Endivija z jajci
Endivija z jajci je obrok primeren ob vsakemu času, saj endivija deluje osvežujoče, jajca pa nas dodatno nasitijo in potešijo lakoto. Endivija spada med nizkokalorično zelenjavo, saj vsebuje na 100 g samo 17 kalorij, vsebuje tudi vitamin A, C, kalcij, železo, magnezij. V kombinaciji z jajci, ki vsebujejo železo, cink, fosfor in esencialne kisline nam ta obrok daje občutek sitosti.
Pripomočki za pripravo endivije z jajci:
- skleda za pranje solate
- skleda za mešanje solate
- deska za rezanje
- nož
- steklenica za pripravo polivke
- žlica
- lonec za kuhanje jajc
- krožnik
- 2 skodeli
- štedilnik
Sestavine za pripravo endivije z jajci
Za dve osebi:
- 300 g očiščene endivije
- 4 kokošja jajca
- 100 ml solatnega kisa (oz. po okusu)
- 50 ml vode
- 1 žlico solatnega bučnega olja
- sol po okusu
- 2 stroka česna
- poper po želji
Postopek za pripravo endivije z jajci
Glavo solate endivije dobro pregledamo in narežemo na posamezne liste, slabe liste in druge prebivalce vrta, ki ljubijo solato, odstranimo in jo operemo, da je solata čista. Odložimo jo na cedilnik, da voda od pranja odteče.
Pripravimo desko za rezanje in oster nož, ki naj bo dovolj velik in začnemo endivijo rezati na širino 1 – 2 cm, narezano solato damo v večjo skledo.
Česen olupimo in ga na drobno narežemo.
Česen potresemo po endiviji, nato pa začnemo v steklenički pripravljati polivko za solato iz kisa, vode, olja in soli. Stekleničko zapremo in dobro pretresemo, da se sol stopi, kis in olje dobro premešata.
Ko polivko dobro premešamo z njo prelijemo endivijo, ki jo imamo v večji skledi in potreseno s česnom, vse skupaj dobro premešamo.
Predhodno skuhamo jajca, ki se kuhajo na zmernem ognju najmanj 10 minut in jih olupimo. Zamešano endivijo, ki je že okisana, razdelimo v dve skodelici.
Kuhana in ohlajena jajca narežemo na endivijo. Po želji popopramo. Jed je pripravljena.
Solata je tudi barvno usklajena, zato tudi sam pogled na skodelico pripravljene solate dvigne apetit. Lučka Glaser
Solate tako in drugače, vabljeni na ogled naslednjih receptov:
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Jan Bučar – regrat s krompirjem in ocvirki.
- Radič s krompirjem in slanino.
- Jajca v solati.
- Govedina v solati.
- Krompirjeva solata.
- Regrat s fižolom v solati.
- Regrat v solati z jajcem.
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.