Zelenjavni tatarski biftek
Print Friendly, PDF & Email

Običajno ob praznikih ali praznovanjih naredim čičerikin namaz. Tokrat pa sem se odločila, da pripravim zelenjavni tatarski biftek. Priprava je enostavna in hitra, kombinacija sestavin pa nam pričara krasen okus. Zelenjavni tatarski biftek ponudite kot hladno predjed na popečenem kruhu ali krekerjih. Zakaj bi ga kupovali, če ga povsem enostavno z malo truda in volje pripravite doma. Nam je zelo teknil.

Zelenjavni tatarski biftek lahko uživajo tudi tisti, ki klasičnega, mesnega tatarskega biftka ne smejo uživati – npr. nosečnice. Je pa tudi super nadomestek za tatarski biftek za vse, ki ne želijo uživati surovega mesa ali mesa na sploh.

Zelenjavni tatarski biftek

Pripomočki za zelenjavni tatarski biftek:

  • palični mešalnik s posodo za sekljanje

Sestavine za zelenjavni tatarski biftek:

  • 220 g že kuhane rjave leče (lahko iz pločevinke, če jo boste kuhali jo skuhajte okoli 90 g)
  • 5 sušenih paradižnikov (jaz sem uporabila vložene)
  • sol po okusu
  • pol čebule
  • 1 strok česna
  • 1 vejica peteršilja
  • 2 žlici kaper
  • 1 žlička rdeče mlete paprike

Kako naredimo zelenjavni tatarski biftek

Naprej odtehtam lečo in jo namočim čez noč, jaz sem uporabila rjavo lečo. Naslednji dan lečo precedim skozi cedilo in jo stresem v posodo, dolijem 300 ml vode ter postavim na štedilnik. Ko leča zavre, jo kuham približno 25 – 30 minut (oz. po navodilih proizvajalca). Če boste imeli občutek, da manjka še malo vode, jo medtem, ko se leča kuha, jo lahko dolijete. Lečo kuhajte toliko časa, da se vsa voda pokuha.

Zelenjavni tatarski biftek

Ko je leča kuhana, jo odtehtam v posodo za sekljanje. Česen in čebulo olupim, kapram odrežem peclje. Paradižnika ni potrebno preveč odcejat od olja, saj namesto dodatnega olivnega olja uporabim kar tega iz vloženega paradižnika.  Dodam še sol in papriko v prahu ter peteršilj. Kdor želi, si lahko vse skupaj začini še s poprom. Vse sestavine zmešam z mešalnikom, da dobim enotno, gladko in mazljivo zmes.

Zelenjavni tatarski biftek

Zelenjavni tatarski biftek ponudite kot predjed ali pa kot klasičen namaz.

Zelenjavni tatarski biftek

Shranjen v zaprti posodi za živila bo v hladilniku počakal 3-4 dni, če ne še kakšnega več.
Zelenjavni tatarski biftek se super poda na čičerikine krekerje, pa tudi na  ali pirin kruh s semeni brez gnetenja.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 3.5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor