Vegi polnjene paprike
Print Friendly, PDF & Email

Vegi polnjene paprike kuhane v paradižnikovi omaki, pri katerih meso zamenjamo za čičeriko, lečo in rdeči fižol. Božansko dobro vegetarijansko, brezmesno kosilo, ki ga bodo z veseljem pojedli tudi ljubitelji mesa.

Vegi polnjene paprike

Pripomočki za vegi polnjene paprike:

  • blender

Sestavine za vegi polnjene paprike:

Za 6 oseb:

  • 12 paprik za polnjenje

Masa za polnjenje:

  • 300 g suhe čičerike
  • 200 g leče
  • 300 g rdečega fižola (kuhanega)
  • 1 čebula (150 g)
  • 5 strokov česna
  • 1 žlička bazilike
  • 1/2 žličke majarona
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • sol
  • poper
  • 3 jajca
  • 1 žlica olja

Paradižnikova omaka:

  • 1 liter paradižnikove mezge
  • 500 ml vode ali jušne osnove
  • 1 žlica sladkorja
  • sol
  • poper
  • 4 lovorjevi listi
  • 1 žlička bazilike
  • 1 žlica olja

Postopek za vegi polnjene paprike:

Suho čičeriko za približno 10 ur namočimo v hladni vodi. Lahko uporabimo tudi že kuhano čičeriko iz pločevinke, a boljši okus bo imela jed s sveže kuhano čičeriko.
Paprike operemo in izdolbimo, da bodo pripravljene za polnjenje.

Vegi polnjene paprike

Čičeriko kuhamo približno 60 do 70 minut, lečo (vzamemo lahko katerokoli lečo: rdečo, zeleno ali rjavo) pa skuhamo do povice. Torej polovico njenega časa kuhanja.
Čebulo in česen na drobno nasekljamo in ju prepražimo na olju.

Vegi polnjene paprike

Ko sta čičerika in leča kuhani ter prepražena čebula s česnom, vse skupaj ohladimo.
Čičeriko in rdeči fižol z vilicami zmečkamo (ali uporabimo blender), dodamo lečo, čebulo s česnom, jajca in vse začimbe.

Vegi polnjene paprike

Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo homogebo maso za polnjenje paprik. Maso vedno poskusimo in po želji še dosolimo ali dodamo še več začimb. Če je masa premehka, lahko dodamo malo krušnih drobtin.

Vegi polnjene paprike

Maso pustimo malo počivati. Za omako na olju na hitro popražimo sladkor in takoj zalijemo z mezgo ter vodo ali jušno osnovo. Dodamo začimbe: sol, poper, lovorjev list in baziliko ter pustimo omako, da zavre.

Vegi polnjene paprike

Med tem časom napolnimo paprike z narejeno maso in jih postavimo pokonci v posodo, kjer bomo paprike kuhali.

Vegi polnjene paprike

Zalijemo jih s paradižnikovo omako, ki smo jo segreli do vretja.
Paprike kuhamo pokrite na manjši temperaturi 40 do 45 minut.

Vegi polnjene paprike

Vegi polnjene paprike postrežemo z raznovrstnimi prilogami od pečene polente, do kvinoje z zelenjavo, cvetačnega riža, cvetačnega pireja, popečene zelenjave ali raznih krompirjevih prilog.

Vegi polnjene paprike

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor