji krožnik ali skleda
  • plitev krožnik
  • žlica
  • žlička
  • nož
  • deska
  • ponev s pokrovko
  • manjša posoda ali kozica

Sestavine za mesni burger s sirom z modro plesnijo:

Za 5 burgerjev:

  • 5 bombetk ali kajzeric
  • 1 večji paradižnik
  • pest rukole
  • 100 g kisle smetane
  • 30 g sira z modro plesnijo
  • 4 žlice mleka
  • 320 g mletega govejega mesa (uporabila sem goveje stegno)
  • 1/2 žličke sladke paprike v prahu
  • 1 ščep posušenega majarona
  • 2 ščepa soli
  • 1 žlica olja

Postopek za mesni burger s sirom z modro plesnijo:

Mesni burger je sestavljen iz več plasti – nekatere samo operemo in narežemo, drugim pa se moramo posvetiti malo bolj. 🙂 Mleto goveje meso damo v globok krožnik ali skledo in ga začinimo s ščepom soli, pol žličke sladke paprike v prahu in ščepom majarona. Premešamo, najbolje kar s čistimi rokami, pokrijemo in pustimo počivati na hladnem vsaj eno uro, lahko pa tudi čez noč.

Nato iz začinjenega mesa oblikujemo 5 polpetov, ki naj bodo debeli približno 1 cm, saj se bodo med peko skrčili in postali nekoliko debelejši.

V ponev vlijemo 1 žlico olja in ko je ponev vroča, vanjo položimo polpete. Na vsaki strani jih pečemo 10 minut. Pečemo jih v pokriti ponvi in na srednje visoki temperaturi.

Medtem ko se polpeti za mesni burger pečejo, pripravimo rukolo in paradižnik. Rukolo damo v skledo, nalijemo vodo in jo operemo. Nekajkrat ponovimo, tako da je rukola očiščena, nato pa vodo odlijemo.

Paradižnik operemo, osušimo in narežemo na približno 1 cm debele rezine. Položimo ga na krožnik in rahlo posolimo.

Bombetke prerežemo in jih tako pripravimo, da jih bomo kasneje, ko bodo polpeti pečeni, popekli v ponvi. Tako bodo vpili okusno maščobo, ki je ostala od peke mesa.

Proti koncu peke polpetov pripravimo še preliv. V manjšo posodo ali kozico damo 100 g kisle smetane, 30 g sira z modro plesnijo in 4 žlice mleka. Na nizki temperaturi segrevamo, da se sir počasi stopi.

Ko je meso pečeno, v ponev položimo prerezane bombetke z notranjo stranjo navzdol in jih pečemo dobro minutko, da postanejo rahlo zapečene in nekoliko hrustljave.

Sledi le še sestavljanje burgerja. Lahko vse sestavine položimo na mizo, da si vsak sam, po svoje sestavi burger, ali pa to naredimo mi. Na krožnik položimo spodnji del bombetke, ga premažemo z nekaj žlicami preliva, dodamo mesni polpet, nekaj listov rukole (ki jih po želji rahlo posolimo s ščepcem soli), rezino paradižnika in zaključimo z zgornjo plastjo bombetke. Mesni burger s sirom z modro plesnijo je pripravljen, da ugriznemo vanj.

Dober tek!

Če imate radi burgerje, a ne uživate mesa, pripravite okusen čičerikin burger. 😉

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor