Sušenje hrušk tepk
Print Friendly, PDF & Email

Sušenje hrušk tepk, je opravilo, ki so ga opravljali že naši predniki, saj zgodovina piše, da je že Marija Terezija z odlokom zahtevala, da se pri vsaki hiši posadi vrsta hruške, ki bo dopolnila prehrano revnega kmečkega prebivalstva. V današnjem času je ta vrsta hruške kar malo zapostavljena, saj so mnogi prepričani, da je uporabna samo za kuhanje žganja, toda iznajdljive gospodinje znajo iz suhih hrušk tepk, pripraviti zanimive kompote, potice (poskusite sadno potico), nadeve in priloge s katerimi obogatijo svoje kulinarične dobrote. Suhe tepke pa so tudi zelo primerne, da jih gostom ponudimo ob pijači, domačem jabolčniku, narezku ali potici, dobrodošle pa so tudi ob gledanju televizije v dolgih zimskih večerih.

Pripomočki za nabiranje in sušenje tepk:

  • košara za nabiranje
  • deska za rezanje
  • nož
  • košara ali zabojček
  • električni sušilec sadja
  • vrečka iz blaga ali papirja

Sestavine za sušenje tepk

  • hruške tepke

Količina primerna velikosti sušilca in naši potrebi.

Postopek sušenja tepk

Nabrane hruške preberemo, izločimo poškodovane in od žuželk napadene hruške in jih zložimo v košaro ali zabojček za shranjevanje sadja.

Počakamo, da se hruške začnejo mediti. Medijo takrat, ko začnejo spreminjati barvo in hruške postanejo rahlo rjave, bolj sladke in tudi bolj primerne za uživanje.

Hruške prerežemo, odstranimo peclje, muho in sredico, ki je zelo trda, hrušk ne olupimo.

Narezane hruške naložimo na krožnik sušilca kot prikazuje slika, da sok ne odteka med procesom sušenja.

Sušenje tepk je časovno različno, saj je čas sušenja odvisen od debeline narezanih hrušk, vrste sušilca in količine soka, ki ga hruške vsebujejo.
Čas trajanja sušenja s pomočjo malega gospodinjskega aparata za sušenje sadja pri 60 °C je približno 24 ur, pri tem moramo upoštevati navodilo proizvajalca aparata. Pri sušenju moramo biti pozorni, da jih ne sušimo predolgo, saj lahko postanejo trde, izgubijo sladkor in izgubijo ves čar dobrih suhih hrušk.

Suhe ohlajene hruške shranimo v vrečki iz blaga ali papirja in tako shranjene so uporabne najmanj 2 leti, če so shranjene v suhem, neogrevanem prostoru.


Poglejte še ostale nasvete za sušenje sadja

Ne pozabimo vseh dobrot naših dedkov in babic.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor