Rumena koleraba – sušenje za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Rumena koleraba  je rastlina, ki jo v kulinariki uporabljamo za začimbo in tudi za pripravo raznih juh, enolončnic, minešter in za različne priloge. Poznamo rumeno kolerabo, ki raste kot gomolj in nadzemno, ki jo imenujemo tudi kolerabica. Mlada rumena koleraba vsebuje toliko vitamina C kot limona.

Pripomočki za sušenje rumene kolerabe:

  • Sušilec za sadje in zelenjavo ali ventilatorska pečica

Sestavine za 150 g posušene rumene kolerabe:

  • 1400 g sveže rumene kolerabe

Postopek sušenja rumene kolerabe

Rumeni kolerabi najprej odrežemo zeleni del, nato tudi koreninski del in jo dobro operemo.

Rumeno kolerabo najprej razpolovimo in jo olupimo, razrežemo jo na manjše kose, ki bodo primerni za strganje na strgalniku.

Rumeno kolerabo naribamo in jo v tanki plasti naložimo na pladenj sušilnika.

Rumeno kolerabo sušimo na temperaturi največ 60 °C, čas sušenja je deset do dvanajst ur, med sušenje večkrat rahlo premešamo in zamenjamo vrstni red krožnikov.

Suho rumeno kolerabo shranimo v kozarec, ki se dobro zapira ali primerno posodo za shranjevanje živil, če nismo prepričani, da je dovolj suha, jo za nekaj časa shranimo v papirnato vrečko.

Nekoč zapostavljen, danes pohvaljen pridelek iz vrta in njiv. Lučka Glaser

Mineštre, juhe in obare so polne zelenjave:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor