Rižota iz leče
Leča je zagotovo eno izmed živil, na katerega smo pozabili, vsebuje pa veliko hranljivih snovi, ki jih naše telo potrebuje. Rižota iz leče je nizkokalorična jed, ki vas bo nasitila, ob enem pa poskrbela za vitalnost in dobro počutje. Kaj hitro bo postala del vašega jedilnika – še posebej če želite izgubiti nekaj kilogramov.
Rižota iz leče – pripomočki:
- kuhinjska deska
- nož
- kuhalnica
- cedilo
- vok
Rižota iz leče – sestavine:
- pločevinka leče
- 2 srednje velika korenčka
- šparglji (po želji lahko dodamo tudi kakšno drugo zelenjavo)
- rukola (po želji)
- jajce
- peteršilj
- voda
Rižota iz leče – sestavine:
Šparglje operemo in odrežemo olesenele dele – le te zavržemo. Narežemo jih na 1-2 cm dolge kose. Vodo zavremo, posolimo in vanjo stresemo šparglje. Kuhamo jih toliko časa, da jih lahko lepo prebodemo z vilico (4-10 minut). Istočasno s šparglji, damo kuhat jajce. Jajce položimo v vrelo vodo in ga kuhamo 8 minut.
Operemo in nalupimo korenček, nato ga narežemo na kolobarje.
Stresemo v vok in vse skupaj prelijemo z vodo. Pražimo nekaj časa, da korenček izgubi trdoto.
Lečo operemo in pustimo, da voda odteče. Stresemo jih v vok h korenčku in začinimo s peteršiljem.
Kuhane šparglje odcedimo in jih operemo pod mrzlo vodo, s tem zmanjšamo njihovo grenkobo. Pražimo nekaj časa, nato dodamo šparglje. Vse skupaj pustimo na zmernem ognju cca. 5 minut, občasno premešamo.
Medtem operemo in narežemo rukolo na 2-3 cm dolge kose. Trdo kuhano jajce vzamemo iz vode in ga olupimo ter narežemo.
Serviramo tako, da na dnu krožnika naredimo posteljico iz rukole. Na posteljico nadevamo rižoto iz leče na vrh pa položimo trdo kuhano jajce.
Dober tek.