Dušena svinjska jetrca s krompirjem
Dušena svinjska jetrca s krompirjem so slastna, okusna z značilnim rahlo grenkim okusom. Svinjska jetrca lahko pripravimo na več načinov, najbolj so poznana pražena, lahko pa jih pripravimo tudi kot dušena, za prilogo pa ponudimo kuhan krompir v koščkih, če pa nekdo ni ravno ljubitelj krompirja, pa lahko ponudimo tudi kruh, kuhane testenine, polento ali riž.
Pripomočki za pripravo dušenih jetrc s krompirjem
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za dušena jetrca s krompirjem
Za štiri osebe:
- 800 g svinjskih jetrc
- 120 g čebule
- 1 žlica svinjske masti
- 200 ml paradižnikove mezge
- 1 žlica jušne zelenjave (sveže ali posušene)
- 500 ml vode za zalitje jetrc
Za prilogo:
- 1000 g krompirja
- sol po okusu
Postopek za pripravo dušenih jetrc s krompirjem:
Najbolj so okusna sveža jetrca, ki jih dobimo ob kolinah na vasi, če pa jih kupujemo v trgovini, pa moramo biti pozorni, da jetrca izgledajo sveža. Jetrca narežemo z ostrim nožem na manjše zrezke, debeline približno enega centimetra.Čebulo olupimo in jo narežemo na drobno, v loncu stopimo žlico masti in na njej prepražimo na drobno narezano čebulo toliko, da v kuhinji po njej zadiši. Na prepraženo čebulo stresemo na manjše zrezke narezana jetrca in jih na zmernem ognju prepražimo 2 do 3 minute, toliko da spremenijo barvo, nato pa jim dodamo paradižnikovo mezgo, svežo ali posušeno jušno zelenjavo in sol, vse skupaj premešamo in pražimo še 2 do 3 minute.
Prepražena jetrca zalijemo z mlačno vodo, lonec pokrijemo in dušimo na zmernem ognju še 5 minut.
Ker so jetrca kuhana hitreje kot krompir, je priporočljivo, da najprej damo kuhati neolupljen krompir, ki se kuha 20 do 30 minut saj je čas kuhanja krompirja odvisen od vrste in debeline krompirja. Da je krompir kuhan preverimo z vilicami ali koničastim nožem. Kuhan krompir delno ohladimo in ga olupljenega naložimo v skodelico.
Na krožnik naložimo še vroča dušena svinjska jetrca in dodamo na poljubno velike kose narezan kuhan krompir
Jetrca so vedno zelo okusna, ne glede na to kdo in kako jih pripravi. Lučka Glaser
Iz različne drobovine lahko pripravimo slastna kosila ali večerje:
- Panirana svinjska jetra.
- Svinjska jetrca v vinski omaki.
- Mleta svinjska jetrca v omaki.
- Svinjska jetrca v omaki.
- Pražena jetrca s krompirjem.
- Slastna jetrca s polento.
- Jetrna klobasa.
- Jetrni žličniki.
- Slastna pečena jetrna pašteta z jajci.
- Vampi s krompirjem.
- Vampi z jajci v solati.
- Vampi po tržaško.
- Vampi v paradižnikovi omaki.
- Goveji vampi v golažu.
- Ledvice v omaki.
- Pljučka v omaki s krompirjem.
- Pljučka s krompirjem v enolončnici.
- Vranični žličniki.