Vampi z jajci v solati
Vampe z jajci v solati si pripravimo takrat, ko si zaželimo nekaj osvežujočega nevsakdanjega, saj so vampi bolj poredko na jedilniku. Danes dobimo že v vseh dobro založenih trgovinah in mesnicah kuhane narezane goveje vampe, ki so že izgubili večji del neprijetnega vonja in nam tako ni potrebno kuhati surovih vampov.
Pripomočki za pripravo vampov v solati:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo vampov v solati
Za štiri osebe:
- 300 g kuhanih narezanih govejih vampov
- 120 g narezane čebule
- 3 jajca
- 1 žlica domačih ocvirkov
- kis po okusu
- 1 žlica na drobno narezanega drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
- sol po okusu
Postopek za pripravo vampov v solati
V hladno vodo damo kuhati jajca in, ko voda zavre, jih na zmernem ognju kuhamo 10 do 12 minut, za lažje lupljenje jih nato preložimo v hladno vodo.
Delno ohlajena jajca olupimo in lupino zavržemo, če doma sami pripravljamo kompost, lupine lahko zdrobimo in dodamo kompostu.
Čebulo olupimo, jo na drobno narežemo in jo skupaj s narezanimi jajci dodamo že kuhanim govejim vampom.
V kozici segrejemo ocvirke toliko, da se razpustijo.
Nato pa jih potresemo po vampih, čebuli in jajcih.
Vse sestavine rahlo premešamo, po želji dosolimo in potresemo z na drobno narezanim drobnjakom.
Iz govejih vampov lahko pripravimo tople ali hladne obroke. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za kuhanje in pripravo govejih vampov: