Maroška mineštra iz zelene leče
Preprosta, a eksotična maroška mineštra iz zelene leče vas bo popeljala v skrivnosti svet orientalskih začimb. Ste vedeli, da lahko cimet uporabite tudi v slanih jedeh, ne samo za peciva? Ne verjamete? Poskusite!
Pripomočki za maroško mineštro iz zelene leče:
- kuhinjska tehtnica
- posoda za namakanje leče
- deska za rezanje
- oster nož
- večja kozica s pokrovko
- posodica za začimbe
- merilna posodica za vodo
- kuhalnica
- čajna žlička
- jedilna žlica
Sestavine za maroško mineštro iz zelene leče:
Sestavine zadostujejo za 4 porcije po 4 zajemalke na porcijo mineštre.
- voda za namakanje leče
- sok polovice limone
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- 250 g nasekljane čebule
- 300 g na koščke narezanega korenja
- 350 g namočene zelene leče
- 1 majhna konzerva paradižnikovih pelatov ali paradižnikovih koščkov
- 6 strtih strokov česna
- 8 g mlete kumine
- 8 g mlete kurkume
- 6 g mletega koriandra
- 10-15 g mletega cimeta
- 2-3 lovorjeve liste
- sol po okusu
- konico čajne žličke mletega popra (2 vrtljaja na mlinčku za poper)
- 1 liter vode
- košček limone za vsako porcijo
Priprava maroške mineštre iz zelene leče:
Dan prej dajte močit približno 225 g suhe zelene leče v vodo sobne temperature, kateri ste dodali sok polovice limone.
V kozici segrejte olivno olje in dodajte nasekljano čebulo. Na visoki temperaturi jo pražite jo toliko časa, da postekleni (približno 5 minut). Ves čas jo mešajte.
Ko čebula postekleni, zmanjšajte temperaturo na srednjo vrednost in dodajte korenje, strte stroke česna (stroke strete tako, da jih z nožem pritisnete ob desko za rezanje), kumino, kurkumo in koriander in pražite dodatni 2 minuti.
Dodajte vse preostale sestavine (razen soli): namočeno zeleno lečo, lovorjeve liste, poper, cimet in paradižnikove pelate ali paradižnikove koščke.
Če boste uporabili paradižnikove pelate, jih s kar s kuhalnico razkosajte na manjše kose. Vse skupaj dobro premešajte.
Zalijte z litrom vode, temperaturo ponovno nastavite na visoko vrednost, pokrijte posodo in počakajte, da zavre. Ko mineštra zavre, temperaturo znižajte na srednjo vrednost, toliko da mineštra na lahno vre in kuhajte še 20 – 30 minut. Čas kuhanja je nekoliko odvisen od velikosti in vrste zelene leče. Ko je leča kuhana, mineštro posolite po okusu. Raje manj, kot preveč.
Mineštro postrezite s koščkom limone, katere sok iztisnete v mineštro, tik preden jo pojeste.
Mineštro si lahko pripravite tudi v naprej in jo shranite v zamrzovalniku.
Predlagam, da uporabljate ekološko pridelane začimbe. Začimbe naj ne bodo starejše od 1 leta, ker sicer izgubijo svojo čarobno moč.
Dober tek!