Pestra mineštra s stročnicami
Print Friendly, PDF & Email

Mineštra s stročnicami vsebuje pestro izbiro stročnic (lahko ji dodate različne vrste fižola, rdečo ali zeleno lečo in čičeriko) ter zelenjave. Prijetno nas pogreje v hladnih jesenskih in zimskih dneh ter naš organizem oskrbi s potrebnimi vitamini in minerali. Da poskrbimo za aromatičnost in zares odličen okus mineštre, nikar ne pozabimo dodati začimb in morda še kakšno dodatno zelenjavo. Uporabimo lahko tudi domačo jušno zelenjavno osnovo ali le to nadomestimo z jušno zelenjavno kocko. Vsaka popestritev stročnic je dobrodošla in prispeva svoje k odličnosti okusa.

Pestra mineštra s stročnicami

Pestra mineštra s stročnicami – pripomočki:

  • primerna ponev
  • kuhalnica
  • cedilo

Pestra mineštra s stročnicami – sestavine:

(kosilo za 4 – 5 oseb)

  • Pestra mineštra s stročnicami 250 g rdečega fižola
  • 250 g belega fižola
  • 220 g čičerike
  • 100 g zelene leče
  • 2 rdeči papriki
  • 4 srednje do velike čebule
  • 3 stroke česna
  • 250 g paradižnikove mezge oz. soka (lahko vzamemo tudi pelate)
  • vejica rožmarina
  • vejica timijana
  • ena čajna žlička rdeče paprike
  • ena čajna žlička kurkume
  • olivno ali kokosovo olje
  • sol in poper

Sestavine lahko količinsko poljubno prilagodite.

Pestra mineštra s stročnicami – postopek kuhanja:

Najprej olupimo in sesekljamo štiri čebule. Čebula pripomore k izboljšanju okusa, zato je dobro, če jo je veliko. Poleg tega se bo pri dušenju nekoliko skrčila in pomanjšala. Tik preden je čebula popražena, damo v ponev še sesekljane stroke česna.

Pestra mineštra s stročnicami

Nato sesekljamo še papriko in jo združimo s čebulo ter še dodatno pražimo oz. dušimo (zalijemo z malo vode).

Pestra mineštra s stročnicami

Dodamo začimbe. Merico mlete rdeče paprike in merico kurkume, kar bo mineštri dalo barvo. Po želji lahko še posebej dodate paradižnikovo pasto.

Pestra mineštra s stročnicami

Vse skupaj premešamo in malo pustimo, da se eno z drugim poveže.

Pestra mineštra s stročnicami

Šele proti koncu mineštri dodamo njene glavne sestavine – stročnice. Mineštri dodamo zeleno lečo in jo zalijemo z zadostno količino vode, da se bo lahko skuhala. Prej v vodi raztopimo jušno zelenjavno kocko.

Pestra mineštra s stročnicami

Pestra mineštra s stročnicami

Ko je leča dovolj mehka in kuhana, mineštri prilijemo paradižnikovo mezgo oz. paradižnikov sok. Paradižnikovo mezgo dobro premešamo in po potrebi zalijemo še z nekaj vode.

Pestra mineštra s stročnicami

Nazadnje damo v mineštro fižol in čičeriko. Solimo, popramo, dodamo rožmarin, timijan oz. poljubne začimbe. Vse dobro premešamo in počakamo, da malo povre.

Pestra mineštra s stročnicami

Pestra mineštra s stročnicami

Pestra mineštra iz stročnic je tako pripravljena. Hranljiva je in bogata z različnimi vrstami stročnic in zelenjave, odličnega okusa, tako da mesa zagotovo sploh ne boste pogrešali.

Pestra mineštra s stročnicami

Pestra mineštra s stročnicami Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor