Čemažev pesto
Izkoristite čemaž in iz njega pripravite čemažev pesto, da boste lahko v njegovem okusu in vseh zdravilnih lastnostih uživali vse tja do naslednje sezone. Lahko ga uporabimo kot omako za testenine, vmešamo v rižoto ali dodamo krompirju. Odličen je tudi samostojno, kot namaz, bodisi z oreščki, semeni ali s skuto na svežem ali popečenem kruhu. Seveda pa ga lahko uporabljamo tudi kot začimbo, s katero obogatimo številne jedi – od juhe pa tja do solate. Pestu lahko dodamo sveže orehe, bučna semena, lešnike, olive, kokos, pistacije, smetano, skuto … povsem po želji in okusu. Odvisno od recepta in želja.
Pripomočki za pripravo čemaževega pesta:
- košara za nabiranje
- tehtnica
- deska
- nož
- merica za olje
- merica za sol
- žlica
- močan blender
- kozarci za vlaganje
- pokrovčki za kozarce, ki dobro tesnijo
Sestavine za pripravo čemaževega pesta:
- 100 g čemaža
- 100 g exstra deviškega olivnega olja
- 7 g morske soli
Priprava čemaževega pesta:
Čemaž naberemo in ga očistimo morebitnih smeti (trava, listje, …). Čist čemaž še enkrat pozorno pregledamo, narežemo na rezance.
Čemaž stehtamo in naložimo v blender dodamo olje in sol.
Dobro zmiksamo s pomočjo blenderja in s pomočjo žlice maložimo v kozarčke. Ne pozabimo napisati kaj je v kozarčku in zapisati še datuma, ko smo kozarček napolnili s čemaževim pestom.
Dober tek vam želi Lučka