Sušenje pehtrana
Print Friendly, PDF & Email

Pehtran je začimba, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu in tudi ne na vrtu, njegova vzgoja je zelo enostavna, posaditi ga moramo v zemljo, kjer voda ne zaostaja in ga v času bujne rasti porežemo samo do 1/3, da se bujna rast nadaljuje, jeseni pa ga lahko porežemo do tal.

V kulinariki je najbolj poznana pehtranova potica, ki zaradi svoje močne arome, ki jo vsebuje pehtran, ne zaostaja za orehovo potico. Pa tudi pri pripravi zeliščnega kisa ne smemo nikoli pozabiti na pehtran in tudi kot začimbo ga lahko uporabimo pri pripravi raznih solat, pečenk, omak in zelenjavnih prikuh, moramo pa biti pri uporabi pehtrana zelo pazljivi, saj zaradi močne arome, ki prevladuje, lahko jedem naredi vsiljiv vonj in jed še zagreni, zato je bolje, da ga uporabimo manj kot več.

Pehtranovi listi vsebujejo veliko vitamina A in C kakor tudi rudninske snovi in jod.

susenje-pehtrana

Pripomočki za nabiranje in sušenje pehtrana:

  • škarje
  • posoda za nabiranje
  • pladenj za sušenje
  • kozarec za shranjevanje
  • etiketa in pisalo

Sestavine za sušenje pehtrana:

  • poljubna količina pehtrana

Nabiranje in sušenje pehtrana

Pehtran naberemo v suhem vremenu, ko je njegova rast najbolj bujna in to pred cvetenjem, ko ima najmočnejšo aromo.

susenje-pehtrana

Za sušenje pripravimo liste in vršičke pehtrana, stebla pa zavržemo. Liste naložimo na pladenj, na katerem ga bomo posušili. Sušili ga bomo v senčnem in zračnem prostoru.

susenje-pehtrana

Med sušenjem liste pehtrana večkrat premešamo, da se listi enakomerno sušijo.

susenje-pehtrana

Ko se listi začnejo drobiti med prsti bomo vedeli, da je pehtran suh in ga lahko shranimo v čist in suh steklen kozarec, ki ga opremimo z etiketo o vsebini in časom shranka.

Če je pehtran dobro posušen in shranjen v suhem temnem prostoru in ni izpostavljen soncu, je uporaben tudi najmanj dve leti. Liste pehtrana drobimo tik pred uporabo, saj drugače izgubi veliko arome.

susenje-pehtrana

Pehtran je kralj med začimbami, preverite. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor