Svinjska jetrca v vinski omaki
Svinjska jetrca v vinski omaki so zaradi dodanega vina rahlo grenko kislega okusa, čebula, v kateri so se svinjska jetrca pražila, pa dodajo rahlo sladek okus in vonj po čebuli, ki se odlično poda svinjskim jetrom.
Pri nabavi svinjskih jetrc moramo biti pazljivi, da so sveža, to zelo hitro ugotovimo po vonju in barvi, saj so sveža jetrca lesketajoča in prijetno dišijo, stara pa so temna in motna.
Pripomočki za pripravo svinjskih jetrc v vinski omaki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine svinjska jetrca v vinski omaki
Za štiri osebe:
- 500 g svinjskih jetrc
- 300 g čebule
- 200 ml belega vina
- 1 žlička sladke rdeče paprike
- 200 ml vode
- 3 liste lovorja
- 1 žlica bele pšenične moke tip 500
- 200 ml paradižnikove mezge
- sol po okusu
Priprava svinjskih jetrc v vinski omaki
Najprej narežemo čebulo na drobno, jo stresemo v ponev v kateri smo segreli olje in jo prepražimo toliko, da postekleni in lepo zadiši. Jetrca narežemo na tanke lističe velike 3 do 5 cm.
Narezana jetra stresemo k prepraženi čebuli, dodamo liste lovorja in vse skupaj premešamo, rahlo prepražimo in dodamo moko, sladko papriko in sol, ponovno premešamo in pražimo 5 d0 8 minut, če jetra pražimo predolgo, postanejo trda in grenka, zato je priporočljivo, da jih narežemo na tanke lističe.
Prepražena jetrca zalijemo še s paradižnikovo mezgo in vinom, dobro premešamo pustimo, da na rahlem ognju vre 5 minut in čudovita jetrca v omaki so pripravljena.
Jetrca v omaki so čudovita za kosilo ali večerjo, posebno če jim za prilogo skuhamo krompir, ali ponudimo domači kruh, pa še kaj zanimivega bi se našlo.
Iz drobovine živali si lahko pripravite okusna kosila ali večerje, če ste v dvomih kako, pa še vedno lahko preberete recept. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj idej kakšen krompir ali pa kruh lahko pripravite zraven svinjskih jetrc v vinski omaki:
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Pražen krompir.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.