Polnjena paprika z mletim mesom in lečo
Print Friendly, PDF & Email

Leča je odlična stročnica, ki jo dosti premalo uporabljamo v naših kuhinjah. Za polnjene paprike z mletim mesom in lečo lahko uporabimo katerokoli izmed mnogih vrst leče. Z vsako od teh bo jed zelo okusna. Mojim jedcem je tako pripravljena polnjena paprika celo okusnejša od klasične z rižem.

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Pripomočki za polnjeno papriko z mletim mesom in lečo:

  • pečica

Sestavine za polnjeno papriko z mletim mesom in lečo:

Za 10 do 12 srednje velikih paprik:

  • 400 g mletega mesa
  • 200 g leče (poljubne vrste)
  • 10 do 12 paprik srednje velikosti
  • 1 čebula (120 g)
  • 3 stroki česna
  • sol
  • domača vegeta
  • poper
  • timijan
  • bazilika ali peteršilj
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 2 jajci
  • 2 žlici olja

Za paradižnikovo omako:

  • 1 liter paradižnikove mezge
  • 4 lovorjevi listi
  • 1 žlica sladkorja
  • sol
  • poper
  • 1 ščepec majarona
  • 500 ml vode

Postopek za polnjeno papriko z mletim mesom in lečo:

Lečo dobro operemo in jo damo kuhati. Vzamemo lahko katerokoli lečo (rdečo, rjavo, zeleno) le pazimo, da jo kuhamo 1/3 njenega časa. Jaz sem vzela rdečo lečo, ki se kuha 15 minut – torej sem jo pustila vreti le 5 minut in nato odstavila. Čebulo in česem na drobno narežemo ter popražimo na žlici olja.

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Na 1/3 skuhano lečo damo hladiti. K praženi čebuli in česnu pa dodamo mleto meso, dobro premešamo in pražimo na višji temperaturi dokler tekočina ne izpari.

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Sedaj prepraženo meso začinimo s soljo, poprom, domačo vegeto, mleto rdečo papriko, poprom, timijanom in baziliko ali peteršiljem. Dobro premešamo in pustimo, da se ohladi. V ohlajeno maso dodamo delno kuhano lečo in 2 jajci.

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Vse dobro premešamo in že lahko napolnimo izdolbene paprike.

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Sedaj pripravimo omako tako, da na žlici olja na hitro prepražimo sladkor, dodamo paradižnikovo mezgo in vodo. Zavremo ter dodamo lovorjev list, sol, poper in majaron.

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Omako prelijemo preko paprik in vse skupaj postavimo v naprej ogreto klasično pečico na 170 °C, za 40 do 45 minut.

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Polnjeno papriko z mletim mesom in lečo ponudimo s krompirjem v raznih oblikah ali tudi samo s porcijo sezonske solate, saj je dosti stročnice leče že v polnilu.

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Polnjena paprika z mletim mesom in lečo

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor