Radič štrucar z ješprenjem
Print Friendly, PDF & Email

Radič štrucar z ješprenjem je solata, ki je primerna kot samostojni obrok ali kot del kosila ali večerje. Radič štrucar je razširjen po vsem svetu in, ker tudi dobro prenaša mraz, če ga malo zaščitimo, je kot solata dostopen celo leto, saj prezimi tudi na prostem. Vsebuje minerale kot so, fosfor, kalij, kalcij in veliko vitamina C. Radič štrucar vsebuje grenčico intibin, ki ugodno vpliva na naše zdravje, a prav zaradi te grenčice ni preveč priljubljen med ljubitelji solat.

Pripomočki za pripravo štrucarja z ješprenjem:

  • lonec s pokrovko za kuhanje ješprenja
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda za solato
  • steklenička za pripravo polivke
  • žlička

Sestavine za pripravo štrucarja z ješprenjem

Za dve osebi:

  • 4 žlice kuhanega ješprenja ali 50 ml nekuhanega ješprenja
  • 300 g radiča štrucarja (uporabimo lahko tudi druge vrste radiča)
  • 2 stroka česna
  • sol po okusu
  • kis po okusu
  • olje po želji

Postopek za pripravo štrucarja z ješprenjem:

Nasvet

Ješprenj v vodi, brez dodatnih sestavin lahko skuhamo za več obrokov in shranimo kuhanega v hladilnik. 500 g surovega ješprenja zadostuje za 8 – 10 obrokov, 100 ml surovega ješprenja zadostuje za 1 obrok.

Ješprenj pred kuhanjem namakamo za približno 10 do 12 ur, ponavadi preko noči. Ko je ješprenj namočen, ga spiramo pod tekočo vodo dokler ni voda pri spiranju čista, potem ješprenj s čisto vodo zalijemo v razmerju 1 del ješprenja in 4 deli vode,  posolimo in pristavimo na štedilnik.  Ješprenj kuhamo 30 – 45 min  ali po navodilu proizvajalca, paziti moramo, da ga ne razkuhamo, zato ga večkrat preizkusimo, če je kuhan. Če ješprenja ne namočimo, ga moramo kuhati dodatnih 15 – 20 minut Kuhan ješprenj ohladimo in spravimo v hladilnik. Ješprenj lahko uporabimo za solate, prilogo ….

Če ješprenj kuhamo samo za pripravo te solate damo kuhati 50 ml ješprenja.

Dobro opran radič štrucar narežemo na rezance široke 2 – 3 cm in ga stresemo v skledo.

Stroke olupljenega česna na drobno narežemo in potresemo po radiču.

Dodamo še kuhan in ohlajen ješprenj.

Iz kisa olja in soli napravimo v steklenički polivko po svojem okusu, jo dobro pretresemo in polijemo po radiču in ješprenju. Radič z vsemi dodatki dobro premešamo in postrežemo.

Vitaminsko bogata, kombinacijsko zanimiva in tudi okusna solata. Lučka Glaser

Poizkusite pripraviti tudi ostale solate po mojem receptu:

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor