Prava krebuljica za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Pravo krebuljico za začimbo uporabljamo za juhe, solate, omake, krompir, uporabljamo sveže ali suhe liste in majhne bele cvetove. Rastlina vsebuje veliko vitamina C in ima vonj po janežu, listi pa nas spominjajo na peteršilj. Začimbo največ uporabljajo v francoski kuhinji tako, da jo svežo na drobno narežejo, in potresejo po pripravljenem obroku, ali jo dodajajo mešanici zeliščnih začimb. Največ se uporablja sveža, saj s sušenjem izgubi del svoje arome, toda še vedno nam obogati jedi.

Prava krebuljica za začimbo

Pripomočki za pripravo prave krebuljice za začimbo

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo prave krebuljice za začimbo

  • mladi listi krebuljice; količina primerna našim potrebam

Postopek za pripravo prave krebuljice za začimbo

Mlade liste prave krebuljice porežemo preden gre v cvet. Ko zacveti, so uporabni tudi majhni cvetki, ki so tudi okras vrta, po cvetenju pa se iz njih zelo hitro oblikujejo semena, ki jih lahko shranimo in ko dozorijo, si tako pripravimo svoje domače seme.

Prava krebuljica za začimbo

Mlade liste prave krebuljice narežemo s škarjami, da se korenine ne izpulijo in listi ostanejo čisti, razprostremo jih v tanki plasti na pladnju in jih sušimo v senci, da ne izgubijo preveč barve in arome.

Posušeno pravo krebuljico shranimo v kozarec s pokrovov, na katerega napišemo vsebino in čas shranka. Kozarec hranimo v suhem temnem prostoru na sobni temperaturi.

Prava krebuljica za začimbo

Povečajte si zbirko posušenih začimb in si olajšate pripravo dobrih domačih obrokov. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za za pripravo in hranjenje različnih domačih začimb:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor