Ideje in recepti za jedi z lečo
Print Friendly, PDF & Email

Na jedi z lečo oziroma lečo kot stročnico nemalokrat kar pozabimo in je, posledično, ne vključimo v prehrano, čeprav je zelo zdrava in prehransko bogata stročnica, ki jo lahko uporabimo na najrazličnejše načine v različnih jedeh. Hranilna in nasitna, ne vsebuje glutena, je pa bogata s prehranskimi vlakninami in minerali (vsebuje veliko železa, kalija, fosforja, …), vitamini. Pomaga uravnavati raven holesterola v krvi in poskrbi za boljšo prebavo, priporoča se v prehrani diabetikov, nosečnic, vseh, ki bi si želeli izgubiti kakšen kilogram. Primerna izbira je tudi za vegane in vegetarijance, saj je zaradi visoke vsebnosti beljakovin odličen nadomestek za meso.Poznamo več vrst leče, ki se med seboj razlikujejo po barvi (rdeča, zelena, rumena, rjava, temno siva in celo črna) ter obliki in seveda okusu, sama sestava, kar se hranilnosti tiče, pa je pri vseh bolj ali manj enaka.

Iz nje lahko pripravimo odlične jedi na žlico, namaze, solate, juhe, lazanje in še mnogo več. Pa si kar poglejmo recepte in ideje za jedi z lečo in jo večkrat vključimo na naše jedilnike.

Recepti in ideje za jedi z lečo

Juhe iz leče

Kremna juha iz leče

Čisto enostavno in hitro si lahko pripravimo juho iz leče doma, ki je nizko kalorična in odličnega okusa. Recept najdete TUKAJ.

Hitra juha iz leče

Odlična in hitro pripravljena juha iz leče bo nasitila in pogrela tudi največje dvomljivce. Recept najdete TUKAJ.

hitra-juha-iz-lece

Juha iz leče

Juha iz leče v naslednjem receptu je nastala čisto spontano, malo tega, malo onega, rezultat pa fantastičen in še vedno jo radi pojemo. Vonj, okus, … mmm. Res jo morate poskusiti. Recept najdete TUKAJ.

juha-iz-lece

Oranžna juha iz korenja, leče in žafrana

Juha iz korenja, leče in žafrana je res enostavna za pripravo, skuhana je v 15 minutah, očara pa nas s svojo veselo oranžno barvo in preseneti s sestavinami. Recept najdete TUKAJ.

Bučna juha z lečo

Kremna bučna juha z lečo je nežna juha iz hokaido buče, krompirja in leče ter nekaj začimbami, ki ji dodajo tisti oreškast okus, za piko na i pa poskrbi bučno olje. Da je juha res žametnega okusa, jo spasiramo in ji dodamo še žličko smetane. Leče mogoče marsikdo ne bi jedel same, v tej kremni juhi pa se sploh ne okusi, bomo pa na ta način zaužili nekaj dodatnih beljakovin. Recept najdete TUKAJ.

Bučna juha z lečo

Enolončnice in jedi na žlico iz leče

Maroška mineštra iz zelene leče

Preprosta, a eksotična maroška mineštra iz zelene leče vas bo popeljala v skrivnosti svet orientalskih začimb. Recept najdete TUKAJ.

Pestra mineštra s stročnicami

Mineštra s stročnicami vsebuje pestro izbiro stročnic (lahko ji dodate različne vrste fižola, rdečo ali zeleno lečo in čičeriko) ter zelenjave. Prijetno nas pogreje v hladnih jesenskih in zimskih dneh ter naš organizem oskrbi s potrebnimi vitamini in minerali. Da poskrbimo za aromatičnost in zares odličen okus mineštre, nikar ne pozabimo dodati začimb in morda še kakšno dodatno zelenjavo. Recept najdete TUKAJ.

Čili con leča

Čili con leča je okusna brezmesna različica priljubljene mehiške jedi. Pripravimo ga hitro in enostavno. Je ena izmed jedi, ko jo lahko ga pripravimo na zalogo in zamrznemo za kasnejšo uporabo. Najokusnejši je dan po pripravi, ko se vsi okusi dobro povežejo med seboj. Recept najdete TUKAJ.

cili-con-leca

Leča s krompirjem

Leča s krompirjem je zelo okusna in lahka jed na žlico, katere bodo veseli vsi ljubitelji brez mesnih in lahko prebavljivih obrokov. Priprava leče s krompirjem nam ne bo vzela veliko čas, niti ne potrebujemo veliko sestavin. Recept najdete TUKAJ.

Ostale jedi z lečo

Lečin kari

Okus jedi je nekoliko sladek, kremast in predvsem po leči, ki ima tudi nek tak poseben okus. Mešanica začimb kari oz. curry je prav tako ena mojih najljubših in to je torej zmagovalna kombinacija. Za piko na i pa je priprava res enostavna in hitra. Zraven lahko jemo riž ali pa tudi krompir, polpete, meso, zelenjavo, nekateri dodajo čičeriko, skratka, vsak po svoje. Recept najdete TUKAJ. Recept najdete TUKAJ.

Lečin kari

Vegetarijanske nadevane bučke

Nadev je sestavljen iz zelenjave in leče. Čez nadev v bučkah sem prelila preliv s parmezanom, ki se lepo zapeče, da nastane božansko dobra skorjica. Recept najdete TUKAJ.

vegetarijanske nadevane bučke

Leča s česnom

Leča s česnom, pripravljena po tem receptu, bo na vašem krožniku v samo 15 minutah, priprava je preprosta, jed pa lahko ponudimo kot samostojno ali kot prilogo zraven mesa in ribe. Recept najdete TUKAJ.

Zelenjavna lazanja z lečo

Lazanja je priljubljena in znana italijanska jed, ki se v osnovi pripravi iz bešamela in zelenjavno-mesne omake. Taka je zelo okusna, nič manj dobra pa ni zelenjavna lazanja z lečo, saj vsebuje bogato omako, v kateri se namesto mesa skrivata leča in grah. Recept najdete TUKAJ.

Zelenjavna lazanja z lečo

Belo zelje z lečo

Belo zelje z lečo je zdrava priloga, ki jo postrežemo za kosilo ali večerjo. Zraven tekne meso ali zelenjavni, žitni, krompirjevi polpeti, lahko tudi pečen krompir ali kuhan riž. Skuhati tole prilogo je res enostavno, saj potrebujemo le 2 glavni sestavini in nekaj dodatnih za izboljšan okus. Recept najdete TUKAJ.

Belo zelje z lečo

Vegi polnjene paprike

Vegi polnjene paprike kuhane v paradižnikovi omaki, pri katerih meso zamenjamo za čičeriko, lečo in rdeči fižol. Božansko dobro vegetarijansko, brezmesno kosilo, ki ga bodo z veseljem pojedli tudi ljubitelji mesa. Recept najdete TUKAJ.

Vegi polnjene paprike

Mesne kroglice z lečo v paradižnikovi omaki

Vsi dobro poznamo priljubljeno jed “čufte v omaki”. Pred nami je recept za podobno jed, vendar delano iz mesa in leče. Recept najdete TUKAJ.

Polnjena paprika z mesom in lečo

Namesto klasičnih polnjenih paprik, kjer mleto meso mešamo z rižem, je v tem receptu uporabljena leča, pri čemer lahko uporabimo katerokoli izmed mnogih vrst leče. Z vsako od teh bo jed zelo okusna. Recept najdete TUKAJ.

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Rižota z lečo in karamelizirano čebulo

Rižota z lečo in karamelizirano čebulo je jed za ljudi, ki imajo radi kulinarična popotovanja, uživajo v okušanju novih, nekoliko drugačnih jedi ter radi uporabljajo začimbe. Priprava sicer vzame nekoliko več časa zaradi karameliziranja čebule, ki jo je potrebno pražiti počasi, če želimo tisti res pravi okus. Sam postopek je pa sila preprost. Recept najdete TUKAJ.

rizota-z-leco-in-karamelizirano-cebulo

Rižota iz leče

Rižota iz leče je nizkokalorična jed, ki vas bo nasitila, ob enem pa poskrbela za vitalnost in dobro počutje. Kaj hitro bo postala del vašega jedilnika – še posebej če želite izgubiti nekaj kilogramov. Recept najdete TUKAJ.

Zelenjavna pita z lečo

Ni potrebno, da je pita vedno mesna. Povsem enostavno in preprosto lahko naredimo odlično pito iz več vrst zelenjave. Uporabimo lahko pravzaprav kar nam srce poželi in kar zelenjavnega imajo naši jedci radi. Recept najdete TUKAJ.

Lečine testenine z omako iz avokada

Testenine iz leče so polne prehranskih vlaknin, beljakovin, B vitamina. So tudi brez glutena in lahko v njih uživajo tudi tisti, ki so občutljivi na gluten. Avokado pa je vir zdravih maščob, karotenoidov, kalija, itd. Recept najdete TUKAJ.

Lečine testenine z omako iz avokada

Solate z lečo

Solata iz rjave ali zelene leče

Solata iz rjave ali zelene leče je zdrava, okusna in hranljiva jed in je tako lahko odlična malica, solata, predjed ali večerja. Recept najdete TUKAJ.

Solata iz rjave ali zelene leče

Hrustljava solata z lečo

Solata je zelo nasitna in je primerna za samostojen obrok, lahko pa si na pikniku z njo popestrite dobrote z žara. Recept najdete TUKAJ.

hrustljava-solata-z-leco

Namazi z lečo

Zelenjavni ”tatarski biftek”

Priprava je enostavna in hitra, kombinacija sestavin pa nam pričara krasen okus. Zelenjavni tatarski biftek ponudite kot hladno predjed na popečenem kruhu ali krekerjih. Zelenjavni tatarski biftek lahko uživajo tudi tisti, ki klasičnega, mesnega tatarskega biftka ne smejo uživati – npr. nosečnice. Je pa tudi super nadomestek za tatarski biftek za vse, ki ne želijo uživati surovega mesa ali mesa na sploh. Recept najdete TUKAJ.

Zelenjavni tatarski biftek

 

Veganski namaz – nemesni biftek

Za razne priložnosti in praznovanja je veganski namaz oziroma nemesni biftek super izbira. Ne samo za ljudi, ki ne jedo mesa. Tudi marsikateri mesojedec zelo rad poseže po kakšnem takšnem namazu, super izbira pa je tudi za otroke. Recept najdete TUKAJ.

Veganski namaz - nemesni biftek

Veganski avokadov namaz z rjavo lečo

Veganski namaz iz avokada z rjavo lečo je zelo enostavno in hitro pripravljen, dodajamo mu lahko poljubne začimbe iz zelišča, katera nam najbolj ustrezajo. Recept najdete TUKAJ.

Preberite tudi: prosena kaša – recepti in ideje.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor