Lisičke v rižoti
Lisičke v rižoti so zelo okusne, v kombinaciji z rižem pa tudi barvno zanimive. Tako lahko v poletnih in jesenski mesecih, ko nam narava nudi lisičke, prijetno združimo s koristnim in si naberemo lisičke, ki so zelo vsestranske za uporabo in jih lahko pripravimo na različne načine, najbolj priljubljene pa so lisičke z jajci, juha z lisičkami in lisičke v omaki ali v rižoti.
Pri nabiranju gob moramo biti zelo previdni, saj lahko gobo hitro zamenjamo za neužitno, če nismo prepričani o vrsti gobe, je bolje, da je ne odtrgamo in jo pustimo v naravi.
Pripomočki za pripravo lisičk v rižoti:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo lisičk v rižoti
Za štiri osebe:
- 320 g očiščenih lisičk
- 150 g riža
- 1 žlica olivnega olja
- morska sol po okusu
- kari po okusu
- poper mleti po okusu
- 450 ml vode
Postopek za pripravo lisičk v rižoti
Lisičke dobro očistimo in operemo, da odstranimo razne gozdne dodatke, ki se velikokrat zarastejo v lisičke, zato je tudi priporočljivo, da jih tudi razrezane ponovno operemo. V kozici segrejemo olivno olje, in na rahli temperaturi pražimo lisičke približno 10 minut.
Prepraženem lisičkam dodamo riž, dobro premešamo in med stalnim mešanje pražimo še dve do tri minute.
Med praženjem dodamo še kari, poper, vodo in na koncu še posolimo. Kozico pokrijemo in kuhamo še 15 do 20 minut, oziroma toliko časa, da se riž zmehča, pri tem se moramo prilagoditi tudi navodilom proizvajalca riža.
Med kuhanjem večkrat premešamo, saj se rižota počasi zgosti.
Iz sestavin, ki jih naberemo v gozdu, in sestavin iz trgovine lahko pripravimo čudovito kosilo. Lučka Glaser
Tudi ostali moji recepti z gobami lisičkami so zanimivi:
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Čudežne koprive v rižoti.
- Lisičke vložene v kisu.
- Pražene lisičke z jajci.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Lisičke v smetanovi omaki.
- Ocvrte lisičke.
- Lisičke v polenti.
- Gobji polpeti.
- Gobova enolončnica.
- Gobova pašteta.
- Jesenska gobova mineštra.
- Gobova omaka s testeninami.
- Lisičke z bučko.
- Pražene lisičke za zamrzovalnik.
- Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.
- Omleta z lisičkami.
- Pica iz večnamenskega kvašenega testa z lisičkami in mortadelo.