Veganski namaz – nemesni biftek
Print Friendly, PDF & Email

Za razne priložnosti in praznovanja je veganski namaz oziroma nemesni biftek super izbira. Ne samo za ljudi, ki ne jedo mesa. Tudi marsikateri mesojedec zelo rad poseže po kakšnem takšnem namazu, super izbira pa je tudi za otroke.

Veganski namaz - nemesni biftek

Pripomočki za veganski namaz – nemesni biftek:

  • električni mešalnik – blender

Sestavine za veganski namaz – nemesni biftek:

Za 6 oseb:

  • 200 g rdeče leče (lahko tudi zelene, rjave)
  • 200 g rdečega fižola (kuhanega)
  • 50 g sušenih paradižnikov iz olja
  • 1 manjša čebula – šalotka (40 g)
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička gorčice (recept za domačo gorčico)
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1/3 žličke bazilike
  • 1 ščepec kurkume (lahko tudi curry)
  • 1 ščepec čilija v prahu (opcijsko)
  • sol
  • poper

Postopek za veganski namaz – nemesni biftek:

Pripravimo in natehtamo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za izdelavo veganskega namaza – nemesnega biftka. Zelo priporočljivo je, da vzamete šalotko namesto klasične čebule, saj je nekoliko manj ostrega okusa.

Veganski namaz - nemesni biftek

Lečo skuhamo do mehkega. Nič ni narobe, če jo še kako minuto prekuhamo. Nato pa je pomembno, da jo dobro odcedimo. Drugače bo veganski namaz premehak in tekoč.
Šalotko, česen, sušene paradižnike in kuhan rdeč fožol damo v blender ali električni mešalnik in dobro zmiksamo v enotno maso.

Veganski namaz - nemesni biftek

Če želimo nemesni biftek, v katerem se še čutijo celi delci leče: v tem primeru dobro odcejeni leči dodamo maso (iz šalotke, česna, fižola in sušenih paradižnikov), začimbe in gorčico. Ter vse dobro premešamo. Da dobimo res enotno zmes.
Če pa želimo popolnoma gladek biftek, v tem primeru masi (iz šalotke, česna, fižola in sušenih paradižnikov) dodamo odcejeno lečo, začimbe in gorčico ter vse skupaj še enkrat dobro zmiksamo.
Jaz delam po prvi varianti, saj imamo radi, da nemesni biftek ni čisto gladek. Prav tako dodam še malo mletega čilija, da se zaostri okus.

Veganski namaz - nemesni biftek

Sedaj posodo pokrijemo s folijo in postavimo vsaj za 1 uro v hladilnik, da se okusi povežejo. Nato še enkrat s kuhalnico ali žlico dobro premešamo in poskusimo. Če se nam zdi premalo slan, dosolimo.

Veganski namaz - nemesni biftek

Veganski namaz – nemesni biftek lepo okrasimo in serviramo. Po želji ga ponudimo s surovim maslom in preprečencem, popečenini kruhki ali sveže pečenimi mini kruhki.

Veganski namaz - nemesni biftek

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor