Enostavno sušenje kakija
Zdrav sadež kakija se lahko zelo lepo shrani za poznejšo uporabo tako, da ga posušimo. Najboljši prigrizki pozimi so suho sadje. Suho sadje jemo kar tako, ali pa ga narežemo in popestrimo razna peciva, sadne solate, … Vsi vemo, da ko je sezona kakija, ki traja več kakor mesec, je tega sadeža povsod dovolj in si ga lahko priskrbimo tudi za poznejšo uporabo. Kaki je celo poletje in jesen zorel na drevesu in srkal sončne žarke, zato mu pravijo, da je zlato jabolko. Bogat je z vitamini A, B, B1, B2, B 16 in C. Kaki vsebuje tudi: magnezij, baker, kalij, jod, železo, selen, fluor in krom. Kaki spodbuja delovanja imunskega sistema, spodbuja delovanje jeter in ledvic, ureja prebavo in nam daje dobro razpoloženje …
Sušenje kakija – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- sušilec ali pladnji iz pečice štedilnika
- cedilo
- skleda
- posoda za shranjevanje suhega kakija
Sušenje kakija – sestavine:
- kaki (sušila sem kaki sorte tipo)
Sušenje kakija – priprava:
Za sušenje moramo imeti še trde plodove kakija in jih ni potrebno lupiti. Kakiju najprej odstranimo pecelj, če ne vemo njihovega porekla pa ga operemo in osušimo. Jaz sem imela kakije iz poznane kmetije in mi jih ni bilo potrebno oprati.
Na deski kaki narežemo na poljubno debele krhlje in zlagamo na sušilne pladnje. Tanjši so kosi, prej se posušijo.
Na sušilnem stroju se kaki suši okrog 12 ur pri temperaturi 60 °C, v pečici pa malo dlje. Na enak način lahko sušimo v pečici štedilnika. Na pekače položimo peki papir in nanje kose narezanega kakija. Prižgemo pečico na 50-60 °C. Suhe kakije pobiramo iz sušilca še tople in jih nalagamo v skledo, kjer se bodo ohladili. Ko so kakiji dobro ohlajeni, jih naložimo v posodo, ki jo hermetično zapremo. Preden jih pričnemo jesti, jih en teden poprej damo na sobno vlažnost, da postanejo mehkejši.
Veliko zdravih prigrizkov vam želim, Lučka.