Juha iz leče
Print Friendly, PDF & Email

Leča je pri nas kar malo zapostavljena stročnica. Vsebuje veliko beljakovin, mineralov ter vlaknin, zato bi morala biti večkrat prisotna na naših krožnikih. Čisto enostavno in hitro si lahko pripravimo juho iz leče doma, ki je nizko kalorična in odličnega okusa.

Pripomočki za juho iz leče:

  • palični mešalnik

Sestavine za juho iz leče:

Za 4 osebe:

  • 250 g leče (lahko je rdeča, zelena ali rjava leča)
  • 1 čebula (100 g)
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorjev list
  • 1/4 žličke kurkume
  • 1 žlica paradižnikovega domačega kečapa ali 1/2 žlice paradižnikovega koncentrata
  • sol
  • poper
  • 1 ščepec timijana
  • 1 žlička domače vegete (začimbna mešanica)
  • 1 žlica olja
  • 1 čili (opcijsko)
  • 1 l vode ali zelenjavne jušne osnove

Postopek za juho iz leče:

Pripravimo si vse sestavine in natehtamo lečo.

Lečo dobro speremo pod tekočo vodo, jo damo v lonec kjer bomo kuhali juho ter dolijemo hladno vodo. Čebulo in česen narežemo na drobno ter ju v posebni ponvi popražimo na žlici olja.

Leči dodamo lovorjev list, sol, domačo vegeto in jo damo kuhati. Če smo vzeli rdečo lečo, jo pustimo vreti 10 minut. Če pa smo vzeli rumeno, rjavo ali zeleno lečo, jo kuhamo 20 minut.

V našem primeru smo vzeli rdečo lečo, zato po 10 minutah kuhanja posodo odstavimo iz gretja, dodamo prepraženo čebulo s česnom, na drobno narezan čili (opcijsko, če imamo radi pekočo juho), kurkumo, poper, timijan ter žlico domačega kečapa ali paradižnikov koncentrat. Dobro zmešamo in damo na majhno temperaturo kuhati še za 5 minut.

Če se nam zdi juha pregosta (različne vrste leče vpijejo različno količino vode) dodamo še malo vroče vode. Nato vzamemo lovorjev list iz juhe ter s paličnim mešalnikom juho zmiksamo.

Juho iz leče postavimo nazaj na grelno ploščo, še enkrat zavremo in juha je kuhana ter pripravljena, da jo postrežemo.


Dober tek 😊.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor