Rumena koleraba – sušenje za začimbo
Rumena koleraba je rastlina, ki jo v kulinariki uporabljamo za začimbo in tudi za pripravo raznih juh, enolončnic, minešter in za različne priloge. Poznamo rumeno kolerabo, ki raste kot gomolj in nadzemno, ki jo imenujemo tudi kolerabica. Mlada rumena koleraba vsebuje toliko vitamina C kot limona.
Pripomočki za sušenje rumene kolerabe:
- Sušilec za sadje in zelenjavo ali ventilatorska pečica
Sestavine za 150 g posušene rumene kolerabe:
- 1400 g sveže rumene kolerabe
Postopek sušenja rumene kolerabe
Rumeni kolerabi najprej odrežemo zeleni del, nato tudi koreninski del in jo dobro operemo.
Rumeno kolerabo najprej razpolovimo in jo olupimo, razrežemo jo na manjše kose, ki bodo primerni za strganje na strgalniku.
Rumeno kolerabo naribamo in jo v tanki plasti naložimo na pladenj sušilnika.
Rumeno kolerabo sušimo na temperaturi največ 60 °C, čas sušenja je deset do dvanajst ur, med sušenje večkrat rahlo premešamo in zamenjamo vrstni red krožnikov.
Suho rumeno kolerabo shranimo v kozarec, ki se dobro zapira ali primerno posodo za shranjevanje živil, če nismo prepričani, da je dovolj suha, jo za nekaj časa shranimo v papirnato vrečko.
Nekoč zapostavljen, danes pohvaljen pridelek iz vrta in njiv. Lučka Glaser
Mineštre, juhe in obare so polne zelenjave:
- Por – sušenje za začimbo.
- Priprava peteršilja za začimbo.
- Posušen korenček za ozimnico.
- Origano za začimbo.
- Luštrek za začimbo.
- Majaron kot začimba.
- Sušenje vrtnega šetraja za začimbo.
- Sušenje jurčkov.
- Jurčki za ozimnico.
- Posušene dežnikarice v prahu.
- Najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica.
- Paradižnikova omaka z bučko.
- Paradižnikova mezga z origanom.
- Pasterizirana naribana jabolka.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Robidova marmelada.
- Fermentirana zelenjava.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Priprava mladih bučk za ozimnico.