Endivija z jajci
Print Friendly, PDF & Email

Endivija z jajci je obrok primeren ob vsakemu času, saj endivija deluje osvežujoče, jajca pa nas dodatno nasitijo in potešijo lakoto. Endivija spada med nizkokalorično zelenjavo, saj vsebuje na 100 g samo 17 kalorij, vsebuje tudi  vitamin A, C, kalcij, železo, magnezij. V kombinaciji z jajci, ki vsebujejo železo, cink, fosfor in esencialne kisline nam ta obrok daje občutek sitosti.

Pripomočki za pripravo endivije z jajci:

  • skleda za pranje solate
  • skleda za mešanje solate
  • deska za rezanje
  • nož
  • steklenica za pripravo polivke
  • žlica
  • lonec za kuhanje jajc
  • krožnik
  • 2 skodeli
  • štedilnik

Sestavine za pripravo endivije z jajci

Za dve osebi:

  • 300 g očiščene endivije
  • 4 kokošja jajca
  • 100 ml solatnega kisa (oz. po okusu)
  • 50 ml vode
  • 1 žlico solatnega bučnega olja
  • sol po okusu
  • 2 stroka česna
  • poper po želji

Postopek za pripravo endivije z jajci

Glavo solate endivije dobro pregledamo in narežemo na posamezne liste, slabe liste in druge prebivalce vrta, ki ljubijo solato, odstranimo in jo operemo, da je solata čista. Odložimo jo na cedilnik, da voda od pranja odteče.

Pripravimo desko za rezanje in oster nož, ki naj bo dovolj velik in začnemo endivijo rezati na širino 1 – 2 cm, narezano solato damo v večjo skledo.

Česen olupimo in ga na drobno narežemo.

Česen potresemo po endiviji, nato pa začnemo v steklenički pripravljati polivko za solato iz kisa, vode, olja in soli. Stekleničko zapremo in dobro pretresemo, da se sol stopi, kis in olje dobro premešata.

Opomba avtorice
Jaz sem napisala sestavine za kis, olje in sol po mojem okusu, so pa ljudje, ki imajo radi bolj kislo, mastno solato in tudi bolj slano ali pa solato manj kisa, olja in soli – stvar okusa in navade. Zato si polivko za endivijo pripravite po svojem okusu in navadi.

Ko polivko dobro premešamo z njo prelijemo endivijo, ki jo imamo v večji skledi in potreseno s česnom, vse skupaj dobro premešamo.

Predhodno skuhamo jajca, ki se kuhajo na zmernem ognju najmanj 10 minut in jih olupimo. Zamešano endivijo, ki je že okisana, razdelimo v dve skodelici.

Kuhana in ohlajena jajca narežemo na endivijo. Po želji popopramo. Jed je pripravljena.

Solata je tudi barvno usklajena, zato tudi sam pogled na skodelico pripravljene solate dvigne apetit. Lučka Glaser

Solate tako in drugače, vabljeni na ogled naslednjih receptov:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor