Prosena kaša – ideje in recepti
Print Friendly, PDF & Email

Prosena kaša se včasih zdi malce zapostavljeno in pozabljeno živilo. A iz nje lahko pripravimo vse od sladkih pa do slanih jedi za zajtrk, kosilo ali večerjo, pa tudi sladice. Kuhano in ohlajeno lahko celo dodamo k najrazličnejšim solatam. Res je vsestranska. In tudi zdrava, že zato bi morala biti večkrat na našem jedilniku. Zato je spodaj zbranih več kot 20 sladkih in slanih idej za pripravo prosene kaše, da jo boste lahko pripravili in zaužili v različnih oblikah.

Če danes velja za pozabljeno živilo, je bila nekoč redno na jedilniku. Prosena kaša ne vsebuje glutena in je tako primerna za vse, ki so alergični na gluten. Zelo dobro vpliva tudi na prebavo, saj pomaga uravnavati zdravo črevesno floro. Deluje kot diuretik, saj pospešuje potenje in odvajanje vode. Pozitivno vpliva tudi na ledvice in jetra, pomaga pri razstrupljanju telesa in velja za naraven antibiotik. Med drugim znižuje tudi krvni tlak. In je bogata z antiokdidanti.  Pozitivno vpliva tudi na rast in videz nohtov, las. V njej najdemo veliko vitaminov skupine B, vitamin A in vitemin E ter mineralov – kalcij, fosfor, magnezij, kalij, cink, fosfor, mangan, … Bogata je tudi z beljakovinami.

Preden preidemo na recepte, bi želela izpostaviti še namakanje prosene kaše pred kuhanjem. Je že res, da se skuha tudi brez namakanja in je veliko ljudi pred kuhanjem ne namoči, namakanje vseeno ni odveč. Najbolje je, da jo namočimo čez noč, če to ni mogoče, pa vsaj za nekaj ur. Tako se iz prosene kaše izločijo težje prebavljive snovi.

prosena-kasa-ideje-in-recepti
Foto: Kuhartnica

 

Recepti za slane jedi iz prosene kaše

Narastek iz prosene kaše s skuto in špinačo

Ste za nekaj brezmesnega? Pripravite narastek iz prosene kaše s skuto in špinačo in verjemite, všeč vam bo. Recept najdete TUKAJ.

Prosena kaša z avokadom

Prosena kaša z avokadom je odlična priloga oziroma solata ali pa krasna priloga k drugim ribjim ali mesnim jedem. Poleg tega, da je zdrava je tudi zelo okusna in hitro pripravljena. Recept najdete TUKAJ.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

So nežni in okusni, v njih pa se skriva veliko dobrega in koristnega za naše telo: zelenjava, prosena kaša in oreščki (mleti mandlji). Recept najdete TUKAJ.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Prosena kaša s šparglji in smetano

Prosena kaša s šparglji je hranljiva jed, ki jo lahko postrežemo kot prilogo mesnim jedem ali kot samostojno jed. Priprava je hitra in enostavna. Recept najdete TUKAJ.

Kašica s proseno kašo, paradižnikom in korenčkom

Okusen in zdrav obrok, primeren tudi za dojenčke od dopolnjenega 6. meseca, ki pa bo teknil tudi odraslim. Recept najdete TUKAJ.

Proseni polpeti s porom

V  polpetih prevladuje okus po poru – tega za malčke podušimo, da je lažje prebavljiv, več okusa pa dobimo, če ga popražimo, kar lahko naredimo, če bomo polpete pripravili le za odrasle ali večje otroke. Recept najdete TUKAJ.

Čufti s proseno kašo iz pečice

Čufti po tem receptu so pripravljeni malo drugače, saj narejene kompaktne mesne kroglice, katerim je namesto riža dodana prosena kaša, pečemo v pečici, zalijemo s paradižnikovo omako in ponovno zapečemo. Recept najdete TUKAJ.

Cvetačni narastek s proseno kašo in slanino

Cvetačni narastek s proseno kašo in dodatkom slanine je še ena v vrsti okusnih, samostojnih jedi. Če želite, lahko slanino izpustite in dobili boste vegetarijansko jed, ki bo zadovoljila še tako zahtevne jedce. Prosena kaša se odlično dopolnjuje s cvetačo, slanina poskrbi za pikico na i … poskusite sami in se prepričajte. Recept najdete TUKAJ.

Ajdovi žepki s proseno kašo, rikoto in ocvirki

Hitro, preprosto okusno in predvsem slovenska narodna jed. Jed, ki jo lahko ponudimo kot toplo predjed, ali samostojno jed za kosilo ali večerjo. Zagotovo so ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirki jed, ki vas bo presenetila, nasitila in prepričala. Recept najdete TUKAJ.

Sarme s proseno kašo in suhimi rebri

Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri so bolj bogatega okusa, saj se sarme kuhajo istočasno s suhimi rebri, ki jih, seveda, ponudimo tudi zraven sarme. Recept najdete TUKAJ.

Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Šparglji v rižoti z dodano proseno (in ajdovo) kašo

Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo je hitro pripravljen in lahek samostojen obrok ali pa ga ponudimo kakor prilogo. Recept najdete TUKAJ.

Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo

Listnati žepki s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom

Listnati žepki s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom so okusen prigrizek ali večerja, ki jo lahko pripravimo vnaprej, dobri pa so sveže pečeni ali ohlajeni. Pri pripravi se osredotočimo na nadev, ki je polnega okusa, vse skupaj pa si malo olajšamo z uporabo kupljenega listnatega testa. Recept najdete TUKAJ.

Bujta repa

In nenazadnje tudi bujta repa, tradicionalna prekmurska jed, v kateri prosena kaša ne sme manjkati. Recept najdete TUKAJ.

Recepti za sladke jedi iz prosene kaše

Narastek iz prosene kaše s skuto in cimetom

Okus prosene kaše, skuhane na mleku, se odlično prepleta z okusom skute, cimeta, vanilje ter limonine lupinice … prava harmonija okusa. Poskusite, ne bo vam žal! Recept najdete TUKAJ.

Prosena kaša s popečenim sadjem

Prosena kaša s popečenim sadjem je zajtrk, ki je meni zelo ljub. Eden ljubših. Relativno hitro je pripravljen, hkrati pa zelo okusen in nasiten. Uporabite lahko praktično katerokoli sadje. Recept najdete TUKAJ.

Prosena kaša s slivami

Prosena kaša s slivami predstavlja okusen, nasiten obrok, primeren tako za zajtrk kot večerjo. V njem se prepletajo okusi prosene kaše, sladkih suhih sliv in hrustljavost izbranih oreščkov. Priprava je enostavna in ne vzame veliko časa. Recept najdete TUKAJ.

Prosena kaša za zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, zato bi vsi morali jesti kvalitetno in bogato. Mi doma zelo radi jemo za zajtrk proseno kašo, ki jo skuham na riževem mleku. Noter naribamo jabolka, dodamo brusnice ali rozine. Ker je prosena kaša kuhana na riževem mleku, je recept primeren tudi za vegane. Seveda pa jo lahko skuhate tudi na navadnem, kravjem mleku. Recept najdete TUKAJ.

Proseni narastek z medom in orehi

Odličen je za malico, zdravo sladico ali kot prilogo h kakšni okusni juhici. Prav tako je zelo primeren za otroke, saj ne vsebuje sladkorja, ampak med, prosena kaša pa je zelo koristno živilo, ki ga jemo premalokrat. Je nežen, a mu celi orehi pri vsakem grižljaju dajejo nekaj hrustljavosti. Pripravljen je zgolj iz 5 glavnih sestavin in to zelo hitro, ne pozabimo pa, da moramo proso prej namakati. Recept najdete TUKAJ.

Prosena kaša s suhimi slivami in kislo smetano

Odličen zdrav in nasiten zajtrk za vso družino. Recept najdete TUKAJ.

Prosena kaša s suhimi slivami in kislo smetano

Ajdovi krapi z drobtinicami

Gre za žepke iz ajdovega testa, v njih pa se skriva nadev iz skute in prosene kaše. Ta jed se sicer ponavadi postreže kot priloga, torej kot slana hrana. Pri nas pa smo jih vedno jedli v sladki obliki in kot glavno jed. Mama jih je posula z drobtinicami in s sladkorjem. In tako jih pripravljam še danes. Recept najdete TUKAJ.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Mlečna kaša kot iz otroštva

Je tudi vam mama ali babica kuhala mlečno kašo, ko ste bili majhni? Pripravite jo sami in se vrnite v otroštvo s slastno mlečno kašo. Recept najdete TUKAJ.

Recepti za sladice iz prosene kaše

Raffaello fit kokosove kroglice

Odlične doma pripravljene kokosove kroglice so brez dodanega sladkorja in moke. Tako so primerne tudi za vegane in laktozno intolerantne.  Recept najdete TUKAJ.

Palačinke s presenečenjem

palačinke s presenečenjem so polnjene s proseno kašo, kuhano v vanilijevem pudingu in malinami. Za piko na i, jih lahko še gratinirate. So okusna sladica ali večerja , ki bo prepričala vse generacije. Recept najdete TUKAJ.

Prosena strjenka s suhim sadjem in malinovim prelivom

Nekaj osvežilnega in za oko, ter okus privlačnega. Sladica, ki ni zahtevna za pripravo, je pa odlična in ko jo poizkusimo, kliče po več. Recept najdete TUKAJ.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor