Lisičke v golažu
Print Friendly, PDF & Email

Lisičke v golažu so prijetnega sladko grenkega okusa, zaradi dodanih začimb pa se, značilen rahlo grenak okus lisičk in vonj po gobah, enakomerno dopolnjujejo.

Pri nabiranju lisičk moramo biti zelo previdni, saj jih lahko hitro zamenjamo z neužitnimi gobami, če nismo prepričani o pravilni vrsti gobe je bolje, da je ne odtrgamo in jo pustimo v naravi.

Lisičke v golažu

Pripomočki za pripravo lisičk  golažu:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo lisičk v golažu

Za štiri osebe:

  • 1000 g očiščenih lisičk
  • 180 g narezane čebule
  • 20 g narezanega česna
  • 50 ml sončničnega olja
  • 100 ml belega vina
  • 2 do 3 žlice drobtin
  • morska sol po potrebi
  • poper po potrebi
  • 1 žlička peteršilja (svežega sli suhega)
  • 1 žlička majarona (svežega ali suhega)
  • 1 žlička timijana (svežega ali suhega)
  • 1 žlička zelene (sveže ali suhe)
  • 1 žlička mlete suhe rdeče paprike
  • 1 žlica suhe jušne zelenjave

Postopek za pripravo lisičk v golažu

Lisičke dobro pregledamo, odstranimo črvive in nagnite. Lisičk ne namakamo v vodi, ampak jih operemo v stoječi vodi in odlagamo na cedilo, da voda odteče.

Lisičke v golažu

V  kozici segrejemo olje, dodamo na drobno narezano čebulo in jo prepražimo toliko, da postekleni in se po kuhinji razširi prijeten vonj po čebuli.

Lisičke v golažu

Prepraženi čebuli dodamo oprane in na drobno narezane lisičke in jih pražimo na zmernem ognju 10 do 15 minut.

Lisičke v golažu

Med tem časom, ko pražimo lisičke, pripravimo vse začimbe, ki jih bomo potrebovali za pripravo okusnega lisičjega golaža.

Lisičke v golažu

Najprej prepraženem lisičkam dodamo vino in, ko zavre, dodamo še vse ostale začimbe in drobtine, kuhamo še 5 minut, če je golaž iz lisičk pregost, lahko dodamo vodo, da si gostoto prilagodimo našem željam.

Lisičke v golažu

Lisičke v golažu postrežemo skupaj z doma pečenim kruhom, na mizi pa ne sme manjkati tudi poper.

Lisičke v golažu

Lepo je gobe nabirati, še lepše je iz njih pripraviti okusno kosilo. Lučka Glaser

Lisičke si lahko pripravimo tudi malo drugače, ali pa jih lahko pripravimo tudi kot shranek:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor