Kumare s krompirjem in slanino
Kumare s krompirjem in slanino si lahko pripravimo za kosilo ali večerjo, saj so zelo okusne in njihova priprava je hitra in enostavna. Kumare vsebujejo veliko vitaminov C in B, kalcija in železa, njihova posebnost pa je, da vsebujejo veliko vode, zato kumar ne stiskamo in vode ne odlivamo, saj se ravno v njej nahaja največ koristnih snovi.
Pripomočki za pripravo kumar s krompirjem in slanino
- kuhinjski ročni rezalnik
Sestavine za kumare s krompirjem in slanino
Za šest oseb:
- 1100 g solatnih kumar (svežih ali zamrznjenih)
- 500 g krompirja
- 160 g čebule
- 150 g dimljene slanine
- 30 g krušnih drobtin
- 1000 ml vode
- 50 ml sončničnega olja
- 50 g česna
- 1 žlica suhe rdeče paprike
- sol po okusu
- vejica peteršilja
- poper po okusu
Priprava kumar s krompirjem in slanino
V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo in česen toliko, da zadiši po kuhinji, nato dodamo še na drobno narezano dimljeno slanino in med mešanjem vse skupaj pražimo na zmerni temperaturi 3 do 5 minut.
Krompir operemo, ga olupimo in narežemo na kocke velike 1 do 1,5 cm in ga dodamo k prepraženi čebuli, česnu in slanini. Lonec pokrijemo in med občasnim mešanjem dušimo še 5 do 8 minut, da se krompir delno zmehča.
Med tem časom, ko se krompir kuha oziroma duši, olupimo kumare, ki jim odrežemo konice na obeh straneh, kjer se lahko skriva grenčica, ki nam lahko pokvari kosilo in jih naribamo na ročnem kuhinjskem rezalniku. Naribane kumare dodamo krompirju, vse skupaj premešamo kuhamo še 2 do 3 minute.
Dolijemo vodo, dodamo še rdečo papriko, drobtine in sol, ponovno premešamo in lonec pokrijemo, kuhamo še 8 do 10 minut. Kumare s krompirjem so najbolj okusne, če malo postojijo in se delno ohladijo že v loncu.
Kumare s krompirjem in slanino spadajo pod enolončnice, zato jih lahko postrežemo v skodelici ali na krožniku, ljubitelji peteršilja, pa ga na drobno narežejo in potresejo po enolončnici.
Tudi jedi na žlico nas nasitijo in nam povrnejo energijo, ali pa tudi utrudijo, da se odpravimo k počitku. Lučka Glaser
Kumare lahko pripravimo tople v enolončnici, omaki ali solati, preberite nekaj nasvetov:
- Kumare z mletim mesom.
- Murke (kumare) s paradižnikom in krompirjem.
- Kumare s hrenovko v enolončnici.
- Tople kumare s krompirjem.
- Kumare s krompirjem.
- Kumarična omaka s krompirjem.
- Kumare z jogurtom v omaki.
- Kumare v omaki s kranjsko klobaso.
- Kumarična omaka s pastinakom.
- Kumare s papriko in pire krompirjem.
- Kumare z govedino.
- Kumarice s krompirjem v solati.
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Kumarice obložene z zelenjavo in jajci japonskih prepelic.
- Solatni krožnik.
In ideje, kako lahko shranimo kumarice za ozimnico:
- Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato.
- Naribane kumare po mediteransko.
- Pasterizirane naribane kumare za solato.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Pasterizirane vložene kisle kumarice.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Kumare narezane v kisu.