Prava krebuljica za začimbo
Pravo krebuljico za začimbo uporabljamo za juhe, solate, omake, krompir, uporabljamo sveže ali suhe liste in majhne bele cvetove. Rastlina vsebuje veliko vitamina C in ima vonj po janežu, listi pa nas spominjajo na peteršilj. Začimbo največ uporabljajo v francoski kuhinji tako, da jo svežo na drobno narežejo, in potresejo po pripravljenem obroku, ali jo dodajajo mešanici zeliščnih začimb. Največ se uporablja sveža, saj s sušenjem izgubi del svoje arome, toda še vedno nam obogati jedi.
Pripomočki za pripravo prave krebuljice za začimbo
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo prave krebuljice za začimbo
- mladi listi krebuljice; količina primerna našim potrebam
Postopek za pripravo prave krebuljice za začimbo
Mlade liste prave krebuljice porežemo preden gre v cvet. Ko zacveti, so uporabni tudi majhni cvetki, ki so tudi okras vrta, po cvetenju pa se iz njih zelo hitro oblikujejo semena, ki jih lahko shranimo in ko dozorijo, si tako pripravimo svoje domače seme.
Mlade liste prave krebuljice narežemo s škarjami, da se korenine ne izpulijo in listi ostanejo čisti, razprostremo jih v tanki plasti na pladnju in jih sušimo v senci, da ne izgubijo preveč barve in arome.
Posušeno pravo krebuljico shranimo v kozarec s pokrovov, na katerega napišemo vsebino in čas shranka. Kozarec hranimo v suhem temnem prostoru na sobni temperaturi.
Povečajte si zbirko posušenih začimb in si olajšate pripravo dobrih domačih obrokov. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za za pripravo in hranjenje različnih domačih začimb:
- Posušena jušna zelenjava.
- Limonina lupina za začimbo.
- Sušenje pehtrana.
- Timijan za začimbo.
- Sušenje vrtnega šetraja za začimbo.
- Majaron kot začimba.
- Posušen česen za začimbo.
- Zelena za začimbo.
- Rumena koleraba – sušenje za začimbo.
- Posušen korenček za ozimnico.
- Por – sušenje za začimbo.
- Priprava peteršilja za začimbo.
- Lovor za začimbo.
- Rožmarin za začimbo.
- Origano za začimbo.
- Luštrek za začimbo.
- Melisa za čaj in začimbo.
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Žajbelj za čaj in začimbo.
- Sušenje vinske rutice.
- Posušene dežnikarice v prahu.
- Sušenje jurčkov.