Pestra mineštra s stročnicami
Mineštra s stročnicami vsebuje pestro izbiro stročnic (lahko ji dodate različne vrste fižola, rdečo ali zeleno lečo in čičeriko) ter zelenjave. Prijetno nas pogreje v hladnih jesenskih in zimskih dneh ter naš organizem oskrbi s potrebnimi vitamini in minerali. Da poskrbimo za aromatičnost in zares odličen okus mineštre, nikar ne pozabimo dodati začimb in morda še kakšno dodatno zelenjavo. Uporabimo lahko tudi domačo jušno zelenjavno osnovo ali le to nadomestimo z jušno zelenjavno kocko. Vsaka popestritev stročnic je dobrodošla in prispeva svoje k odličnosti okusa.
Pestra mineštra s stročnicami – pripomočki:
- primerna ponev
- kuhalnica
- cedilo
Pestra mineštra s stročnicami – sestavine:
(kosilo za 4 – 5 oseb)
- 250 g rdečega fižola
- 250 g belega fižola
- 220 g čičerike
- 100 g zelene leče
- 2 rdeči papriki
- 4 srednje do velike čebule
- 3 stroke česna
- 250 g paradižnikove mezge oz. soka (lahko vzamemo tudi pelate)
- vejica rožmarina
- vejica timijana
- ena čajna žlička rdeče paprike
- ena čajna žlička kurkume
- olivno ali kokosovo olje
- sol in poper
Sestavine lahko količinsko poljubno prilagodite.
Pestra mineštra s stročnicami – postopek kuhanja:
Najprej olupimo in sesekljamo štiri čebule. Čebula pripomore k izboljšanju okusa, zato je dobro, če jo je veliko. Poleg tega se bo pri dušenju nekoliko skrčila in pomanjšala. Tik preden je čebula popražena, damo v ponev še sesekljane stroke česna.
Nato sesekljamo še papriko in jo združimo s čebulo ter še dodatno pražimo oz. dušimo (zalijemo z malo vode).
Dodamo začimbe. Merico mlete rdeče paprike in merico kurkume, kar bo mineštri dalo barvo. Po želji lahko še posebej dodate paradižnikovo pasto.
Vse skupaj premešamo in malo pustimo, da se eno z drugim poveže.
Šele proti koncu mineštri dodamo njene glavne sestavine – stročnice. Mineštri dodamo zeleno lečo in jo zalijemo z zadostno količino vode, da se bo lahko skuhala. Prej v vodi raztopimo jušno zelenjavno kocko.
Ko je leča dovolj mehka in kuhana, mineštri prilijemo paradižnikovo mezgo oz. paradižnikov sok. Paradižnikovo mezgo dobro premešamo in po potrebi zalijemo še z nekaj vode.
Nazadnje damo v mineštro fižol in čičeriko. Solimo, popramo, dodamo rožmarin, timijan oz. poljubne začimbe. Vse dobro premešamo in počakamo, da malo povre.
Pestra mineštra iz stročnic je tako pripravljena. Hranljiva je in bogata z različnimi vrstami stročnic in zelenjave, odličnega okusa, tako da mesa zagotovo sploh ne boste pogrešali.