Vampi v paradižnikovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Vampe s paradižnikom oz. v paradižnikovi omaki si lahko pripravite v udobju domače kuhinje in ne boste obžalovali. Mnogi ljudje gledajo na vampe precej slabšalno, kot na manjvredno hrano, in vsem tem priporočam, da jih preizkusijo.

Vampov so se nekoč izogibali zaradi močnega vonja, ki se je širil ob kuhanju surovih vampov, sedaj pa so v prodaji kuhani in že narezani in je priprava zelo enostavna, hitra in kuhinja ostane brez značilnega močnega vonja. naši želodčki pa zadovoljno siti.

Pripomočki za pripravo vampov v paradižnikovi omaki:

  • posodica za merjenje tekočin

Sestavine za pripravo vampov v paradižnikovi omaki:

Za štiri osebe:

  • 500 g kuhanih in narezanih vampov
  • 100 g čebule
  • 70 g slanine
  • 50 ml sončničnega olja
  • 300 ml vode
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 2 žlice parmezana
  • 1 žlica bele moke tip 500
  • sol po okusu
  • vejice peteršilja

Postopek za pripravo vampov v paradižnikovi omaki

Kuhane vampe, ki so narezani na rezance, narežemo na dolžino enega do dveh centimetrov, slanino in čebulo pa narežemo na drobno.

Opomba
Surovi vampi so zelo težko dosegljivi, a v primeru, da nam jih uspe pridobiti, jih moramo najprej skuhati. Damo jih v večji lonec in zalijemo z mrzlo vodo dodamo jušno zelenjavo, kot so čebula, česen, cel poper, lovor in peteršilj, lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno 2 uri. Po kuhanju vzamemo vampe iz lonca, jih splahnemo pod mrzlo vodo, še malo očistimo odvečne maščobe in jih narežemo na rezance.

 

V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo in slanino, ko lepo zadiši po čebuli in slanini, dodamo še vampe in vse skupaj dobro premešamo in pražimo med mešanjem za tri do pet minut.

Nato dodamo še moko in vodo in med mešanjem kuhamo še pet minut.

Ko so vampi kuhani, dodamo še paradižnikovo mezgo, premešamo, posolimo in kuhamo še dve do tri minute in na koncu potresemo še z na drobno narezanim peteršiljem.

Vampe s paradižnikovo omako postrežemo na krožniku, zraven pa se lepo poda v kosih kuhan krompir, ki ga postrežemo v posebni skodelici ali pa ga dodamo kar na krožniku.

Tudi iz drobovine se da skuhati čudovite okusne obroke. Lučka Glaser

Ideje za kuhanje obrokov iz drobovine po mojih receptih:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor