Poletna solata s testeninami
Print Friendly, PDF & Email

Poletna solata s testeninami  je prijetno svež, hladen obrok, ki nas nasiti in poteši lakoto. Vsebuje različno svežo zelenjavo, testenine in prepeličja jajca. Takšna solata je zelo primerna za postrežbo na piknik ali pa za malico v službi, seveda pa še kako tekne za kosilo na domačem vrtu v prijetni senci.

Pripomočki za pripravo poletne solate s testeninami:

  • posoda za pranje
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjsko strgalo
  • tehtnica
  • skleda
  • lonec
  • cedilo
  • žlica
  • posoda za jajca
  • lonec za kuhanje jajc

Sestavine za pripravo poletne solate s testeninami

Za štiri osebe:

  • 300 g solatnih kumar
  • 500 g paradižnika
  • 100 g nadzemeljske kolerabe
  • 100 g rdečega korenja
  • 18 jajc prepelice, lahko uporabimo kokošja jajca (količino kokošjih jajc prilagodite)
  • 200 g jajčnih testenin
  • jabolčni kis po okusu
  • olivno olje po okusu
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek za pripravo poletne solate s testeninami

Vso zelenjavo, ki jo bomo uporabili za poletno solato, stehtamo, dobro operemo in jo naložimo v skledo, da se posuši, ko je posušena, jo očistimo. Solatnih kumar, če so še mlade, ni potrebno lupiti, odrežemo samo konce, približno dva centimetra, paradižniku samo odstranimo peclje, nadzemeljsko kolerabo olupimo, korenček pa ostrgamo.

Na kuhinjskem strgalu naribamo kumare, nadzemeljsko kolerabo in korenček.

Paradižnik narežemo na drobne kocke in vse skupaj naložimo v skledo.

Vodo, ki smo jo posolili, na štedilniku zavremo in vanjo stresemo testenine in jih na zmernem ognju kuhamo po navodilu proizvajalca. Ko so testenine skuhane (pazimo, da so kuhane al dente), jih stresemo na cedilo in počakamo, da voda odteče in se testenine ohladijo.

Jajca prepelic naložimo v lonec jih zalijemo s hladno vodo in počakamo, da voda zavre, ko voda z jajci zavre, pogledamo na uro in jih na zmernem ognju kuhamo 90 sekund, ko so jajca kuhana jih takoj zalijemo z mrzlo vodo in si tako olajšamo lupljenje jajc.

Ohlajene testenine stresemo na pripravljeno zelenjavo, posolimo, dodamo olivno olje in jabolčni kis ter vse skupaj dobro premešamo. Poletno solato s testeninami postrežemo na solatnem krožniku in dodamo prepeličja ali kokošja jajca. Za tiste, ki niso ljubitelji jajc, pa bodo ugotovili, da je tudi brez njih poletna solata s testeninami zelo okusna in zanimiva.

Kuhane in ohlajene testenine v mešani zelenjavni solati so za marsikoga prijetno presenečenje. Lučka Glaser

Kdor si pa zraven zaželi še kaj toplega mu priporočam:

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor