Belo zelje z lečo
Print Friendly, PDF & Email

Belo zelje z lečo je zdrava priloga, ki jo postrežemo za kosilo ali večerjo. Zraven tekne meso ali zelenjavni, žitni, krompirjevi polpeti, lahko tudi pečen krompir ali kuhan riž. Skuhati tole prilogo je res enostavno, saj potrebujemo le 2 glavni sestavini in nekaj dodatnih za izboljšan okus. Zelje z lečo je polno beljakovin, zato je odlično tudi za tiste, ki bi jih v svojo prehrano radi vnesli več.

Belo zelje z lečo

Pripomočki za belo zelje z lečo:

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za belo zelje z lečo:

Za 4 osebe:

 • 130 g rumene leče
 • 650 g svežega belega zelja
 • 100 g čebule
 • 2 žlici olivnega olja
 • 4 ščepi soli
 • 1 žlička paradižnikove mezge
 • 1/2 žličke začimbne mešanice garam masala (lahko tudi izpustimo ali nadomestimo z drugo najljubšo mešanico začimb)
 • ščep posušenega timijana
 • ščep posušenega šetraja
 • 2 listka lovorja

Postopek za belo zelje z lečo:

Preden se lotimo kuhanja te priloge, 130 g leče za nekaj ur namočimo v hladni vodi. Stresemo jo v skledico in prilijemo vodo. Premešamo in vodo odlijemo. Nekajkrat ponovimo, nato pa nalijemo enkrat več vode, kot je leče ter pustimo stati nekaj ur.
Ko začnemo pripravljati belo zelje z lečo, v večjo posodo za kuhanje vlijemo 2 žlici olivnega olja. Olupimo in nasekljamo 100 g čebule in jo stresemo na segreto olje. Čebulo lepo popražimo, vmes pa jo tudi večkrat premešamo.

Belo zelje z lečo

Nato se lotimo priprave zelja: 650 g svežega belega zelja narežemo na približno 2-3 cm velike koščke, pri čemer smo pozorni na poškodovane dele listov, ki jih odstranimo.

Belo zelje z lečo

Zelje stresemo v posodo s čebulo, ga solimo z 2 ščepoma soli in posodo pokrijemo s pokrovko. Na zmernem ognju zelje dušimo 40 minut, vmes pa večkrat premešamo.

Belo zelje z lečo

Lečo odcedimo in jo stresemo v posodo z zeljem. Dodamo še 2 lovorjeva lista in ščep timijana in šetraja.

Belo zelje z lečo

Premešamo in dodamo še za 1 žličko paradižnikove mezge, 2 ščepa soli ter pol žličke začimbne mešanice garam masala.

Belo zelje z lečo

Sestavine premešamo in dolijemo 6 dl vode. Jed zavremo in kuhamo še približno 10 minut na zmernem ognju oz. dokler se leča ne skuha in zmehča (poskusimo žlico te priloge in ocenimo, ali je kuhana).

Belo zelje z lečo

Belo zelje z lečo je kuhano in pripravljeno, da ga postrežemo. Na krožnik si lahko naložimo samo gostejši del ali pa tudi tekočino, kakor nam je ljubše.

Belo zelje z lečo

Poleg belega zelja z lečo priporočam:

Belo zelje pa lahko uporabimo tudi na te načine:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor