Leča s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Leča s krompirjem je zelo okusna in lahka jed na žlico, katere bodo veseli vsi ljubitelji brez mesnih in lahko prebavljivih obrokov. Priprava leče s krompirjem nam ne bo vzela veliko časa. Ne potrebujemo niti veliko sestavin, a kljub temu lahko pripravimo zelo dobro in kakovostno kosilo.

Pripomočki za lečo s krompirjem

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za lečo s krompirjem

Za 8 oseb:

  • 500 g čebule
  • 700 g krompirja
  • 500 g leče po vaši izbiri (za pripravo sem uporabila zeleno lečo)
  • 1 jušna žlica začimbne mešanice
  • 1 zelenjavna kocka
  • sol in poper po okusu
  • 1 jušna žlica paradižnikove koncentrirane mezge
  • 3 – 5 žlic olivnega olja
  • 2 l mrzle vode
  • 1 jušna žlica kisle smetane po osebi za dekoracijo in bolj kremast okus (ni obvezna sestavina)

Kako pripravimo lečo s krompirjem

Najprej vzamemo lečo in jo stresemo v posodo ter vanjo vlijemo mrzlo vodo tako, da voda v celoti pokrije lečo. Posodo odložimo na delovno površino in pokrijemo.

Med tem časom, ko se leča namaka, na večje kose narežemo čebulo. Vzamemo lonec in vanj damo 3 – 5 žlic olivnega olja (lahko tudi sončnično) ter ga postavimo na štedilnik in segrejemo na srednje močnem ognju. Takoj, ko je olje segreto, dodamo narezano čebulo, jo nekoliko posolimo in popražimo.

Med praženjem čebulo večkrat premešamo. Sedaj vzamemo krompir, ga olupimo in narežemo na kocke velikosti približno 1-2 cm, lahko tudi večje, a v tem primeru se bodo tudi dlje kuhali. Ko je čebula do polovice prepražena, ji dodamo krompir.

Premešamo, posolimo in popopramo po okusu ter dodamo jušno žlico začimbne mešanice in zelenjavno kocko. Vse sestavine ponovno dobro premešamo. Pražimo še 7 – 10 minut, nato dodamo še 1 veliko jušno žlico paradižnikove koncentrirane mezge ter vse skupaj dobro premešamo.

Ko so sestavine lepo združene, jih prelijemo z 2l vode ter počakamo, da zavre.

Takoj, ko sestavine v loncu zavrejo, vzamemo lečo in jo odcedimo.

Lečo dodamo ostalim sestavinam, ki se že kuhajo in v pokriti posodi ob nežnem vrenju kuhamo 30 minut.

Med kuhanjem sestavine večkrat premešamo. Po poteku tega časa lečo s krompirjem odstranimo z ognja in pustimo pokrito vsaj 10 minut, nato pa premešamo in postrežemo.

Jed lahko po želji okrasimo tako, da dodamo še eno žlico kisle smetane, ki se jedi prileže in še izboljša okus.

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor