Belo zelje z lečo
Belo zelje z lečo je zdrava priloga, ki jo postrežemo za kosilo ali večerjo. Zraven tekne meso ali zelenjavni, žitni, krompirjevi polpeti, lahko tudi pečen krompir ali kuhan riž. Skuhati tole prilogo je res enostavno, saj potrebujemo le 2 glavni sestavini in nekaj dodatnih za izboljšan okus. Zelje z lečo je polno beljakovin, zato je odlično tudi za tiste, ki bi jih v svojo prehrano radi vnesli več.
Pripomočki za belo zelje z lečo:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za belo zelje z lečo:
Za 4 osebe:
- 130 g rumene leče
- 650 g svežega belega zelja
- 100 g čebule
- 2 žlici olivnega olja
- 4 ščepi soli
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1/2 žličke začimbne mešanice garam masala (lahko tudi izpustimo ali nadomestimo z drugo najljubšo mešanico začimb)
- ščep posušenega timijana
- ščep posušenega šetraja
- 2 listka lovorja
Postopek za belo zelje z lečo:
Preden se lotimo kuhanja te priloge, 130 g leče za nekaj ur namočimo v hladni vodi. Stresemo jo v skledico in prilijemo vodo. Premešamo in vodo odlijemo. Nekajkrat ponovimo, nato pa nalijemo enkrat več vode, kot je leče ter pustimo stati nekaj ur.
Ko začnemo pripravljati belo zelje z lečo, v večjo posodo za kuhanje vlijemo 2 žlici olivnega olja. Olupimo in nasekljamo 100 g čebule in jo stresemo na segreto olje. Čebulo lepo popražimo, vmes pa jo tudi večkrat premešamo.
Nato se lotimo priprave zelja: 650 g svežega belega zelja narežemo na približno 2-3 cm velike koščke, pri čemer smo pozorni na poškodovane dele listov, ki jih odstranimo.
Zelje stresemo v posodo s čebulo, ga solimo z 2 ščepoma soli in posodo pokrijemo s pokrovko. Na zmernem ognju zelje dušimo 40 minut, vmes pa večkrat premešamo.
Lečo odcedimo in jo stresemo v posodo z zeljem. Dodamo še 2 lovorjeva lista in ščep timijana in šetraja.
Premešamo in dodamo še za 1 žličko paradižnikove mezge, 2 ščepa soli ter pol žličke začimbne mešanice garam masala.
Sestavine premešamo in dolijemo 6 dl vode. Jed zavremo in kuhamo še približno 10 minut na zmernem ognju oz. dokler se leča ne skuha in zmehča (poskusimo žlico te priloge in ocenimo, ali je kuhana).
Belo zelje z lečo je kuhano in pripravljeno, da ga postrežemo. Na krožnik si lahko naložimo samo gostejši del ali pa tudi tekočino, kakor nam je ljubše.
Poleg belega zelja z lečo priporočam:
- Goveji polpeti s parmezanom.
- Mesni polpeti s fižolom.
- Zelenjavni polpeti brez moke in jajc.
- Polpeti iz brokolija in cvetače.
- Hokaido “pleskavice”.
- Hrustljavi mascarponovi njoki z zelišči.
- Slastni polpetki iz bučke in kolerabe.
- Hrustljavo zapečen krompir z mehko sredico.
Belo zelje pa lahko uporabimo tudi na te načine: