Vampi s krompirjem
Vampi s krompirjem so enolončnica, ki jo največkrat pripravijo gostinci za tople malice, saj kombinacija narezanih vampov in krompirja daje občutek sitosti in zadovoljstva.
Negativno mnenje o vampih je z jedilnika izbrisal jedi, ki so bile kuhane z vampi, ko pa so se v trgovinah pojavili očiščeni kuhani in narezani vampi, jih ponovno večkrat vključimo v naše jedilnike. Vampi so zelo priljubljeni v Istri in Italiji in jih tudi pripravijo na več načinov, posebno so poznani vampi po tržaško, ali pa goveji vampi v golažu, vampi v paradižnikovi omaki in vampi z jajci v solati, največkrat jih pripravijo kot enolončnico za malico.
Pripomočki za pripravo vampov s krompirjem:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo vampov s krompirjem
Za 4 osebe:
- 700 g kuhanih narezanih vampov
- 600 g olupljenega narezanega krompirja
- 200 g očiščene in narezane čebule
- 100g na drobno narezane slanine
- 200 ml paradižnikove mezge
- 30 ml sončničnega olja
- 2 žlice mlete rdeče paprike
- 2 stroka na drobno narezanega česna
- 1 žlica jušne zelenjave
- 1 žlička suhega ali svežega šetraja
- 1 žlička suhega ali svežega timijana
- 3 liste lovorja
- 2 l vode
- sol po okusu
Priprava vampov s krompirjem
V lonec stresemo na kocke narezan krompir, dolijemo vodo in dodamo začimbe: sol, lovor, timijan, šetraj, jušno zelenjavo in vse skupaj kuhamo približno 8 d0 10 minut, da je krompir delno kuhan.
V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo na drobno narezano slanino, česen, mleto papriko in paradižnikovo mezgo, vse premešamo in pražimo še 2 do 3 minute.
Prepraženo čebulo z dodatki damo v lonec s krompirjem, dodamo še narezane kuhane vampe, premešamo in lonec pokrijemo. Kuhamo na zmernem ognju še približno 10 minut, poizkusimo in po potrebi še dosolimo.
Kuhane vampe lahko ponudimo na krožniku ali pa v skodelici, tako kot so jih ponudili nekoč.
Tudi iz drobovine si lahko pripravimo čudovito enolončnico. Lučka Glaser
Kos domačega kruha je idealna priloga za vampe s krompirjem:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.