Zelenjavni tatarski biftek
Običajno ob praznikih ali praznovanjih naredim čičerikin namaz. Tokrat pa sem se odločila, da pripravim zelenjavni tatarski biftek. Priprava je enostavna in hitra, kombinacija sestavin pa nam pričara krasen okus. Zelenjavni tatarski biftek ponudite kot hladno predjed na popečenem kruhu ali krekerjih. Zakaj bi ga kupovali, če ga povsem enostavno z malo truda in volje pripravite doma. Nam je zelo teknil.
Zelenjavni tatarski biftek lahko uživajo tudi tisti, ki klasičnega, mesnega tatarskega biftka ne smejo uživati – npr. nosečnice. Je pa tudi super nadomestek za tatarski biftek za vse, ki ne želijo uživati surovega mesa ali mesa na sploh.
Pripomočki za zelenjavni tatarski biftek:
- palični mešalnik s posodo za sekljanje
Sestavine za zelenjavni tatarski biftek:
- 220 g že kuhane rjave leče (lahko iz pločevinke, če jo boste kuhali jo skuhajte okoli 90 g)
- 5 sušenih paradižnikov (jaz sem uporabila vložene)
- sol po okusu
- pol čebule
- 1 strok česna
- 1 vejica peteršilja
- 2 žlici kaper
- 1 žlička rdeče mlete paprike
Kako naredimo zelenjavni tatarski biftek
Naprej odtehtam lečo in jo namočim čez noč, jaz sem uporabila rjavo lečo. Naslednji dan lečo precedim skozi cedilo in jo stresem v posodo, dolijem 300 ml vode ter postavim na štedilnik. Ko leča zavre, jo kuham približno 25 – 30 minut (oz. po navodilih proizvajalca). Če boste imeli občutek, da manjka še malo vode, jo medtem, ko se leča kuha, jo lahko dolijete. Lečo kuhajte toliko časa, da se vsa voda pokuha.
Ko je leča kuhana, jo odtehtam v posodo za sekljanje. Česen in čebulo olupim, kapram odrežem peclje. Paradižnika ni potrebno preveč odcejat od olja, saj namesto dodatnega olivnega olja uporabim kar tega iz vloženega paradižnika. Dodam še sol in papriko v prahu ter peteršilj. Kdor želi, si lahko vse skupaj začini še s poprom. Vse sestavine zmešam z mešalnikom, da dobim enotno, gladko in mazljivo zmes.
Zelenjavni tatarski biftek ponudite kot predjed ali pa kot klasičen namaz.
Shranjen v zaprti posodi za živila bo v hladilniku počakal 3-4 dni, če ne še kakšnega več.
Zelenjavni tatarski biftek se super poda na čičerikine krekerje, pa tudi na ali pirin kruh s semeni brez gnetenja.
Dober tek!