Špinačni žepki s piščancem in mocarelo
Print Friendly, PDF & Email

Najpogosteje blitvo in špinačo pripravimo kot prilogo k mesu ali ribam. Tudi ta recept vsebuje meso, a je jed drugačna od običajnega kosila s špinačo. Špinačni žepki so privlačni na pogled, primerni so za na pot ali ko gostimo prijatelje in sorodnike, predvsem pa z enim grižljajem zaužijemo glavno jed in prilogo.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (21)

Pripomočki za špinačne žepke s piščancem in mocarelo:

  • nož
  • deska
  • 3 posode
  • skodelica
  • vilica
  • pekač s papirjem za peko
  • kuhinjski čopič
  • kuhalnica
  • kuhinjska krpa

Sestavine za špinačne žepke s piščancem in mocarelo:

  • 300 g listnatega testa
  • 1 file (200 g) piščančjih prsi
  • 3 žlice masla
  • 100 g mocarele
  • 1 jajce
  • 4 pesti špinače (ko je blanširana, naj tehta približno 250 g)
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka
  • 2 žlici kisle smetane
  • sol
  • 1/4 žličke paprike v prahu

Postopek za špinačne žepke s piščancem in mocarelo:

Špinačo očistimo, operemo in blanširamo – za nekaj minut potopimo v krop.

V drugi posodi stopimo 1 žličko masla in dodamo blanširano špinačo. Solimo, potresemo z muškatnim oreščkom in dodamo kislo smetano.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (1)

 

V skodelico ubijemo jajce in ga razžvrkljamo z vilico. Del jajca moramo prihraniti za premaz žepkov, večino pa med stalnim mešanjem vlijemo k špinači in mešamo toliko časa, dokler ne zakrkne.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (5)

Medtem pripravimo piščančje meso: narežemo ga na koščke, ki jih popečemo v tretji posodi na 1 žlički masla. Začinimo jih s papriko v prahu in rahlo posolimo.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (2)

Počasi si pripravimo še mocarelo in listnato testo. Mocarelo narežemo na centimetrske kockice, testo pa odvijemo in eno plast položimo na razgrnjeno kuhinjsko krpo. V kozici stopimo žlico masla in vanj potopimo kuhinjski čopič. Testo premažemo s stopljenim maslom in nanj položimo drugo plast testa.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (4)

Testo nato prerežemo po dolžini na pol in nato še obe polovici na pol, tako da dobimo 4 trakove dvojnega testa. Postopek ponovimo z vso količino testa. Zdaj moramo trakove še nadevati in oblikovati v žepke: v spodnji kot damo žličko špinačnega nadeva, nekaj koščkov mesa in mocarele. Testo nato prepogibamo v trikotnike tako dolgo, da pridemo do vrha in je ves nadev lepo “spravljen” v žepku.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (7)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (8)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (10)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (11)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (12)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (13)

Zvite žepke zlagamo na pekač s papirjem za peko. Premažemo jih z jajcem in damo v ogreto pečico. Pečemo pol ure na 150 °C.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (14)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (15)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (19)

Zraven sem postregla riž s razžvrkljanim jajcem. Prilogo izberemo po želji, lahko pa jemo kar same. Tudi hladni so okusni.

Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor