Zelenjavna lazanja z lečo
Lazanja je priljubljena in znana italijanska jed, ki se v osnovi pripravi iz bešamela in zelenjavno-mesne omake. Taka je zelo okusna, nič manj dobra pa ni zelenjavna lazanja z lečo, saj vsebuje bogato omako, v kateri se namesto mesa skrivata leča in grah.
Leča ima svojevrsten okus, ki je meni zelo ljub in všeč mi je, da omako naredi tako kremasto. Obožujem tudi sire, zato z njimi v lazanji ne skoparim. Moja prva izbira je vedno sveže nariban parmezan. Testenine in obe omaki zložimo v posodo in vegetarijansko lazanjo damo v pečico ter dobimo nadvse okusno kosilo. Res je, da celotna priprava zahteva nekaj časa, a je vsekakor vredno.
Pripomočki za zelenjavno lazanjo z lečo:
- ognjevarna posoda s pokrovom velikosti 29 x 18 cm
Sestavine za zelenjavno lazanjo z lečo:
Za pekač velikosti 29 x 18 cm:
Za omako:
- 200 g pora
- 120 g čebule
- 180 g korenja
- 140 g leče (uporabila sem oranžno)
- 140 g kuhanega graha
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- 1/4 soli
- ščep posušenega šetraja
- ščep posušenega majarona
- ščep posušene bazilike
- 6 dl paradižnikove omake
- 2 žlici paradižnikove mezge
Za bešamel:
- 50 g masla
- 50 g navadne bele moke
- 5 dl mleka ali rastlinskega napitka (uporabila sem ovseni napitek)
- 50 g parmezana
- za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
- 1/4 žličke soli
In še:
- 180 g sira (uporabila sem ementaler in masdamer, vsakega približno 90 g)
- 250 g testenin za lazanjo
Postopek za zelenjavno lazanjo z lečo:
Nekaj ur pred pripravo namočimo 140 g leče. Ob začetku priprave lazanje najprej podušimo por in čebulo. To naredimo tako, da poru odrežemo spodnji del s koreninicami in ga po dolgem prerežemo na pol ter speremo pod tekočo vodo. Narežemo ga na tanke rezine. Stresemo jih v vročo ponev z nekaj žlicami vode. Posodo pokrijemo in na zmernem ognju dušimo 10 minut, vmes pa pazimo, da vode ne zmanjka in bi se por prismodil. Po potrebi dolivamo vodo, a ravno toliko, da je dno pokrito.
Vmes olupimo in sesekljamo še 120 g čebule. Dodamo jo k poru in dušimo naprej.
Medtem pripravimo korenje: olupimo ali oščetkamo ga, očistimo z vodo in na grobo naribamo na ribežnu.
V ponev dodamo korenje in odcejeno lečo.
Dodamo še žličko domače začimbne mešanice, 1/4 žličke soli, ščep šetraja, majarona in bazilike, ki jih prej pomanemo med prsti, ter 6 dl paradižnikove omake in 2 žlici paradižnikove mezge. Premešamo in na zmerni temperaturi pokrito kuhamo 20 minut oz. dokler leča in korenje nista zmehčana.
Ko je zelenjavna omaka kuhana, dodamo še 140 g kuhanega graha in ga pretlačimo z vilicami.
Ko je zelenjavna omaka pri koncu, pripravimo bešamel. V posodo, ki jo postavimo na štedilnik, damo 50 g masla. Ko se topi, ga nekajkrat premešamo, da se ne zažge. Dodamo mu 50 g moke in zmešamo z metlico, da dobimo enotno zmes. Minutko jo kuhamo na nižjem ognju.
Postopoma dolijemo 5 dl mleka ali rastlinskega napitka in vmes ves čas mešamo z metlico. Omaka bo postajala vedno gostejša, kot ko kuhamo puding. Kuhamo jo 10 minut in pazimo, da se ne prime na dno. Potem ji dodamo 1/4 žličke soli, 50 g sveže naribanega parmezana in za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka. Premešamo v enotno omako.
Tako, obe omaki sta pripravljeni, zato se lotimo priprave lazanje. V ognjevarno posodo damo 2 žlici bešamela in ga razmažemo po dnu posode. Čezenj položimo prvo plast testenin za lazanjo. Na testenine naložimo za nekaj žlic zelenjavne omake z lečo. Lepo jo razporedimo, da kar na debelo prekriva testenine – teh se ne sme videti skozi plast omake, sicer je ta pretanka. Čez omako pa polijemo za nekaj žlic bešamela.
Čez obe omaki posujemo za pest naribanega sira. Nato sledi nova plast testenin, čeznjo zelenjavna omaka, nato bešamel, sir in ponovno testenine.
Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin, zgornja plast pa morajo biti testenine z bešamelom in sirom. Naša vegetarijanska lazanja je skoraj pripravljena, le še speči jo moramo.
Lazanjo pokrijemo s pokrovom ognjevarne posode in jo položimo v ogreto klasično pečico. Pečemo jo 1 uro pri 175 °C, proti koncu spremljamo, kako se je zapekla po vrhu in zadnjih 5-10 minut pečemo odkrito, da dobi zlatorjavo skorjico. Odvisno je tudi, kako zapečeno nam je všeč – bolj bo zapečeno, bolj bo zgornja plast tudi hrustala. Pa dober tek!
Poskusite tudi mesno lazanjo in zelenjavno lazanjo z veganskim drobljencem.