Ocvrte (pohane) marele
Mmmmm gobice, gobice. Sama nisem velika ljubiteljica gob, vendar kljub temu obožujem ocvrte dežnikarice (marele). No, obožujem nasploh vse, kar je ocvrto. 😉 Ko sem bila mlajša, so me doma prav dobro znali pretentati, da so ocvrte marele pravzaprav dunajski zrezki. S časom pa sem ugotovila, da sem bila samo trdoglava in mi je bil okus ocvrtih marel všeč. Tako, da sedaj prav z užitkom si jih pripravim in z veseljem ugriznem vanje.
Pripomočki za pripravo ocvrtih marel
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo ocvrtih marel
Za 4 osebe:
- 6 večjih dežnikaric (marel) oziroma količina po želji
- mleko (za namakanje dežnikaric)
- 60 g moke
- 3-4 cela jajca
- 3 ščepce soli
- 80 g drobtin
- 2 žlici mleka
- olje za cvrtje
Postopek priprave ocvrtih marel
Marelam odstranimo bete in vse morebitne iglice, listje. Nato jih speremo pot tekočo vodo in osušimo. Očiščene marele prelijemo z mlekom, tako, da jih v tem mleku namakamo dobre pol ure, lahko tudi več. Nato si pripravimo tri krožnike. V prvega damo 60g moke, v drugega 3-4 cela jajca, ki jim dodamo 2 žlici mleka ter vse skupaj razžvrkljamo in v tretjega 80 g drobtin.
Preden začnemo s paniranjem, moke solimo po okusu. Nato jih dobro pomokamo, povaljamo po pripravljeni zmesi iz jajc in mleka, ter nazadnje še povaljamo v drobtinah.
V tem času si pripravimo olje za cvrtje, ki ga segrejemo do prave temperature (če vanj pomočimo ročaj kuhalnice, se morajo okoli narediti mehurčki). V segreto olje polagamo marele in jih cvremo 3 minute. Vmes jih obrnemo. Ocvrte marele polagamo na krožnik, ki smo ga obložili z papirnatimi brisačkami, ki popivnajo odvečno olje. In postrežemo.
Dober tek.