Ocvrte (pohane) marele
Print Friendly, PDF & Email

Mmmmm gobice, gobice. Sama nisem velika ljubiteljica gob, vendar kljub temu obožujem ocvrte dežnikarice (marele). No, obožujem nasploh vse, kar je ocvrto. 😉 Ko sem bila mlajša, so me doma prav dobro znali pretentati, da so ocvrte marele pravzaprav dunajski zrezki. S časom pa sem ugotovila, da sem bila samo trdoglava in mi je bil okus ocvrtih marel všeč. Tako, da sedaj prav z užitkom si jih pripravim in z veseljem ugriznem vanje.

Ocvrte (pohane) marele

Pripomočki za pripravo ocvrtih marel

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo ocvrtih marel

Za 4 osebe:

  • 6 večjih dežnikaric (marel) oziroma količina po želji
  • mleko (za namakanje dežnikaric)
  • 60 g moke
  • 3-4 cela jajca
  • 3 ščepce soli
  • 80 g drobtin
  • 2 žlici mleka
  • olje za cvrtje

Postopek priprave ocvrtih marel

Marelam odstranimo bete in vse morebitne iglice, listje.  Nato jih speremo pot tekočo vodo in osušimo. Očiščene marele prelijemo z mlekom, tako, da jih v tem mleku namakamo dobre pol ure, lahko tudi več. Nato si pripravimo tri krožnike. V prvega damo 60g moke, v drugega 3-4 cela jajca, ki jim dodamo 2 žlici mleka ter vse skupaj razžvrkljamo in v tretjega 80 g drobtin.

Preden začnemo s paniranjem, moke solimo po okusu. Nato jih dobro pomokamo, povaljamo po pripravljeni zmesi iz jajc in mleka, ter nazadnje še povaljamo v drobtinah.

Ocvrte (pohane) marele

V tem času si pripravimo olje za cvrtje, ki ga segrejemo do prave temperature (če vanj pomočimo ročaj kuhalnice, se morajo okoli narediti mehurčki). V segreto olje polagamo marele in jih cvremo 3 minute. Vmes jih obrnemo. Ocvrte marele polagamo na krožnik, ki smo ga obložili z papirnatimi brisačkami, ki popivnajo odvečno olje. In postrežemo.

Ideja
In, ker je včasih marel več, kot jih lahko pojemo, sem vam pripravila še postopek, kako lahko marele shranimo v skrinjo in, ko nas brbončice nagovorijo, da bi se pomastili z ocvrtimi marelami, jih preprosto vzamemo iz skrinje in jih polagamo v vroče olje ter cvremo 3-4 minute. Marele polagamo iz drobtin na krožnik, jih prekrijemo s prozorno folijo in postopek ponovimo z drugo plastjo marel in zopet: prozorna folija, marele. Tako ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka marel  ter zamrznemo. Folijo smo uporabili zato, da se nam marele ne sprimejo skupaj v skrinji.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor