Sušenje kakija
Print Friendly, PDF & Email

Zdrav sadež kakija se lahko zelo lepo shrani za poznejšo uporabo tako, da ga posušimo. Najboljši prigrizki pozimi so suho sadje. Suho sadje jemo kar tako, ali pa ga narežemo in popestrimo razna peciva, sadne solate, … Vsi vemo, da ko je sezona kakija, ki traja več kakor mesec, je tega sadeža povsod dovolj in si ga lahko priskrbimo tudi za poznejšo uporabo. Kaki je celo poletje in jesen zorel na drevesu in srkal sončne žarke, zato mu pravijo, da je zlato jabolko. Bogat je z vitamini A, B, B1, B2, B 16 in C. Kaki vsebuje tudi: magnezij, baker, kalij, jod, železo, selen, fluor in krom. Kaki spodbuja delovanja imunskega sistema, spodbuja delovanje jeter in ledvic, ureja prebavo in nam daje dobro razpoloženje …

susenje-kakija

Sušenje kakija – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • sušilec ali pladnji iz pečice štedilnika
  • cedilo
  • skleda
  • posoda za shranjevanje suhega kakija

Sušenje kakija – sestavine:

  • kaki (sušila sem kaki sorte tipo)

Sušenje kakija – priprava:

Pomembno
Kaki vsebuje veliko enostavnega sladkorja fruktoze, zato se pri sušenju rad prilepi na pladenj ali pekač. Zato priporočam, da še vročega poberete iz pladnjev sušilca ali pa , če sušite v štedilniku pa položite v pekač peki papir.

susenje-kakija

Za sušenje moramo imeti še trde plodove kakija in jih ni potrebno lupiti. Kakiju najprej odstranimo pecelj, če ne vemo njihovega porekla pa ga operemo in osušimo.  Jaz sem imela kakije iz poznane kmetije in mi jih ni bilo potrebno oprati.

susenje-kakija

Na deski kaki narežemo na poljubno debele krhlje in zlagamo na sušilne pladnje. Tanjši so kosi, prej se posušijo.

susenje-kakija

Na sušilnem stroju  se kaki suši okrog 12 ur pri temperaturi  60 °C, v pečici  pa malo dlje. Na enak način lahko sušimo v pečici štedilnika. Na pekače položimo peki papir in nanje kose narezanega kakija. Prižgemo pečico na 50-60 °C. Suhe kakije pobiramo iz sušilca še tople in jih nalagamo v skledo, kjer se bodo ohladili. Ko so kakiji dobro ohlajeni, jih naložimo v posodo, ki jo hermetično zapremo. Preden jih pričnemo jesti, jih en teden poprej damo na sobno vlažnost, da postanejo mehkejši.

susenje-kakija

Veliko zdravih prigrizkov vam želim, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor