Kumare s krompirjem in slanino
Print Friendly, PDF & Email

Kumare s krompirjem in slanino si lahko pripravimo za kosilo ali večerjo, saj so zelo okusne in njihova priprava je hitra in enostavna. Kumare vsebujejo veliko vitaminov C in B, kalcija in železa, njihova posebnost  pa je, da vsebujejo veliko vode, zato kumar ne stiskamo in vode ne odlivamo, saj se ravno v njej nahaja največ koristnih snovi.

Kumare s krompirjem in slanino

Pripomočki za pripravo kumar s krompirjem in slanino

  • kuhinjski ročni rezalnik

Sestavine za kumare s krompirjem in slanino

Za šest oseb:

  • 1100 g solatnih kumar (svežih ali zamrznjenih)
  • 500 g krompirja
  • 160 g čebule
  • 150 g dimljene slanine
  • 30 g krušnih drobtin
  • 1000 ml vode
  • 50 ml sončničnega olja
  • 50 g česna
  • 1 žlica suhe rdeče paprike
  • sol po okusu
  • vejica peteršilja
  • poper po okusu

Priprava kumar s krompirjem in slanino

V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo in česen toliko, da zadiši po kuhinji, nato dodamo še na drobno narezano dimljeno slanino in med mešanjem vse skupaj pražimo na zmerni temperaturi 3 do 5 minut.

Kumare s krompirjem in slanino

Krompir operemo, ga olupimo in narežemo na kocke velike 1 do 1,5 cm in ga dodamo k prepraženi čebuli, česnu in slanini. Lonec pokrijemo in med občasnim mešanjem dušimo še 5 do 8 minut, da se krompir delno zmehča.

Kumare s krompirjem in slanino

Med tem časom, ko se krompir kuha oziroma duši, olupimo kumare, ki jim odrežemo konice na obeh straneh, kjer se lahko skriva grenčica, ki nam lahko pokvari kosilo in jih naribamo na ročnem kuhinjskem rezalniku. Naribane kumare dodamo krompirju, vse skupaj premešamo kuhamo še 2 do 3 minute.

Dolijemo vodo, dodamo še rdečo papriko, drobtine in sol, ponovno premešamo in lonec pokrijemo, kuhamo še 8 do 10 minut. Kumare s krompirjem so najbolj okusne, če malo postojijo in se delno ohladijo že v loncu.

Kumare s krompirjem in slanino

Kumare s krompirjem in slanino spadajo pod enolončnice, zato jih lahko postrežemo v skodelici ali na krožniku, ljubitelji peteršilja, pa ga na drobno narežejo in potresejo po enolončnici.

Kumare s krompirjem in slanino

Tudi jedi na žlico nas nasitijo in nam povrnejo energijo, ali pa tudi utrudijo, da se odpravimo k počitku. Lučka Glaser

Kumare lahko pripravimo tople v enolončnici, omaki ali solati, preberite nekaj nasvetov:

In ideje, kako lahko shranimo kumarice za ozimnico:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor