Jajčevci v olivnem olju
Jajčevci v olivnem olju so okusen zdrav prigrizek, ki je hitro pripravljen in je primeren za vse, tudi vegane. Jajčevce nekateri tudi imenujejo melancani, a ne glede na to, kako jih imenujete, boste navdušeni nad njihovo okusnostjo.
Jajčevce v olivnem olju lahko ponudimo na kruhu, krekerjih, prepečencu, ob kuhanem krompirju, polenti, rižu, testeninah, siru in različnih vrstah mesa in mesnih izdelkih. Zraven jajčevcev v olivnem olju pa se prilegajo tudi vse vrste sveže ali vložene zelenjave.
Pripomočki za pripravo jajčevcev v olivnem olju
- pečica in pekač iz pečice
- 1 l steklen kozarec s pokrovom
Sestavine jajčevce v olivnem olju
Količina primerna za 12 obrokov:
- 1 kg jajčevcev
- 30 g sesekljanega česna
- 20 g morske soli
- 3 listi lovorja
- 300 ml ekstra deviškega olivnega olja
Postopek za pripravo jajčevcev v olivnem olju
Jajčevce speremo pod tekočo vodo, jih obrišemo in odstranimo pecelj, nato jih narežemo na 1 cm široke kolobarje, ki jih posolimo in pustimo, na cedilu 20 do 30 minut, da izločijo grenčice.
V pekač položimo peki papir in nanj polagamo rezine jajčevcev, ki jih postavimo v ogreto ventilacijsko pečico na 200 °C in jih pečemo 15 minut, da postanejo kosi lepo zapečeni, pladenj previdno vzamemo iz pečice in pustimo jajčevce, da se ohladijo na sobno temperaturo.
Med tem časom, ko so se jajčevci ohlajali, pa smo olupili in sesekljali česen, pripravili olivno olje in liste lovorja.
Postopek nalaganja v kozarce je: najprej damo na dno kozarca malo olja, nato položimo plast jajčevcev, potrosimo s česnom, jajčevce z vilicami dobro potlačimo, da ne nastajajo vmes zračni mehurčki, zopet olje in tako ponavljamo, dokler ne naložimo vseh jajčevcev v olivno olje, vmes občasno dodamo še lovorjev list.
Tako vloženi jajčevci v olivnem olju so okusni kar takoj, okus pa se še izboljša po 3 dneh, ker se okusi povežejo. Tako pripravljeni jajčevci v olivnem olju so lahko uporabni še ves mesec, paziti pa moramo, da so jajčevci vedno prekriti z olivnem oljem.
Preizkusiti moramo nove in stare vrste zelenjave na najrazličnejše načine. Lučka Glaser
Pripravila sem vam recepte odličnih domačih kruhov, s katerim boste pomazali vse jajčevce v olivnem olju:
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ržen kruh z drožmi.
- Koruzni kruh.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Rahle bučne kajzerice.
- Bel kruh z drožmi.
In še ideje, kaj lahko ponudimo zraven jajčevcev v olivnem olju:
- Polenta za vse generacije.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z blitvo.
- Pire krompir s korenčkom.
- Pire krompir z rdečo peso.