Posušen korenček za ozimnico
Korenček za ozimnico si lahko pripravimo tudi tako, da ga posušimo. Še posebno takrat, kadar nimamo primerne shrambe za shranjevane pridelkov iz vrta, ali pa je pridelek slab in ni primeren za skladiščenje. Uporaba posušenega korenčka je enaka svežemu.
Korenje ima sladek okus, prijetno aromo, barvitost na krožniku in visoko hranljivo vrednost. Korenček je v prehrani zelo koristen, ker vsebuje vitamine A, B1, B2, B3, B6,B9, C, kalcij, železo, magnezij, fosfor,kalij, natrij in je bogat s karoteni, ki na več načinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti.
Pripomočki za pripravo posušenega korenčka:
- deska za rezanje
- nož
- tehtnica
- rezalnik
- krožnik
- sušilec za sadje ali ventilatorska pečica
- električni drobilec
Sestavine za pripravo posušenega korenčka
Za 160 g posušenega korenčka:
- 1000 g rdečega korenja
Postopek za pripravo posušenega korenčka
Korenček dobro operemo in posušimo, nato ga obrežemo tako, da je za sušenje pripravljen samo zdrav in čvrst korenček, ki ga ni potrebno olupiti.
Z rezalnikom ali nožem ga narežemo na rezine debele dva do tri milimetre.
V tanki plasti ga naložimo na pladenj od sušilca ali ventilatorske pečice.
Sušimo ga na temperaturi 60 °C približno pet do šest ur, čas sušenja je odvisen tudi od vlažnosti korenčka in debeline rezin.
Posušene rezine korenčka lahko damo v drobilec in jih zdrobimo, ali pa pustimo v posušenih rezinah.
Posušen korenček lahko uporabimo tudi za pripravo in dekoracijo različnih obrokov.
Posušen korenček lahko shranimo v zaprtih posodah, primernih za shranjevanje živil, če pa nismo prepričani, da je korenček dovolj posušen ga shranimo v papirnati vrečki.
Tako kot večina živali, si tudi ljudje pripravimo shranke, ki jim pravimo ozimnica. Lučka Glaser
Pa še nekaj zelo različnih nasvetov za pripravo shrankov:
- Najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica.
- Najboljše shranjen korenček za ozimnico.
- Rumena koleraba v zasipnici.
- Kostanj v zasipnici.
- Paradižnikova omaka z bučko.
- Paradižnikova mezga z origanom.
- Pasterizirana naribana jabolka.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Robidova marmelada.
- Fermentirana zelenjava.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Posušene dežnikarice v prahu.
- Sušenje jurčkov.
- Priprava peteršilja za začimbo.
- Lučka čaj.
- Jurčki za ozimnico.
- Solatne kumarice za ozimnico.
- Priprava mladih bučk za ozimnico.