Sušenje hrušk
Print Friendly, PDF & Email

Sušenje hrušk je tradicionalni postopek, ki je na podeželju prisoten že vrsto let. V časih, ko še ni bilo zamrzovalnikov, so hruške sušili s pomočjo sonca, vetra, na kmečkih pečeh in za sušenje sadja prirejenih sušilnicah in si tako povečali zaloge hrane za zimo. Pravilno posušene hruške so uporabne 2 – 3 leta in so že malo pozabljena dobrota, ki jo nudi narava. Sedaj si pri sušenju hrušk lahko pomagamo z ventilatorsko pečico ali z električnimi sušilci, ki so gospodinjski aparati, prirejeni za sušenje sadja ali zelišč.

Pripomočki za sušenje hrušk:

  • deska za rezanje
  • nož
  • zabojček ali košara za nabiranje
  • sušilec sadja ali ventilatorska pečica
  • papirnata vrečka za shranjevanje

Sestavine za sušenje hrušk:

  • hruške viljamovke v poljubni količini

Postopek sušenja in shranjevanja suhih hrušk:

Hruške dobro operemo, pregledamo, za sušenje so najbolj primerne ne preveč zrele hruške. Če so preveč zrele in nagnite se težko posušijo in izgubijo vonj in okus po hruškah. Sušimo lahko vse vrste hrušk, toda viljamovka je kraljica med vsemi, od lepote do okusa. Če so hruške zaradi slabega vremena poškodovane, jih takoj pripravimo za sušenje, saj jih samo tako lahko koristno uporabimo.

Hruške razrežemo, pri tem pazimo, da so kosi približno enako veliki. Odrežemo peclje in peške, ki jih zavržemo  in pri tem pazimo na velikost hrušk in debelino krhljev, da se enakomerno sušijo. Hrušk ne lupimo, saj koža in plast pod njo vsebujejo največ vitaminov.

Razrezane hruške nalagamo na krožnik sušilca tako, da niso nametani eden čez drugega in je dostop zraka in toplote enak do vseh koščkov. Hruške se sušijo približno 20 ur pri temperaturi 50 – 60°C, dobro preberite navodilo proizvajalca vašega sušilca. V primeru, da za sušenje uporabljamo ventilatorsko pečico, morajo biti vratca pečice rahlo priprta, da zrak neovirano kroži.

Na tržišču je v ponudbi več vrst sušilcev, jaz za sušenje sadja najraje uporabljam izdelek, ki ima mrežaste krožnike in je dostop zraka bolj enakomeren.

Hruške se ne smejo predolgo sušiti, saj postanejo trde, izgubijo vse vitamine, ostati morajo prožne in tako pri namakanju ali kuhanju vsrkajo vodo in krhlji postanejo lepo napeti.

Bodimo kot veverice in si pripravimo zdravo zimsko hrano,
Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor