Juha iz leče
Juha iz leče v naslednjem receptu je nastala čisto spontano, malo tega, malo onega, rezultat pa fantastičen in še vedno jo radi pojemo. Vonj, okus, … mmm. Res jo morate poskusiti. Za tiste, ki leče še ne poznate – leča je še ena vrsta okusne in hranljive stročnice. Obstaja jih več vrst od rdeče, rumene, rjave, zelene do črne. Vsaka je malo drugačna tako po izgledu in uporabi kot po okusu, vse pa so odličen vir beljakovin in bogate z vlakninami.
Juha iz leče – pripomočki:
- cedilo
- skleda
- kuhinjska tehtnica
- merilna posoda za tekočine
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
- 2 kozici (1 večja, 1 manjša)
- jedilna žlica
- čajna žlička
- palični mešalnik
Juha iz leče – sestavine:
(za 3 osebe)
- 150 g rdeče leče
- 75 g rdeče čebule
- 2 stroka česna
- 3/4 litra vode
- 1+1 jedilna žlica olivnega olja
- lovorjev list
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička celih zrn kumina (rimske kumine)
- košček limone
Juha iz leče – priprava:
Lečo speremo pod tekočo vodo, čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo.
V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni.
Dodamo česen, lečo in lovorov list, premešamo in zalijemo z 0,75 l vode. Počakamo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo, da se počasi kuha 20 minut.
Odstavimo z ognja, posolimo, odstranimo lovorjev list in s paličnim mešalnikom na hitro premiksamo.
V kozici segrejemo žlico olivnega olja. Ko je segreto, dodamo zrna celega kumina in ga prepražimo. Kozico večkrat pretresemo. Ko zrna začnejo pokati, kozico hitro odstranimo z ognja, da se kumin ne zažge, in ga takoj previdno vlijemom v juho (zacvrči).
Juho premešamo in nadevamo v skodelice ali na krožnike. Okrasimo z nasekljanimi listki svežega koriandra in postrežemo. Preden juho pojemo, vanjo kanemo nekaj kapljic limoninega soka.