Lisičke v rižoti
Print Friendly, PDF & Email

Lisičke v rižoti  so zelo okusne, v kombinaciji z rižem pa tudi barvno zanimive. Tako lahko v poletnih in jesenski  mesecih, ko nam narava nudi lisičke, prijetno združimo  s koristnim in si naberemo lisičke, ki so zelo vsestranske za uporabo in jih lahko pripravimo na različne načine, najbolj priljubljene pa so lisičke z jajci, juha z lisičkami in lisičke v omaki ali v rižoti.

Pri nabiranju gob moramo biti zelo previdni, saj lahko gobo hitro zamenjamo za neužitno, če nismo prepričani o vrsti gobe, je bolje, da je ne odtrgamo in jo pustimo v naravi.

Lisičke v rižoti

Pripomočki za pripravo lisičk v rižoti:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo lisičk v rižoti

Za štiri osebe:

  • 320 g očiščenih lisičk
  • 150 g riža
  • 1 žlica olivnega olja
  • morska sol po okusu
  • kari po okusu
  • poper mleti po okusu
  • 450 ml vode

Postopek za pripravo lisičk v rižoti

Lisičke dobro očistimo in operemo, da odstranimo razne gozdne dodatke, ki se velikokrat zarastejo v lisičke, zato je tudi priporočljivo, da jih tudi razrezane ponovno operemo. V  kozici segrejemo olivno olje, in na rahli temperaturi  pražimo lisičke približno 10 minut.

Lisičke v rižotiPrepraženem lisičkam dodamo riž, dobro premešamo in med stalnim mešanje pražimo še dve do tri minute.

Lisičke v rižoti

Med praženjem dodamo še kari, poper, vodo in na koncu še posolimo. Kozico pokrijemo in kuhamo še 15 do 20 minut, oziroma toliko časa, da se riž zmehča, pri tem se moramo prilagoditi tudi navodilom proizvajalca riža.

Med kuhanjem večkrat premešamo, saj se rižota počasi zgosti.

Lisičke v rižoti

Iz sestavin, ki jih naberemo v gozdu, in sestavin iz trgovine lahko pripravimo čudovito kosilo. Lučka Glaser

Tudi ostali moji recepti z gobami lisičkami so zanimivi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor