Vampi v paradižnikovi omaki
Vampe s paradižnikom oz. v paradižnikovi omaki si lahko pripravite v udobju domače kuhinje in ne boste obžalovali. Mnogi ljudje gledajo na vampe precej slabšalno, kot na manjvredno hrano, in vsem tem priporočam, da jih preizkusijo.
Vampov so se nekoč izogibali zaradi močnega vonja, ki se je širil ob kuhanju surovih vampov, sedaj pa so v prodaji kuhani in že narezani in je priprava zelo enostavna, hitra in kuhinja ostane brez značilnega močnega vonja. naši želodčki pa zadovoljno siti.
Pripomočki za pripravo vampov v paradižnikovi omaki:
- posodica za merjenje tekočin
Sestavine za pripravo vampov v paradižnikovi omaki:
Za štiri osebe:
- 500 g kuhanih in narezanih vampov
- 100 g čebule
- 70 g slanine
- 50 ml sončničnega olja
- 300 ml vode
- 200 ml paradižnikove mezge
- 2 žlice parmezana
- 1 žlica bele moke tip 500
- sol po okusu
- vejice peteršilja
Postopek za pripravo vampov v paradižnikovi omaki
Kuhane vampe, ki so narezani na rezance, narežemo na dolžino enega do dveh centimetrov, slanino in čebulo pa narežemo na drobno.
V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo in slanino, ko lepo zadiši po čebuli in slanini, dodamo še vampe in vse skupaj dobro premešamo in pražimo med mešanjem za tri do pet minut.
Nato dodamo še moko in vodo in med mešanjem kuhamo še pet minut.
Ko so vampi kuhani, dodamo še paradižnikovo mezgo, premešamo, posolimo in kuhamo še dve do tri minute in na koncu potresemo še z na drobno narezanim peteršiljem.
Vampe s paradižnikovo omako postrežemo na krožniku, zraven pa se lepo poda v kosih kuhan krompir, ki ga postrežemo v posebni skodelici ali pa ga dodamo kar na krožniku.
Tudi iz drobovine se da skuhati čudovite okusne obroke. Lučka Glaser
Ideje za kuhanje obrokov iz drobovine po mojih receptih:
- Vampi po tržaško.
- Ledvice v omaki.
- Pražena jetrca s krompirjem.
- Slastna jetrca s polento.
- Svinjska jetrca v omaki.
- Pljučka s krompirjem v enolončnici.
- Pljučka v omaki s krompirjem.
- Jetrna klobasa.
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.