Dušena svinjska jetrca s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Dušena svinjska jetrca s krompirjem so slastna, okusna z značilnim rahlo grenkim okusom. Svinjska jetrca lahko pripravimo na več načinov, najbolj so poznana pražena, lahko pa jih pripravimo tudi kot dušena, za prilogo pa ponudimo kuhan krompir v koščkih, če pa nekdo ni ravno ljubitelj krompirja, pa lahko ponudimo tudi kruh, kuhane testenine, polento ali riž.

Dušena svinjska jetrca s krompirjem

Pripomočki za pripravo dušenih jetrc s krompirjem

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za dušena jetrca s krompirjem

Za štiri osebe:

  • 800 g svinjskih jetrc
  • 120 g čebule
  • 1 žlica svinjske masti
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 1 žlica jušne zelenjave (sveže ali posušene)
  • 500 ml vode za zalitje jetrc

Za prilogo:

  • 1000 g krompirja
  • sol po okusu

Postopek za pripravo dušenih jetrc s krompirjem:

Najbolj so okusna sveža jetrca, ki jih dobimo ob kolinah na vasi, če pa jih kupujemo v trgovini, pa moramo biti pozorni, da jetrca izgledajo sveža. Jetrca narežemo z ostrim nožem na manjše zrezke, debeline približno enega centimetra.Dušena svinjska jetrca s krompirjemČebulo olupimo in jo narežemo na drobno, v loncu stopimo žlico masti in na njej prepražimo na drobno narezano čebulo toliko, da v kuhinji po njej zadiši. Dušena svinjska jetrca s krompirjemNa prepraženo čebulo stresemo na manjše zrezke narezana jetrca in jih na zmernem ognju prepražimo 2 do 3 minute, toliko da spremenijo barvo, nato pa jim dodamo paradižnikovo mezgo, svežo ali posušeno jušno zelenjavo in sol, vse skupaj premešamo in pražimo še 2 do 3 minute.

Dušena svinjska jetrca s krompirjemPrepražena jetrca zalijemo z mlačno vodo, lonec pokrijemo in dušimo na zmernem  ognju še 5 minut.

Dušena svinjska jetrca s krompirjem

Ker so jetrca kuhana hitreje kot krompir, je priporočljivo, da najprej damo kuhati neolupljen krompir, ki se kuha 20 do 30 minut saj je čas kuhanja krompirja odvisen od vrste in debeline krompirja. Da je krompir kuhan preverimo z vilicami ali koničastim nožem. Kuhan krompir delno ohladimo in ga olupljenega naložimo v skodelico.

Dušena svinjska jetrca s krompirjemNa krožnik naložimo še vroča dušena svinjska jetrca in dodamo na poljubno velike kose narezan kuhan krompir

Dušena svinjska jetrca s krompirjem

Jetrca so vedno zelo okusna, ne glede na to kdo in kako jih pripravi. Lučka Glaser

Iz različne drobovine lahko pripravimo slastna kosila ali večerje:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor