Lisičke v golažu
Lisičke v golažu so prijetnega sladko grenkega okusa, zaradi dodanih začimb pa se, značilen rahlo grenak okus lisičk in vonj po gobah, enakomerno dopolnjujejo.
Pri nabiranju lisičk moramo biti zelo previdni, saj jih lahko hitro zamenjamo z neužitnimi gobami, če nismo prepričani o pravilni vrsti gobe je bolje, da je ne odtrgamo in jo pustimo v naravi.
Pripomočki za pripravo lisičk golažu:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo lisičk v golažu
Za štiri osebe:
- 1000 g očiščenih lisičk
- 180 g narezane čebule
- 20 g narezanega česna
- 50 ml sončničnega olja
- 100 ml belega vina
- 2 do 3 žlice drobtin
- morska sol po potrebi
- poper po potrebi
- 1 žlička peteršilja (svežega sli suhega)
- 1 žlička majarona (svežega ali suhega)
- 1 žlička timijana (svežega ali suhega)
- 1 žlička zelene (sveže ali suhe)
- 1 žlička mlete suhe rdeče paprike
- 1 žlica suhe jušne zelenjave
Postopek za pripravo lisičk v golažu
Lisičke dobro pregledamo, odstranimo črvive in nagnite. Lisičk ne namakamo v vodi, ampak jih operemo v stoječi vodi in odlagamo na cedilo, da voda odteče.
V kozici segrejemo olje, dodamo na drobno narezano čebulo in jo prepražimo toliko, da postekleni in se po kuhinji razširi prijeten vonj po čebuli.
Prepraženi čebuli dodamo oprane in na drobno narezane lisičke in jih pražimo na zmernem ognju 10 do 15 minut.
Med tem časom, ko pražimo lisičke, pripravimo vse začimbe, ki jih bomo potrebovali za pripravo okusnega lisičjega golaža.
Najprej prepraženem lisičkam dodamo vino in, ko zavre, dodamo še vse ostale začimbe in drobtine, kuhamo še 5 minut, če je golaž iz lisičk pregost, lahko dodamo vodo, da si gostoto prilagodimo našem željam.
Lisičke v golažu postrežemo skupaj z doma pečenim kruhom, na mizi pa ne sme manjkati tudi poper.
Lepo je gobe nabirati, še lepše je iz njih pripraviti okusno kosilo. Lučka Glaser
Lisičke si lahko pripravimo tudi malo drugače, ali pa jih lahko pripravimo tudi kot shranek:
- Čudežne koprive v rižoti.
- Lisičke v rižoti.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Pražene lisičke z jajci.
- Lisičke v smetanovi omaki.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Ocvrte lisičke.
- Lisičke v polenti.
- Gobji polpeti.
- Gobova enolončnica.
- Gobova pašteta.
- Jesenska gobova mineštra.
- Gobova omaka s testeninami.
- Lisičke z bučko.
- Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.
- Omleta z lisičkami.
- Pica iz večnamenskega kvašenega testa z lisičkami in mortadelo.
- Lisičke vložene v kisu.
- Pražene lisičke za zamrzovalnik.