Mleta svinjska jetrca v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Mleta svinjska jetrca v omaki pripravimo iz svežih jetrc. Jed je okusna in jo lahko postrežemo na mnoge načine, nekaj predlogov najdete na koncu. Ali so jetrca sveža, ugotovimo že s pogledom na lesketajoča jetrca, ki kasneje izgubijo ves lesk in svežino. Jetrca imajo tudi značilen prijeten vonj in grenko sladkoben okus, ki ga ne moremo zamenjati z drugo vrsto drobovine.

Pri pripravi jetrc moramo biti pozorni, da jih pripravljamo na zmernem ognju, ne pražimo predolgo, saj sicer postanejo grenka, postrežemo  vedno sveže kuhana in jih ne pogrevamo.

Mlemleta svinjska jetrca v omaki

Pripomočki za pripravo mletih svinjskih jetrc v omaki:

  • mesoreznica

Sestavine za pripravo mletih svinjskih jetrc v omaki

Za štiri osebe:

Postopek za pripravo mletih svinjskih jetrc v omaki

Svinjska jetrca najprej splaknemo pod hladno tekočo vodo, nato jih narežemo na manjše kose tako, da bodo primerni za mletje na mesoreznici. Med rezanjem na manjše kose odrežemo vsa bela vlakna, ki se med rezanjem navijajo v mesoreznici.

Svinska mleta jetrca v omaki 1

Najprej ostrgamo in očistimo korenje, ga po dolžini prerežemo na polovico in ga zmeljemo na mesoreznici, nadaljujemo s svinjskimi jetrci, ki smo jih narezali na manjše kose.

Svinska mleta jetrca v omaki 1

V kozici stopimo prepraženo čebulo, če uporabimo svežo, jo na svinski masti ali olju prepražimo, da lepo postekleni, nato dodamo še zmleto korenje, premešamo in popražimo eno do dve minuti.

Svinska mleta jetrca v omaki 1

Nato dodamo še mleta svinjska jetrca in mleto rdečo papriko.

Svinska mleta jetrca v omaki 1

Vse skupaj dobro premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in moko, kumino, mleti lovor ali liste, ponovno premešamo, dodamo vodo in kuhamo v nepokritem loncu na zmernem ognju še tri do pet minut.

Ko je omaka iz svinjskih jeter kuhana, ji dodamo še belo vino in sol, premešamo in jo postrežemo zraven testenin, krompirja ali dobrega domačega kruha.

Tudi drobovina je uporabna in zelo okusna, če jo pravilno pripravimo. Lučka Glaser

Zraven omake iz svinjskih jeter lahko ponudimo:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor