Mleta svinjska jetrca v omaki
Mleta svinjska jetrca v omaki pripravimo iz svežih jetrc. Jed je okusna in jo lahko postrežemo na mnoge načine, nekaj predlogov najdete na koncu. Ali so jetrca sveža, ugotovimo že s pogledom na lesketajoča jetrca, ki kasneje izgubijo ves lesk in svežino. Jetrca imajo tudi značilen prijeten vonj in grenko sladkoben okus, ki ga ne moremo zamenjati z drugo vrsto drobovine.
Pri pripravi jetrc moramo biti pozorni, da jih pripravljamo na zmernem ognju, ne pražimo predolgo, saj sicer postanejo grenka, postrežemo vedno sveže kuhana in jih ne pogrevamo.
Pripomočki za pripravo mletih svinjskih jetrc v omaki:
- mesoreznica
Sestavine za pripravo mletih svinjskih jetrc v omaki
Za štiri osebe:
- 750 g svinjskih jetrc
- 100 g pražene čebule ali 2 sveži čebuli, praženi na svinjski masti ali olju
- 100 g rdečega korenja
- 1 žlička mlete kumine
- 2 žličke mlete rdeče paprike
- 3 listi lovorja (lahko 1 žličko mletega)
- 600 ml vode
- 100 ml paradižnikove mezge z origanom
- 100 ml belega vina
- 3 žlice bele moke tip 500
- morska sol po okusu
Postopek za pripravo mletih svinjskih jetrc v omaki
Svinjska jetrca najprej splaknemo pod hladno tekočo vodo, nato jih narežemo na manjše kose tako, da bodo primerni za mletje na mesoreznici. Med rezanjem na manjše kose odrežemo vsa bela vlakna, ki se med rezanjem navijajo v mesoreznici.
Najprej ostrgamo in očistimo korenje, ga po dolžini prerežemo na polovico in ga zmeljemo na mesoreznici, nadaljujemo s svinjskimi jetrci, ki smo jih narezali na manjše kose.
V kozici stopimo prepraženo čebulo, če uporabimo svežo, jo na svinski masti ali olju prepražimo, da lepo postekleni, nato dodamo še zmleto korenje, premešamo in popražimo eno do dve minuti.
Nato dodamo še mleta svinjska jetrca in mleto rdečo papriko.
Vse skupaj dobro premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in moko, kumino, mleti lovor ali liste, ponovno premešamo, dodamo vodo in kuhamo v nepokritem loncu na zmernem ognju še tri do pet minut.
Ko je omaka iz svinjskih jeter kuhana, ji dodamo še belo vino in sol, premešamo in jo postrežemo zraven testenin, krompirja ali dobrega domačega kruha.
Tudi drobovina je uporabna in zelo okusna, če jo pravilno pripravimo. Lučka Glaser
Zraven omake iz svinjskih jeter lahko ponudimo:
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Jorkširski puding.
- Polenta za vse generacije.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.