Pečeni žepki z zelenjavo in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Pečeni žepki z zelenjavo in sirom so v trikotnike zloženo vlečeno testo, ki jih napolnimo z dušeno zelenjavo in kockami sira. Vsebina je mehka, sem in tja ugriznemo v košček stopljenega sira, skorjica pa je hrustljavo zapečena in posuta s sveže naribanim parmezanom, ki ji daje rahlo slan in pikanten okus. Žepki so odlična priloga k mesnemu kosilu ali pa samostojen obrok ob skledi solate. Lahko jih jemo tudi za malico, vzamemo na pot ali pa jih ponudimo kot predjed ali prigrizek. Ker lahko nadev tudi prilagodimo željam, so možnosti priprave res neomejene, zaradi zanimivega zlaganja pa nam pri pripravi lahko pomagajo tudi otroci, kot meni včasih pomaga moja hčerka.

Pripomočki za pečene žepke z zelenjavo in sirom:

  • nož
  • deska
  • posoda s pokrovko
  • stirač za česen
  • kuhalnica
  • večje cedilo
  • kuhinjski čopič
  • skodelica
  • ribežen
  • klasična pečica
  • čim večji pekač
  • kuhinjska lopatka
  • kuhinjska krpa

Sestavine za pečene žepke z zelenjavo in sirom:

Za 3 osebe:

  • 15 g masla
  • 4 stroki česna
  • 150 g zelene paprike
  • 200 g maslene buče
  • 110 g kuhanega graha
  • ščep soli
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička domače začimbne mešanice (lahko nadomestimo s kupljeno)
  • ščep šetraja
  • ščep origana
  • noževa konica rdeče paprike v prahu
  • 120 g sira (običajno izberem ementaler ali masdamer)
  • 200 g vlečenega testa
  • 1 jajce
  • 15 g sveže naribanega parmezana

Postopek za pečene žepke z zelenjavo in sirom:

Žepki z zelenjavo in sirom so pripravljeni iz vlečenega testa, ki ga nadevamo z zelenjavnim nadevom, dodamo pa mu tudi kocke sira. Najprej pripravimo nadev iz zelenjave, ki jo podušimo in nato ohladimo. Za nadev najprej v posodi stopimo košček masla in dodamo strte stroke česna. Pražimo par minutk na nizki temperaturi in pazimo, da se nam česen ne zažge.

Zeleno papriko operemo pod tekočo vodo, odstranimo pecelj in semena ter jo narežemo na koščke in dodamo k česnu. Več o tem, kako narezati papriko, da bo odpada čim manj, si preberite tukaj. Olupimo in narežemo tudi masleno bučo in jo narežemo na kockice, ki jih dodamo v posodo. Rahlo solimo in pokrito dušimo dobrih 10 minut na srednji temperaturi.

Liste špinače očistimo pod tekočo vodo in jih dodamo v posodo. Sama sem uporabila zamrznjeno špinačo z vrta. Ponovno pokrijemo s pokrovko in dušimo 5 minut.

Ko je zelenjava toliko zmehčana, da se buča ob mešanju že spreminja v pire, dodamo paradižnikovo mezgo in domačo začimbno mešanico.

Vse dobro premešamo in dodamo kuhan grah. Uporabila sem grah iz konzerve, ki sem ga odcedila in splaknila pod tekočo vodo.

Nadev za žepke poskusimo in dodamo rdečo papriko v prahu, origano in šetraj, ki ju pomanemo med prsti ali v možnarju, da bo aroma izrazitejša. Po potrebi dosolimo. Sestavine dobro premešamo s kuhalnico in pustimo nadev stati, da se ohladi.

Medtem ko se nadev hladi, pripravimo vlečeno testo in sir. Tega narežemo na kockice, parmezan naribamo, liste testa pa položimo na kuhinjsko krpo na pultu in jih narežemo na približno 5 cm široke trakove. Če bodo širši, bodo žepki večji, če bodo ožji, pa bodo žepki manjši. Nato vzamemo posodo z nadevom in na konec posameznega traku vlečenega testa nadevamo približno 1 žlico nadeva. Količino nadeva prilagodimo širini, torej končni velikosti žepkov – v večje žepke bomo spravili več nadeva kot v manjše. Nadevu dodamo tudi 2 ali 3 kockice sira, potem pa se lotimo zvijanja testa, da bomo na koncu dobili trikotno obliko. Testo tako najprej preganemo diagonalno čez nadev, da je pokrit. Nato del testa z nadevom dvignemo in preložimo naravnost naprej na trak testa in spet čez diagonalo, a v drugo stran kot prej. Na tak način prelagamo testo, dokler ne pridemo do konca traku in dobimo polnjenega trikotnega žepka. Položimo ga v pekač, na katerega lahko položimo peki papir, ni pa nujno, sama ga ne uporabim. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo nadeva in testa. Več o postopku zlaganja in fotografije postopka si lahko pogledate pri receptu za špinačne žepke s piščancem in mocarelo.

Nadevane žepke z zelenjavo in sirom nato premažemo z jajcem in posujemo s parmezanom. Jajce ubijemo v skodelico, mu dodamo ščepec soli in ga razžvrkljamo. Z njim s kuhinjskim čopičem premažemo žepke. Po njih posujemo sveže nariban parmezan za še okusnejšo skorjico.

Pekač z žepki potisnemo v klasično pečico, ki smo jo ogreli na 160 °C in jih pečemo približno 30 minut, da dobijo zlatorjavo skorjico. Pečeni žepki z zelenjavo in sirom so pripravljeni, zato jih s kuhinjsko lopatko previdno poberemo s pekača in jih zložimo na servirni krožnik. Predlagam, da jih postavite na podolgovat krožnik in jih zložite v dve vrsti.

Poleg žepkov lahko postrežemo poljubno solato, dobro pa teknejo v družbi zrezkov v kremni omaki s šampinjoni ali govejih polpetov s parmezanom.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor