Zelenjavna lazanja z lečo
Print Friendly, PDF & Email

Lazanja je priljubljena in znana italijanska jed, ki se v osnovi pripravi iz bešamela in zelenjavno-mesne omake. Taka je zelo okusna, nič manj dobra pa ni zelenjavna lazanja z lečo, saj vsebuje bogato omako, v kateri se namesto mesa skrivata leča in grah.

Leča ima svojevrsten okus, ki je meni zelo ljub in všeč mi je, da omako naredi tako kremasto. Obožujem tudi sire, zato z njimi v lazanji ne skoparim. Moja prva izbira je vedno sveže nariban parmezan. Testenine in obe omaki zložimo v posodo in vegetarijansko lazanjo damo v pečico ter dobimo nadvse okusno kosilo. Res je, da celotna priprava zahteva nekaj časa, a je vsekakor vredno.

Zelenjavna lazanja z lečo

Pripomočki za zelenjavno lazanjo z lečo:

  • ognjevarna posoda s pokrovom velikosti 29 x 18 cm

Sestavine za zelenjavno lazanjo z lečo:

Za pekač velikosti 29 x 18 cm:

Za omako:

  • 200 g pora
  • 120 g čebule
  • 180 g korenja
  • 140 g leče (uporabila sem oranžno)
  • 140 g kuhanega graha
  • 1 žlička domače začimbne mešanice
  • 1/4 soli
  • ščep posušenega šetraja
  • ščep posušenega majarona
  • ščep posušene bazilike
  • 6 dl paradižnikove omake
  • 2 žlici paradižnikove mezge

Za bešamel:

  • 50 g masla
  • 50 g navadne bele moke
  • 5 dl mleka ali rastlinskega napitka (uporabila sem ovseni napitek)
  • 50 g parmezana
  • za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 1/4 žličke soli

In še:

  • 180 g sira (uporabila sem ementaler in masdamer, vsakega približno 90 g)
  • 250 g testenin za lazanjo

Postopek za zelenjavno lazanjo z lečo:

Nekaj ur pred pripravo namočimo 140 g leče. Ob začetku priprave lazanje najprej podušimo por in čebulo. To naredimo tako, da poru odrežemo spodnji del s koreninicami in ga po dolgem prerežemo na pol ter speremo pod tekočo vodo. Narežemo ga na tanke rezine. Stresemo jih v vročo ponev z nekaj žlicami vode. Posodo pokrijemo in na zmernem ognju dušimo 10 minut, vmes pa pazimo, da vode ne zmanjka in bi se por prismodil. Po potrebi dolivamo vodo, a ravno toliko, da je dno pokrito.

zelenjavna lazanja z lečo

Vmes olupimo in sesekljamo še 120 g čebule. Dodamo jo k poru in dušimo naprej.

zelenjavna lazanja z lečo

Medtem pripravimo korenje: olupimo ali oščetkamo ga, očistimo z vodo in na grobo naribamo na ribežnu.

zelenjavna lazanja z lečo

V ponev dodamo korenje in odcejeno lečo.

zelenjavna lazanja z lečo

Dodamo še žličko domače začimbne mešanice, 1/4 žličke soli, ščep šetraja, majarona in bazilike, ki jih prej pomanemo med prsti, ter 6 dl paradižnikove omake in 2 žlici paradižnikove mezge. Premešamo in na zmerni temperaturi pokrito kuhamo 20 minut oz. dokler leča in korenje nista zmehčana.

zelenjavna lazanja z lečo

Ko je zelenjavna omaka kuhana, dodamo še 140 g kuhanega graha in ga pretlačimo z vilicami.

zelenjavna lazanja z lečo

Ko je zelenjavna omaka pri koncu, pripravimo bešamel. V posodo, ki jo postavimo na štedilnik, damo 50 g masla. Ko se topi, ga nekajkrat premešamo, da se ne zažge. Dodamo mu 50 g moke in zmešamo z metlico, da dobimo enotno zmes. Minutko jo kuhamo na nižjem ognju.

zelenjavna lazanja z lečo

Postopoma dolijemo 5 dl mleka ali rastlinskega napitka in vmes ves čas mešamo z metlico. Omaka bo postajala vedno gostejša, kot ko kuhamo puding. Kuhamo jo 10 minut in pazimo, da se ne prime na dno. Potem ji dodamo 1/4 žličke soli, 50 g sveže naribanega parmezana in za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka. Premešamo v enotno omako.

zelenjavna lazanja z lečo

Tako, obe omaki sta pripravljeni, zato se lotimo priprave lazanje. V ognjevarno posodo damo 2 žlici bešamela in ga razmažemo po dnu posode. Čezenj položimo prvo plast testenin za lazanjo. Na testenine naložimo za nekaj žlic zelenjavne omake z lečo. Lepo jo razporedimo, da kar na debelo prekriva testenine – teh se ne sme videti skozi plast omake, sicer je ta pretanka. Čez omako pa polijemo za nekaj žlic bešamela.

zelenjavna lazanja z lečo

Čez obe omaki posujemo za pest naribanega sira. Nato sledi nova plast testenin, čeznjo zelenjavna omaka, nato bešamel, sir in ponovno testenine.

zelenjavna lazanja z lečo

Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin, zgornja plast pa morajo biti testenine z bešamelom in sirom. Naša vegetarijanska lazanja je skoraj pripravljena, le še speči jo moramo.

zelenjavna lazanja z lečo

Lazanjo pokrijemo s pokrovom ognjevarne posode in jo položimo v ogreto klasično pečico. Pečemo jo 1 uro pri 175 °C, proti koncu spremljamo, kako se je zapekla po vrhu in zadnjih 5-10 minut pečemo odkrito, da dobi zlatorjavo skorjico. Odvisno je tudi, kako zapečeno nam je všeč – bolj bo zapečeno, bolj bo zgornja plast tudi hrustala. Pa dober tek!

zelenjavna lazanja z lečo

Poskusite tudi mesno lazanjo in zelenjavno lazanjo z veganskim drobljencem.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor