Posušen korenček za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Korenček za ozimnico si lahko pripravimo tudi tako, da ga posušimo. Še posebno takrat, kadar nimamo primerne shrambe za shranjevane pridelkov iz vrta, ali pa je pridelek slab in ni primeren za skladiščenje. Uporaba posušenega korenčka je enaka svežemu.

Korenje ima sladek okus, prijetno aromo, barvitost na krožniku in visoko hranljivo vrednost. Korenček je v prehrani zelo koristen, ker vsebuje vitamine A, B1, B2, B3, B6,B9, C, kalcij, železo, magnezij, fosfor,kalij, natrij in je bogat s karoteni, ki na več načinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti

 

Pripomočki za pripravo posušenega korenčka:

  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • rezalnik
  • krožnik
  • sušilec za sadje ali ventilatorska pečica
  • električni drobilec

Sestavine za pripravo posušenega korenčka

Za 160 g posušenega korenčka:

  • 1000 g rdečega korenja

Postopek za pripravo posušenega korenčka

Korenček dobro operemo in posušimo, nato ga obrežemo tako, da je za sušenje pripravljen samo zdrav in čvrst korenček, ki ga ni potrebno olupiti.

Z rezalnikom ali nožem ga narežemo na rezine debele dva do tri milimetre.

V tanki plasti ga naložimo na pladenj od sušilca ali ventilatorske pečice.

Sušimo ga na temperaturi 60 °C  približno pet do šest ur, čas sušenja je odvisen tudi od vlažnosti korenčka in debeline rezin.

Posušene rezine korenčka lahko damo v drobilec in jih zdrobimo, ali pa pustimo v posušenih rezinah.

Posušen korenček lahko uporabimo tudi za pripravo in dekoracijo različnih obrokov.

Posušen korenček lahko shranimo v zaprtih posodah, primernih za shranjevanje živil, če pa nismo prepričani, da je korenček dovolj posušen ga shranimo v papirnati vrečki.

Tako kot večina živali, si tudi ljudje pripravimo shranke, ki jim pravimo ozimnica. Lučka Glaser

Pa še nekaj zelo različnih nasvetov za pripravo shrankov:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor