Vegi polnjene paprike
Vegi polnjene paprike kuhane v paradižnikovi omaki, pri katerih meso zamenjamo za čičeriko, lečo in rdeči fižol. Božansko dobro vegetarijansko, brezmesno kosilo, ki ga bodo z veseljem pojedli tudi ljubitelji mesa.
Pripomočki za vegi polnjene paprike:
- blender
Sestavine za vegi polnjene paprike:
Za 6 oseb:
- 12 paprik za polnjenje
Masa za polnjenje:
- 300 g suhe čičerike
- 200 g leče
- 300 g rdečega fižola (kuhanega)
- 1 čebula (150 g)
- 5 strokov česna
- 1 žlička bazilike
- 1/2 žličke majarona
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- sol
- poper
- 3 jajca
- 1 žlica olja
Paradižnikova omaka:
- 1 liter paradižnikove mezge
- 500 ml vode ali jušne osnove
- 1 žlica sladkorja
- sol
- poper
- 4 lovorjevi listi
- 1 žlička bazilike
- 1 žlica olja
Postopek za vegi polnjene paprike:
Suho čičeriko za približno 10 ur namočimo v hladni vodi. Lahko uporabimo tudi že kuhano čičeriko iz pločevinke, a boljši okus bo imela jed s sveže kuhano čičeriko.
Paprike operemo in izdolbimo, da bodo pripravljene za polnjenje.
Čičeriko kuhamo približno 60 do 70 minut, lečo (vzamemo lahko katerokoli lečo: rdečo, zeleno ali rjavo) pa skuhamo do povice. Torej polovico njenega časa kuhanja.
Čebulo in česen na drobno nasekljamo in ju prepražimo na olju.
Ko sta čičerika in leča kuhani ter prepražena čebula s česnom, vse skupaj ohladimo.
Čičeriko in rdeči fižol z vilicami zmečkamo (ali uporabimo blender), dodamo lečo, čebulo s česnom, jajca in vse začimbe.
Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo homogebo maso za polnjenje paprik. Maso vedno poskusimo in po želji še dosolimo ali dodamo še več začimb. Če je masa premehka, lahko dodamo malo krušnih drobtin.
Maso pustimo malo počivati. Za omako na olju na hitro popražimo sladkor in takoj zalijemo z mezgo ter vodo ali jušno osnovo. Dodamo začimbe: sol, poper, lovorjev list in baziliko ter pustimo omako, da zavre.
Med tem časom napolnimo paprike z narejeno maso in jih postavimo pokonci v posodo, kjer bomo paprike kuhali.
Zalijemo jih s paradižnikovo omako, ki smo jo segreli do vretja.
Paprike kuhamo pokrite na manjši temperaturi 40 do 45 minut.
Vegi polnjene paprike postrežemo z raznovrstnimi prilogami od pečene polente, do kvinoje z zelenjavo, cvetačnega riža, cvetačnega pireja, popečene zelenjave ali raznih krompirjevih prilog.
Dober tek! 😊