Špinačni žepki s piščancem in mocarelo
Print Friendly, PDF & Email

Najpogosteje blitvo in špinačo pripravimo kot prilogo k mesu ali ribam. Tudi ta recept vsebuje meso, a je jed drugačna od običajnega kosila s špinačo. Špinačni žepki so privlačni na pogled, primerni so za na pot ali ko gostimo prijatelje in sorodnike, predvsem pa z enim grižljajem zaužijemo glavno jed in prilogo.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (21)

Pripomočki za špinačne žepke s piščancem in mocarelo:

  • nož
  • deska
  • 3 posode
  • skodelica
  • vilica
  • pekač s papirjem za peko
  • kuhinjski čopič
  • kuhalnica
  • kuhinjska krpa

Sestavine za špinačne žepke s piščancem in mocarelo:

  • 300 g listnatega testa
  • 1 file (200 g) piščančjih prsi
  • 3 žlice masla
  • 100 g mocarele
  • 1 jajce
  • 4 pesti špinače (ko je blanširana, naj tehta približno 250 g)
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka
  • 2 žlici kisle smetane
  • sol
  • 1/4 žličke paprike v prahu

Postopek za špinačne žepke s piščancem in mocarelo:

Špinačo očistimo, operemo in blanširamo – za nekaj minut potopimo v krop.

V drugi posodi stopimo 1 žličko masla in dodamo blanširano špinačo. Solimo, potresemo z muškatnim oreščkom in dodamo kislo smetano.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (1)

 

V skodelico ubijemo jajce in ga razžvrkljamo z vilico. Del jajca moramo prihraniti za premaz žepkov, večino pa med stalnim mešanjem vlijemo k špinači in mešamo toliko časa, dokler ne zakrkne.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (5)

Medtem pripravimo piščančje meso: narežemo ga na koščke, ki jih popečemo v tretji posodi na 1 žlički masla. Začinimo jih s papriko v prahu in rahlo posolimo.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (2)

Počasi si pripravimo še mocarelo in listnato testo. Mocarelo narežemo na centimetrske kockice, testo pa odvijemo in eno plast položimo na razgrnjeno kuhinjsko krpo. V kozici stopimo žlico masla in vanj potopimo kuhinjski čopič. Testo premažemo s stopljenim maslom in nanj položimo drugo plast testa.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (4)

Testo nato prerežemo po dolžini na pol in nato še obe polovici na pol, tako da dobimo 4 trakove dvojnega testa. Postopek ponovimo z vso količino testa. Zdaj moramo trakove še nadevati in oblikovati v žepke: v spodnji kot damo žličko špinačnega nadeva, nekaj koščkov mesa in mocarele. Testo nato prepogibamo v trikotnike tako dolgo, da pridemo do vrha in je ves nadev lepo “spravljen” v žepku.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (7)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (8)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (10)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (11)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (12)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (13)

Zvite žepke zlagamo na pekač s papirjem za peko. Premažemo jih z jajcem in damo v ogreto pečico. Pečemo pol ure na 150 °C.

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (14)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (15)

spinacni zepki s piscancem in mocarelo (19)

Zraven sem postregla riž s razžvrkljanim jajcem. Prilogo izberemo po želji, lahko pa jemo kar same. Tudi hladni so okusni.

Dober tek!

 

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor