Panirana svinjska jetra
Panirana svinjska jetra so slastna, nasitna, z značilnim vonjem in grenkobnim okusom po jetrih, ki pa se zaradi dodanih sestavin, ki smo jih uporabili pri paniranju, malo ublaži.
Svinjska jetra zmerom pripravljamo sveža, njihovo svežino lahko hitro opazimo po svežem lesketajočim izgledom in vonjem. Vitamini, B1, B2, B5, B6, B12, K, C, H, A, ki jih svinska jetra vsebujejo, so koristna za naše telo, ki jih dopolnjujejo minerali železo, kalcij, baker, magnezij, cink, natrij in fosfor.
Pripomočki za pripravo paniranih svinjskih jeter
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo paniranih svinjskih jeter
Za štiri osebe:
- 650 g svinskih jeter
- 2 jajci
- 100 g bele pšenične moke tip 500
- 100 g drobtin
- 500 ml olja
- morska sol po okusu
Postopek za pripravo paniranih svinjskih jeter
Jetra splaknemo pod tekočo hladno vodo in jih narežemo na tanke zrezke, položimo jih v plastično vrečko, da zaščitimo kuhinjo pred ostanki jeter, ki jih s kuhinjskim tolkačem potolčemo in tako naredimo zrezke mehkejše in enake debeline.
Zrezke iz jeter najprej povaljamo v moki, nato nadaljujemo v stepenih jajcih in nazadnje jih povaljamo še v drobtinah.
Ko imamo vse zrezke iz jeter pripravljene, segrejemo olje in v njem popečemo panirane zrezke po obeh straneh. Čas pečenja na vsaki strani je 4 do 6 minut, odvisen pa je tudi od debeline zrezkov in temperature olja. Pečene zrezke iz jeter nalagamo v odcejalno posodo ali na kuhinjske brisače da odvečno olje odteče.
Če panirana jetra pečemo predolgo, postanejo trda in grenka.
Panirana jetra ponudimo skupaj s prilogo iz testenin, krompirja ali vrtne zelenjave.
Jetra pripravljena malo drugače lahko presenetijo, saj gostje ne vedo kaj se skriva pod paniranjem. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj idej, kaj lahko ponudimo zraven paniranih svinjskih jeter:
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Špinačni njoki.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Zelenjavna priloga iz repe in krompirja.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Pražen krompir.
- Pečen rdeči kifeljčar.
- Listnati ohrovt s krompirjem.
- Gratiniran vijolični krompir.
- Jorkširski puding.
- Krompirjev langaš.
In osvežilne solate:
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Radič s krompirjem in slanino.
- Zelje s fižolom v solati.
- Cvetača v solati.
- Kislo zelje v solati.
- Regrat in radič s krompirjem.
- Črna redkev s korenčkom v solati.
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Krompir v solati z drobnjakom.