Zelenjavna pita z lečo
Print Friendly, PDF & Email

Ni potrebno, da je pita vedno mesna. Povsem enostavno in preprosto lahko naredimo odlično pito iz več vrst zelenjave. Uporabimo lahko pravzaprav kar nam srce poželi in kar zelenjavnega imajo naši jedci radi.

Pripomočki za zelenjavno pito z lečo:

  • pečica

Sestavine za zelenjavno pito z lečo:

Za 4 osebe – pekač 26 ali 28 cm premera:

Nadev:

  • 200 g graha
  • 200 g cvetače
  • 150 g paprike
  • 150 g brokolija
  • 1 čebula (120 g)
  • 2 korenčka (180 g)
  • 100 g bučk
  • 4 stroki česna
  • 2 jajci
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • muškatni orešček
  • timijan
  • sol ali domača vegeta
  • poper
  • 1 dl vode
  • 150 g leče (poljubne)

Kvašeno testo:

  • 200 g moke
  • 1,5 dl mleka
  • 10 g svežega kvasa
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1 žlica olivnega olja

Premaz:

  • 1 jajce
  • ščepec soli
Nasvet
Zelenjavo v piti lahko poljubno dodajate po vaših željah in okusu ali odvzamate, če katere od naštetih nimate najraje.

Postopek za zelenjavno pito z lečo:

Prpravimo si zelenjavo, operemo, osušimo. Jajci damo na sobno temperaturo.

Najprej na olju na hitro popražimo čebulo in česen – samo toliko, da čebula postekleni. Nato narežemo ali naribamo korenček. Mi imamo radi malo večje kockice, zato ga kar narežem. Dodamo še grah. Vse skupaj pražimo 2 minuti.

Medtem narežemo papriko in cvetačo ter ju dodamo zraven. V ponev dodamo 1 dl vode, domačo vegeto (začimbno mešanico), timijan, naribamo muškatni orešček, solimo ter popramo. Pokrijemo s pokrovko in pustimo dušiti 5 minut.

Čisto na zadnje dodamo še brokoli in narezano bučko ter posujemo z mleto rdečo papriko. Še za minuto popražimo na večji temperaturi in odstavimo. Skuhamo lečo (katerekoli vrste). Jaz sem vzela rdečo lečo ker se najhitreje skuha. Ko je skoraj kuhana, jo dodamo k zelenjavi. In pustimo, da se ves nadev malo ohladi.

Med ohlajanjem nadeva naredimo testo, ki je res enostavno. Natehtamo moko, dodamo mleko, sol, sladkor, nadrobimo kvas in na koncu še olje. Mesimo tako dolgo, da dobimo voljno, gladko testo. Ne pustimo ga vzhajati, ampak ga takoj razvaljamo. Testo razdelimo na 2 dela. Malo večji del potrebujemo za dno in stranice pekača ter manjši del za “pokrov pite”.

Pekač dobro namažemo z oljem. Testo poravnamo po dnu in ob stranicah. Sedaj vanj nadevamo nadev iz zelenjave in leče.

Položimo vrhnji del testa na pito in premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki mu dodamo malo soli.

V naprej ogreti pečici na 180 °C pečemo pito 25 do 30 minut. Ko je pečena (zgornje testo je lepo rumenkasto rjave barve) jo vzamemo iz pečice ter pustimo počivati 5 minut. Tako se bo pita dosti lepše rezala.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor