Polnjena paprika z mletim mesom in lečo
Leča je odlična stročnica, ki jo dosti premalo uporabljamo v naših kuhinjah. Za polnjene paprike z mletim mesom in lečo lahko uporabimo katerokoli izmed mnogih vrst leče. Z vsako od teh bo jed zelo okusna. Mojim jedcem je tako pripravljena polnjena paprika celo okusnejša od klasične z rižem.
Pripomočki za polnjeno papriko z mletim mesom in lečo:
- pečica
Sestavine za polnjeno papriko z mletim mesom in lečo:
Za 10 do 12 srednje velikih paprik:
- 400 g mletega mesa
- 200 g leče (poljubne vrste)
- 10 do 12 paprik srednje velikosti
- 1 čebula (120 g)
- 3 stroki česna
- sol
- domača vegeta
- poper
- timijan
- bazilika ali peteršilj
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 2 jajci
- 2 žlici olja
Za paradižnikovo omako:
- 1 liter paradižnikove mezge
- 4 lovorjevi listi
- 1 žlica sladkorja
- sol
- poper
- 1 ščepec majarona
- 500 ml vode
Postopek za polnjeno papriko z mletim mesom in lečo:
Lečo dobro operemo in jo damo kuhati. Vzamemo lahko katerokoli lečo (rdečo, rjavo, zeleno) le pazimo, da jo kuhamo 1/3 njenega časa. Jaz sem vzela rdečo lečo, ki se kuha 15 minut – torej sem jo pustila vreti le 5 minut in nato odstavila. Čebulo in česem na drobno narežemo ter popražimo na žlici olja.
Na 1/3 skuhano lečo damo hladiti. K praženi čebuli in česnu pa dodamo mleto meso, dobro premešamo in pražimo na višji temperaturi dokler tekočina ne izpari.
Sedaj prepraženo meso začinimo s soljo, poprom, domačo vegeto, mleto rdečo papriko, poprom, timijanom in baziliko ali peteršiljem. Dobro premešamo in pustimo, da se ohladi. V ohlajeno maso dodamo delno kuhano lečo in 2 jajci.
Vse dobro premešamo in že lahko napolnimo izdolbene paprike.
Sedaj pripravimo omako tako, da na žlici olja na hitro prepražimo sladkor, dodamo paradižnikovo mezgo in vodo. Zavremo ter dodamo lovorjev list, sol, poper in majaron.
Omako prelijemo preko paprik in vse skupaj postavimo v naprej ogreto klasično pečico na 170 °C, za 40 do 45 minut.
Polnjeno papriko z mletim mesom in lečo ponudimo s krompirjem v raznih oblikah ali tudi samo s porcijo sezonske solate, saj je dosti stročnice leče že v polnilu.
Dober tek! 😊