Jajčna pomaka
Print Friendly, PDF & Email

Jajčna pomaka je super omakica iz trdo kuhanih jajc, v katero lahko pomakamo na koščke narezano zelenjavo, lahko pa jo ponudimo tudi poleg vseh vrst mesa, ki smo jih spekli npr. na žaru. Odlična je tudi kot namaz v sendviču ali na kruhkih, ki jih obložimo z različno zelenjavo, siri, mesninami in dobimo kanapeje ali finger food. Jajčno pomako pripravimo zelo enostavno – vse sestavine zmešamo v sekljalniku in pomaka je pripravljena. 😉

Pripomočki za jajčno pomako:

  • sekljanik
  • posoda za kuhanje jajc
  • nož
  • deska za rezanje
  • žlica
  • tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za jajčno pomako:

Za približno 3 dl pomake:

  • 4 jajca
  • 1 strok česna
  • 60 g jogurta
  • 50 g kisle smetane
  • 100 g mascarpona
  • 1/2 žličke curryja
  • šopek svežega peteršilja
  • šopek sveže bazilike
  • 1/2 žličke soli

Postopek za jajčno pomako:

Osnova te jajčne pomake so trdo kuhana jajca. Lahko uporabimo jajca, ki nam ostanejo npr. po veliki noči, sicer pa damo jajca v posodo, dolijemo hladno vodo, da jih pokrije in pristavimo posodo z jajci na štedilnik. Ko voda zavre, na zmernem ognju kuhamo še 8-10 minut, nato pa vodo odlijemo in prilijemo mrzlo vodo, da se jajca ohladijo. Trdo kuhana jajca olupimo, speremo pod tekočo vodo, da odstranimo morebitne manjše koščke lupine, ki so še ostali na jajcih, in jih damo v sekljalnik.

V sekljalnik k jajcem dodamo še olupljen in na koščke narezan česen, grobo sesekljana peteršilj in baziliko, po pol žličke curryja in soli ter 50 g kisle smetane in 60 g jogurta.

Sestavine za jajčno pomako dobro premešamo in dodamo še 100 g mascarpona, da dobimo enotno kremno zmes, ki bo zaradi gostega mascarpona primerna tudi za mazanje.

Jajčno pomako lahko ponudimo v skodelici ali pa jo preprosto namažemo na kruh.

Dober tek!

Na kruh pa si lahko namažete tudi te odlične jajčne namaze:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor