Jajčevci v olivnem olju
Print Friendly, PDF & Email

Jajčevci v olivnem olju so okusen zdrav prigrizek, ki je hitro pripravljen in je primeren za vse, tudi vegane.  Jajčevce nekateri tudi imenujejo melancani, a ne glede na to, kako jih imenujete, boste navdušeni nad njihovo okusnostjo.

Jajčevce v olivnem olju lahko ponudimo na kruhu, krekerjih, prepečencu, ob kuhanem krompirju, polenti, rižu, testeninah, siru in različnih vrstah mesa in mesnih izdelkih. Zraven jajčevcev v olivnem olju pa se prilegajo tudi vse vrste sveže ali vložene zelenjave.

Melancani jajčevci v olivnem olju

Pripomočki za pripravo jajčevcev v olivnem olju

  • pečica in pekač iz pečice
  • 1 l steklen kozarec s pokrovom

Sestavine jajčevce v olivnem olju

Količina primerna za 12 obrokov:

Postopek za pripravo jajčevcev v olivnem olju

Jajčevce speremo pod tekočo vodo, jih obrišemo in odstranimo pecelj, nato jih narežemo na 1 cm široke kolobarje, ki jih posolimo in pustimo, na cedilu 20 do 30 minut, da izločijo grenčice.

Melancani jajčevci v olivnem olju

V pekač položimo peki papir in nanj polagamo rezine jajčevcev, ki jih postavimo v ogreto ventilacijsko pečico na 200 °C in jih pečemo 15 minut, da postanejo kosi lepo zapečeni, pladenj previdno vzamemo iz pečice in pustimo  jajčevce, da se ohladijo na sobno temperaturo.

Med tem časom, ko so se jajčevci ohlajali, pa smo olupili in sesekljali česen, pripravili olivno olje in liste lovorja.

Postopek nalaganja v kozarce je: najprej damo na dno kozarca malo olja, nato položimo plast jajčevcev, potrosimo s česnom, jajčevce z vilicami dobro potlačimo, da ne nastajajo vmes zračni mehurčki, zopet olje in tako ponavljamo, dokler ne naložimo vseh jajčevcev v olivno olje, vmes občasno dodamo še lovorjev list.

Tako vloženi jajčevci v olivnem olju so okusni kar takoj, okus pa se še izboljša po 3 dneh, ker se okusi povežejo. Tako pripravljeni jajčevci v olivnem olju  so  lahko uporabni še ves mesec, paziti pa  moramo,  da so jajčevci vedno prekriti z olivnem oljem.Melancani jajčevci v olivnem olju

Preizkusiti moramo nove in stare vrste zelenjave na najrazličnejše načine. Lučka Glaser

Pripravila sem vam recepte odličnih domačih kruhov, s katerim boste pomazali vse jajčevce v olivnem olju:

In še ideje, kaj lahko ponudimo zraven jajčevcev v olivnem olju:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor