Špinačni žepki s piščancem in mocarelo
Najpogosteje blitvo in špinačo pripravimo kot prilogo k mesu ali ribam. Tudi ta recept vsebuje meso, a je jed drugačna od običajnega kosila s špinačo. Špinačni žepki so privlačni na pogled, primerni so za na pot ali ko gostimo prijatelje in sorodnike, predvsem pa z enim grižljajem zaužijemo glavno jed in prilogo.
Pripomočki za špinačne žepke s piščancem in mocarelo:
- nož
- deska
- 3 posode
- skodelica
- vilica
- pekač s papirjem za peko
- kuhinjski čopič
- kuhalnica
- kuhinjska krpa
Sestavine za špinačne žepke s piščancem in mocarelo:
- 300 g listnatega testa
- 1 file (200 g) piščančjih prsi
- 3 žlice masla
- 100 g mocarele
- 1 jajce
- 4 pesti špinače (ko je blanširana, naj tehta približno 250 g)
- 1 noževa konica muškatnega oreščka
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- 1/4 žličke paprike v prahu
Postopek za špinačne žepke s piščancem in mocarelo:
Špinačo očistimo, operemo in blanširamo – za nekaj minut potopimo v krop.
V drugi posodi stopimo 1 žličko masla in dodamo blanširano špinačo. Solimo, potresemo z muškatnim oreščkom in dodamo kislo smetano.
V skodelico ubijemo jajce in ga razžvrkljamo z vilico. Del jajca moramo prihraniti za premaz žepkov, večino pa med stalnim mešanjem vlijemo k špinači in mešamo toliko časa, dokler ne zakrkne.
Medtem pripravimo piščančje meso: narežemo ga na koščke, ki jih popečemo v tretji posodi na 1 žlički masla. Začinimo jih s papriko v prahu in rahlo posolimo.
Počasi si pripravimo še mocarelo in listnato testo. Mocarelo narežemo na centimetrske kockice, testo pa odvijemo in eno plast položimo na razgrnjeno kuhinjsko krpo. V kozici stopimo žlico masla in vanj potopimo kuhinjski čopič. Testo premažemo s stopljenim maslom in nanj položimo drugo plast testa.
Testo nato prerežemo po dolžini na pol in nato še obe polovici na pol, tako da dobimo 4 trakove dvojnega testa. Postopek ponovimo z vso količino testa. Zdaj moramo trakove še nadevati in oblikovati v žepke: v spodnji kot damo žličko špinačnega nadeva, nekaj koščkov mesa in mocarele. Testo nato prepogibamo v trikotnike tako dolgo, da pridemo do vrha in je ves nadev lepo “spravljen” v žepku.
Zvite žepke zlagamo na pekač s papirjem za peko. Premažemo jih z jajcem in damo v ogreto pečico. Pečemo pol ure na 150 °C.
Zraven sem postregla riž s razžvrkljanim jajcem. Prilogo izberemo po želji, lahko pa jemo kar same. Tudi hladni so okusni.
Dober tek!