Origano za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Origano je začimba, ki je vsestransko uporabna. Brez origana si ne predstavljamo pice, dopolnjuje tudi okus jedem s paradižnikom, juham iz stročnic, mesnim enolončnicam, pečenkam, dušeni govedini, v raznih nadevih in seveda lahko origano uporabljamo tudi za solate in prelive.

Origano poznamo pod več imeni:dobra misel, divji majaron ali materina dušica in ga lahko naberemo tudi v naravi, ki zraste samoniklo ob obronkih gozda na vrtu pa origano gojimo največkrat za začimbo.

Suh origano ima močnejšo aromo kakor svež in ga ponavadi dodajamo jedem na začetku kuhanja ali med kuhanjem in pečenjem. Svež ali zamrznjen origano za začimbo pa uporabljamo na koncu kuhanja, da ga posujemo že na krožniku ali v pa jedi dodamo v loncu, tik preden jed postrežemo in takšen nam doda svežino na jedeh.

Origano naj bi spodbujal prebavo, ustavljal drisko, lajšal simptome prehlada, kašlja, gripe, z žvečenjem svežih listov origana lahko začasno ublažimo zobobol.

Pripomočki za pripravo origana za začimbo

  • škarje
  • košara za nabiranje origana
  • pladenj ali zabojček za sušenje
  • kozarček za vlaganje s pokrovčkom za suh origano
  • posodica za v zamrzovalnik, ki dobro tesni za zamrzovanje
  • etikete in pisalo

Sestavine za pripravo origana za začimbo

  • origano v poljubni količini

Priprava origana za začimbo

Origano za začimbo porežemo v suhem vremenu, da ima zelišče dobro razvito aromo. Najbolj učinkovita aroma je med cvetenjem od junija do septembra. Naberemo samo vrhnje dele vejic, ki so lepe in čiste.

Najprej odstranimo vse suhe rjave liste, vejice, … V večjo posodo s hladno vodo namočimo cele vejice zelišča za 5 minut, da odpade vsa umazanija, potem previdno, da se listki ne mečkajo, vejice poberemo iz vode in to ponavljamo, da ostane voda čista. Potem vejice damo na cedilo, da voda odteče in se origano posuši.

Sedaj je na nas kateri del zeli bomo uporabili. Jaz najraje listke origana odtrgam ročno in vejice stebla odstranim. Natrgane listke in cvetke naložim na pladenj,  potem pa origano preložim v plastično ali stekleno  posodico in na hitro zamrznem. Tako pripravljen origano je dober na jedeh kjer želimo svežino jedi.

Za sušenje origana, pa očiščene listke origana razporedimo po pladnju. Pladenj z origanom damo sušit v zračen suh prostor, ki ni izpostavljen soncu. Tako posušen origano ohrani lepo zeleno barvo in močno aromo. Enkrat ali dvakrat na dan ga na rahlo premešamo, da se enakomerno suši.

Ko je origano tako suh, da drobi, ko ga stisnemo s prsti, je dovolj suh in ga lahko shranimo v steklen kozarček. Na kozarček napišemo ime začimbe in datum, kdaj smo ga shranili.

Origano se po grško imenuje – gorsko veselje, saj raste predvsem v hribovitih krajih v naravi. Lučka Glaser

Preberite in si pripravite še nekaj receptov, kjer sem uporabila origano za začimbo.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor